NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Nové Mesto nad Váhom
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Dolné Považie.

Okresné mesto Nové Mesto nad Váhom ( 195m n. m, 20.200 obyvateľov ) v údolí rieky Váh, obkľúčené od západu výbežkami pohoria Malé Karpaty, od východu výbežkami pohoria Považský Inovec. Od oslobodenia významné priemyselné centrum na Dolnom Považí. Dôležité priemyelné, závody: Vzduchotechnika, Strojstav, Palma, Slovlik, Výskumný ústav mechanizácie a automatizácie.

Dejiny Nového mesta nad Váhom
Významná archeologická lokalita, paleolitické sídlisko ( vyše 150.000 rokov pred našim letopočtom ). Najstaršia písomná zmienka je z r.1253, keď kráľ Béla IV. poskytol obci slobody mešťanov iných miest. Mestské práva sa začali uplatňovať až od r.1550, keď bolo mesto vyňaté z právomoci beckovského panstva a získalo mnohé výhodné hospodárske práva. Odvtedy sa datuje rozvoj remesiel a obchodu. Za prvej Československej Republiky boli tu časté štrajky poľnohospodárskych robotníkov. Nové Mesto nad Váhom sa významne zapájalo do príprav i priebehu Slovenského Národného Povstania.

Pamiatky
Na námestí sú viaceré renesančné meštianske domy, postavené na pôvodne gotických parcelách, prestavané a upravované v barokovom alebo klasicistickom slohu v 18. a 19. storočí. Pôvodne šľachtický barokový dom z r.1740, postavený na starších základoch. Pôvodne ranobarokový kaštieľ v miestnej časti Mnešice, adaptovaný v 20. storočí. Budova bývalého peňažného ústavu, postaveného r.1904 podľa projektu arch. Milana M. Harminca, pôvodne budova prepošstva. Barokový úplne prestavaný Farský kostol s románskym jadrom z r.1414, goticky prestavany do osemhranu a barokovo upravený. V interiéri bohatá štuková a maliarska baroková výzdoba. Na židovskom cintoríne náhrobné kamene zo 16. až 19. storočia.

Zaujímavosti
V meste 41 rokov žila aj zomrela umelkyňa Ľudmila Podjavorinská - Riznerová. Podjavorinskej múzeum, expozícia prírody, histórie, národopisu. Podjavorinský rýchlostný motocyklový okruh ( 5.980 m ), Považský maratón. Chránené nálezisko Turecký vrch ( 10 hektárov ), kde sa chráni vzácna flóra a fauna.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Športová hala. Umelá ľadová plocha. Kúpalisko. Dostihová dráha. Prímestská rekreačná oblasť Zelená voda, letné dovolenky pre rodiny, lyžovanie v blízkom lyžiarskom stredisku Bezovec. Značená turistická trasa k zrúcanine hradu Čachtice.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Nové Mesto nad Váhom autobusom aj vlakom.

NOVÉ ZÁMKY

Nové Zámky
Lokalita: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Podunajsko.

Okresné mesto Nové Zámky ( 119m n. m, 42.300 obyvateľov ) v Podunajskej rovine na brehu rieky Nitra, administratívne a hospodárske stredisko, železničná križovatka. Takmer dve tretiny domov bolo zničených pri náletoch za 2. svetovej vojny. Od oslobodenia vybudovali zničený stred mesta obytné sídliská. Ďalej postavili podnik Elektrosvit, novú železničnú stanicu a viaceré podniky potravinárskeho priemyslu, medzi nimi aj najmodernejšiu konzerváreň na Slovensku: výrobky zo zeleniny, paprikový mlyn. ( Výskumný ústav náradia s celoštátnou pôsobnosťou ).

Dejiny v Nových Zámkoch
Na území mesta a v bezprostrednom okolí boli odkryté mnohé sídliská a pohrebiská od neolitu až po slovanské z 11. storočia. Dnešné mesto začali budovať na mieste štyroch menších obcí zničených Turkami r.1545 na ľavom brehu rieky Nitra. Prvá zmienka o jeho existencii je z r.1556. Z príkazu a kráľa Maximiliána vznikla r.1573 na pravom brehu Nitry nová mohutnejšia vojenská pevnosť. Vonkajší obvod má 3km. Mala šesťuholníkový hviezdicový pôdorys. Turci pevnosť r.1663 dobyli a späť ju dobyli až r.1685 cisárske vojská s dobrovoľníkmi z mnohých európskych štátov.

Vývoj
Mesto sa vyvinulo neskôr okolo pevnosti, potom aj na mieste pevnosti, keď po porážke r.1691 stratila vojenský význam. Mestské výsady dostali obyvatelia po vyhnaní Turkov r.1691, ale r.1848 boli vo feudálnej závislosti Ostrihomského arcibiskupstva. Nové Zámky zostali aj za prvej Československej Republiky len strediskom poľnohospodárskej výroby a drobných remesiel. Priemysel tvorili iba menšie závody, továrne na spracovanie kože, ľanu a tabaku, ako aj železničné dielne. Až po oslobodení nastal rozmach priemyselnej a družstevnej výroby.

Pamiatky v meste Nové Zámky
Najvýznamnejšie objekty kultúrnohistorickej a umeleckej hodnoty boli zničené pri bombardovaní r.1945. Z niekdajšej pevnosti zostali len zvyšky terénnej úpravy na Forgácsovej bašte ( jednej z pôvodne šiestich ), na ktorej je teraz kalvária. Zvyšky ďaľšej, Žerotínovej bašty sú v záhrade. V múroch budovy bývalého mlyna zo 17. storočia boli zvyšky rímskych tabúľ a epitafov z 18. storočia. Po zbúraní múrov tabule a epitafy premiestnili do múzea. Bývalý barokový kláštor s kostolom s hodnotným interiérom. Vodný mlyn zo 17. storčia. Pomník Antona Bernoláka.

Známe osobnosti
V Nových Zámkoch pôsobili viaceré známe osobnosti, napríklad od r.1797 až do smrti r.1813 prvý kodifikátor slovenčiny Anton Bernolák. Tu dokončil svoje životné dielo, päťjazyjčný „Slowár" ( 6 zväzkov s 5.302 stranami ). Tu je pochovaný v kaplnke.

Okresné vlastivedné múzeum v objekte bývalého renesančného kláštora. Galéria.

Dovolenka, lyžovanie v okolí Nových Zámkov
Kryté kúpalisko. Termálne kúpalisko Štrand. Športový štadión. Zimný štadión. Prímestská rekreačná oblasť, letná dovolenka, lesík Berek. Ostrov Bukrok. Lyžiarske oblasti a možnosti pre lyžovanie sú od Nových Zámkov vzdialené viac kilometrov.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Nové Zámky navštívite autom, autobusom aj vlakom.

PARTIZÁNSKE

Partizánske


Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Horné Ponitrie.

Okresné mesto Partizánske ( 195m n. m, 24.000 obyvateľov ) je situované na brehoch rieky Nitra, pod výbežkami pohoria Tríbeč, stredisko obuvníckeho priemyslu na Slovensku. K mestu sa pripojili aj bývalé samostatné obce Veľké a Malé Bielice, Brodzany, Malé Uherce a Navojovce.

História a vývoj Partizánske
Na území stredovekej zemianskej obce Šimovany, písomne doloženej r.1260 vzniklo r.1938 až r.1942 vybudovaním továrne na obuv a sídliska nové priemyselné mestečko Baťovany. V r.1949 ho premenovali na Partizánske na pamiatku bojov partizánov s fašistickými okupantmi. V meste sídlil jeden z najväčších podnikov obuvníckeho priemyslu, ktorý mal význam pre celé Slovensko, najmä jeho hospodárstvo počas minulého režimu. Obuvníctvo sa do Partizánskeho prenieslo z neďalekého Zlína, kde ho roztočil známy obuvnícky podnikateľ Baťa.

Pamiatky Partizánske
Gotický kaštieľ písomne doložený r.1426, upravený v 16. storočí a reštaurovaný v 19. storočí. Zachovalé sú len niektoré časti komplexu opevneného objektu. Pôvodne neskororománsky farský kostol z polovice 13. storočia, barokovo upravený r.1750, bočná kaplnka renesančná.
V meste pôsobil a je aj pochovaný spisovateľ Rudolf Jašík.

Dovolenka, šport, oddych, lyžovanie
Športový štadión. Krytý plavecký bazén. Umelá ľadová plocha. Športová hala. Kúpalisko oddych. Plochá dráha. Značená turistická trasa do pohoria Tríbeč cez Brodzany. Lyžiarsky areál v Lomskej doline ( obec Horná Ves ), dva lyžiarske vleky vhodné na rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava - do mesta Partizánske vás dopraví autobus aj vlak.

PEZINOK

Pezinok
Lokalita: Bratislavský kraj, krajské mesto: Bratislava, región Malokarpatský, Dolné Považie.

Okresné mesto Pezinok ( 152m n. m, 23.100 obyvateľov ) na úpätí pohoria Malé Karpaty 20km na severovýchod od Bratislavy. Vinohradnícke mesto a priemyselné stredisko: Drevokombinát, priemysel stavebných hmôt, Rudné bane. Významné vinohradníctvo - Vinárske podniky. Rozsiahla bytová výstavba v posledných rokoch mimo historického jadra mesta.

Dejiny mesta Pezinok
Najstaršia písomná zmienka je z r.1208. Prvé výsady získal Pezinok r.1376, ich rozšírenie v r.1466 a r.1525. r.1615 slobodné a konečne r.1647 slobodné kráľovské mesto. Najväčší význam v hospodárstve malo vinohradníctvo, remeslá a baníctvo.

Pamiatky v Pezinku
Pomerne veľmi dobre sa zachovali objekty v historickom jadre mesta. Zvyšky stredovekého mestského opevnenia z r.1615 až r.1643. Pôvodne goticko - renesančný hrad, renovovaný r.1718 na zámok, po adaptácii r.1938 je v ňom štýlová vináreň. Renesančné vinohradnícke domy a renesančná radnica z r.1600. Pôvodne gotický farský kostol zo 14. až 15. storočia s hodnotným renesančným a barokovým interiérom tzv. dolný kostol neskororenesančný, barokovo upravený.

Známe osobnosti Pezinka
Narodil sa tu významný slovenský maliar Ján Kupecký, v Pezinku pôsobil a zomrel botanik, národopisný pracovník, učenec svetového mena Jozef Ľudovít Holuby.

Víno a Pezinok
Malokarpatské vinohradnícke múzeum - vinohradníctvo, história mesta a pamiatka na prírodovedca dr. J. L. Holubyho. Pamätná izba barokového maliara Jána Kupeckého v rodnom dome. Tradičné malokarpatské slávnosti vinobrania v septembri lákajú davy návštevníkov.

Dovolenka, oddych, lyžovanie
Športová hala, kúpalisko, štadión Slnečné údolie, Stupy, Pezinská Baba - rekreačné oblasti. Z Pezinka je 13km vzdialené malé rekreačné stredisko v hlavnom hrebeni Malých Karpát - Pezinská Baba( 527m n. m ), lyžiarske stredisko s výbornou polohou neďaleko hlavného mesta Bratislavy ponúka prijateľné možnosti lyžovačky a vďaka polohe má zabezpečenú návštevnosť lyžiarov po celú sezónu, večerné lyžovanie, zimná dovolenka. Tri vleky, dva osvetlené slalomové svahy. Štyri značené turistické trasy do Malých Karpát priamo z Pezinka. Do strediska na Pezinskej Babe prichádza päť značených turistických trás.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Pezinka je možná autobusom aj vlakom.

POLTÁR

Poltár v juhoslovenskej kotline
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská bystrica, región Novohrad.

Okresné mesto Poltár ( 240m n. m, 22.900 obyvateľov ) sa nachádza na rozhraní výbežkov pohoria Revúcka vrchovina a Juhoslovenská kotlina,  približne 18km na severovýchod od mesta Lučenec. Mesto je známe aj vďaka závodu na výrobu úžitkového skla a priemyslu stavebných hmôt. Pre potreby rozvoja sklárskej výroby bolo vybudované aj nové panelákové sídlisko, kam sa prisťahovalo mnoho sklárskych rodín.

Dejiny Poltára
Archeologické nálezisko - slovanské sídlisko zo 7. až 8. storočia, na Cerinách základy stredovekého hrádku, na Kostolisku základy neskororománskeho kostola. Poltár sa vyvinul z podhradia hradu z 13. storočia, spomína sa r.1300. V 19. storočí v meste vznikol závod na keramiku a šamot, čím začal príval nových obyvateľov a mesto sa rozrástlo. Obyvateľstvo obce bolo aktívne v odboji počas SNP. Po roku 1952 sa v Poltári rozvinula výroba stavebných hmôt, otvorila sa baňa na kaolín. V roku 1966 sa k obci Poltár pripojili susedné menšie obce Zelené a Slaná Lehota, čím sa Poltár zväčšil a bol mu udelený štatút mesta. 

Pamiatky v Poltári
Klasicistická kúria. Romanticko - novogotický kaštieľ v Poltári. V blízkosti Poltára v lokalite zvanej Kúpna baňa sa nachádzajú chránené druhy vzácnych rastlín.

Dovolenka, cestovný  ruch v Poltári
Mesto Poltár spolu s okolím vyhovujú pre čerpanie energie počas letnej aj zimnej dovolenky. Turistika v meste je zameraná na kúpanie v modernom areáli kúpaliska s rozsiahlymi doplnkovými službami. Na svoje si v Poltári prídu vyznávači agroturistiky aj cykloturisti, jazda na koni, rybári a poľovníci. Mesto má pre turistov pripravené dostatok ubytovacích kapacít, stravovanie a ďalšie súvisiace služby pre cestovný ruch. Samospráva pripravuje každý rok pre miestnych obyvateľov, rovnako ako aj návštevníkov a turistov najrôznejšie kultúrne, spoločenské a športové akcie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Poltára autobusom aj vlakom.

PIEŠŤANY

Piešťany
Lokalita: Trnavský kraj, región Dolné Považie.

Okresné mesto Piešťany, svetoznáme kúpeľné mesto ( 162m n. m, 29.900 obyvateľov ) leží v údolí rieky Váh pod výbežkami pohoria Považský Inovec. Najvýznamnejšie kúpele na Slovensku na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva. Výskumný ústav reumatických chorôb, Výskumný ústav rastlinnej výroby a úUstav pre rozvoj strojárstva spotrebného tovaru. Od oslobodenia aj významné priemyselné stredisko. K niekdajším podnikom hlavne potravinárskeho priemyslu pribudli nové; z nich najvýznamnejšie sú: podnik zdravotníckej techniky Chirana a Tesla výroba polovodičov a mikroelektroniky.

Kúpele Piešťany
Na Kúpeľnom ostrove vyviera sírno - uhličitanová, vápenato - horečnatá mineralizovaná voda s teplotou 67 až 69,5 °C a výdatnosťou 45 litrov za sekundu a ťaží sa sírne bahno. Tam sa nachádzajú aj najväčšie a najmodernejšie liečebne: nové Balnea Palace, Splendid, Grand a Esplanade; staršie Thermia Palace a Pro Patria. Najstaršia historická zmienka o obci je z r.1113, mestské výsady z r.1642. Prvý opis liečivých prameňov je z r.1545, prvý predpis liečby z r.1571. Kúpele Piešťany nadobudli svetovú povesť už V 19. storočí.

História Piešťany
Zachovalé časti niekdajšieho gotického kostola a kláštora johanitov, postaveného na mieste pôvodne románskeho objektu z 11. až 12. storočia. Klasicistický kostol Svätého Štefana s hodnotným interiérom. Klasicistický objekt starých tzv. Napoleonských kúpeľov z r.1813 až r.1821. Klasicistický pranier. Socha barlolámača z r.1934 pri Kolonádovom moste. Alegorické sochy, plastiky, reliéfy, fontány v parku na Kúpeľnom Ostrove. V zimnej záhrade Balnea Palace. Záhradné plastiky v parku pred liečebným domom Thermia Palace. Známy Kolonádový most z r.1930 až r.1933; poškodený r.1945, potom obnovený. Sklá leptané podľa kartónov národného umelca Martina Benku.

Zaujímavosti v Piešťanoch
Balneologické múzeum - expozície prírodných liečivých zdrojov a minulostri kúpeľníctva na Slovensku, hlavne v Piešťanoch. Piešťanské hudobné leto v júli. Západoslovenské folklórne slávnosti v júni. Socha piešťanských parkov - tradičná výstava na Kúpeľnom Ostrove v júli. Veľká cena Slovenska, medzinárodné preteky v jachtárstve a vo vodnom lyžovaní v júli. Cena Slovenska, medzinárodné motocyklové a automobilové preteky v auguste. Dom urnenia Slovenskej filharmónie. Kultúrne a spoločenské stredisko. Hudobný pavilón. Amfiteáter. Malá scéna Ivana Krasku s výstavnou sálou.

Dovolenka Piešťany
Termálne kúpalisko Eva s krytým bazénom a priehradné jazero Sĺňava, Lido s plážou pri Váhu, lodenica, tri prístavištia, športový štadión, jazdecká dráha, športová strelnica sú príjemné miesta na trávenie letnej dovolenky. Zimný štadión. Prímestská rekreačná oblasť pri 500 hektárov veľkej nádrži Sĺňava - vodné lyžovanie, jachting, rekreačná plavba loďou začínajúca sa pri Kolonádovom moste.

Lyžovanie Bezovec
Lesopark nad mestom s vyhliadkovou vežou a reštauráciou Červená veža a výhliadkou od reštaurácie Bacchus vila. Tri značené turistické trasy do Považského Inovca v blízkosti mesta s cieľmi: sedlo Havran, rekreačné stredisko Čertova pec a Bacchus vila. Cez susedné Moravany nad Váhom o dolinu Striebornice trasy na hlavný hrebeň Považského Inovca a do rekreačnej oblasti Bezovec. Lyžiarske stredisko Bezovec, miestna časť Banka poskytuje ďalšie možnosti pre lyžovanie, dva lyžiarske vleky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava mesto Piešťany navštívte lietadlom, autobusom alebo vlakom.

POVAŽSKÁ BYSTRICA

Považská Bystrica


Lokalita: Trenčiansky kraj, región Horné Považie.

Okresné mesto Považská Bystrica ( 288 m n.m, 41.500 obyvateľov ) leží v údolí rieky Váh, v severovýchodnom výbežku Považského podolia, obklopené výbežkami Javorníkov. Považská Bystrica je známa z minulosti ako stredisko strojárskeho priemyslu. Začiatky rozvoja mesta siahajú do prvej Československej Republiky, keď tu r.1928 začali budovať strojársky podnik. Po oslobodení na jeho základoch vznikli Považské strojárne. Vodné dielo na Váhu Nosice s výkonom 68,4MW. Rozsiahla bytová výstavba charakterizuje mesto.

Dejiny Považská Bystrica
Najstarší písomný doklad o existencii Považskej Bystrice je z r.1330. Veľmi mnohé archeologické lokality však dokumentujú súvislé osídlenie od eneolitickej doby až po slovanské sídlisko z 8. až 9. storočia. Viaceré mestské privilégiá získala od kráľa Žigmunda r.1398 a r.1434. Bola však v značnej závislosti od majiteľov blízkeho Považského hradu. Ďalšie storočia remeselnícke mestečko.

Pamiatky Považská Bystrica
Renesančný kaštieľ v miestnej časti Orlové. V miestnej časti Považské Podhradie‚ pôvodne renesančný kaštieľ, naposledy prestavaný r.1955 až r.1956, druhý kaštieľ pôvodne rokokový z r.1750 až r.1755. Zrúcaniny Považského hradu z 2. polovice 13. storočia. V 14. storočí sa spomína ako kráľovská hraničná pevnosť. Hrad r.1543 vyhorel a pri generálnej oprave r.1558 až r.1584 vybudovali nové opevnenie. V r.1684 ho dobyli cisárske vojská. Zbúrali ho po vojnovom poškodení r.1698. V meste pôvodne renesančná budova fary a pôvodne gotický kostol, renesančne upravený a barokovo prestavaný. Má hodnotný barokový interiér s niekoľkými renesančnými epitafmi.

Dovolenka, oddych, lyžovanie v okolí Považskej Bystrice
Všešportový štadión s atletickou dráhou. Lodenica. Krytá plaváreň. Dva kúpaliská. Tenisové dvorce. Zimný štadión. Prírodný amfiteáter. Prímestská rekreačná oblasť pri vodnej nádrži Nosice na Váhu s rozlohou 865 hektárov, začínajúca sa pri meste, s vodnými športami a vyhliadkovými plavbami. Lesopark Kalvária. Alej popri toku Domanižanky. Značené turistické trasy do Manínskej tiesňavy v Súľovských vrchoch, k zrúcanine Povaského hradu ( výhliadkové miesto po šírom okolí ) a ďalej výbežkami Javorníkov k vodnej nádrži Nosice, okolo vrchu Žiar k vodnej nádrži na východných brehoch pod Milochovom a k rekreačnému stredisku na Podskalí s pokračovaním dvoma vetvami Strážovskými vrchmi do Zliechova a Mojtína. Lyžiarske stredisko Pod Maškovou, osvetlený svah, lyžiarske vleky, lyžovanie pre rodiny, zimná dovolenka. Miestna časť Sverepec, areál pre terénne motocyklové súťaže a motokros.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Považská Bystrica - autobusom aj vlakom.

PRIEVIDZA

Prievidza
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské miesto: Trenčín, región Horné Ponitrie.

Okresné mesto Prievidza ( 280 m n.m, 50.200 obyvateľov ) je situované v Hornonitrianskej kotline, na ľavom brehu rieky Nitry a na oboch brehoch rieky Handlovka. Administratívne centrum Hornej Nitry. Až donedávna bol v meste významný len potravinársky priemysel. V rokoch po oslobodení mimoriadne vzrástol banský priemysel obvode mesta a okresu. K Handlovským uhoľným baniam pribudol najväčší slovenský ťažobný podnik Baňa Cígeľ. Medzi najväčšie podniky patria Banské stavby a Priemstav, Karpatia nábytok. Banský výskumný ústav.

Dejiny mesta Prievidza
Mesto Prievidza sa vyvinulo zo slovanského sídliska archeologicky doloženého od doby veľkomoravskej. Najstaršia zmienka je z r.1113 v Zoborskej listine. Obmedzené mestské práva získala r.1330. Rozsiahle práva slobodného kráľovského mesta získala r.1383, ale aj naďalej bola dosť závislá od feudálnych pánov hradu Bojnice. V 16. a 17. storočí bola v meste významná humanistická škola. R.1771 sa vzbúrili obyvatelia proti útlaku feudálnej vrchnosti v Bojniciach. K drobnej remeselníckej výrobe vzniklo koncom 19. storočia niekoľko malých priemyselných závodov - konzervárne, súkenka, tehelňa. Tento stav trval aj za prvej Československej Republiky. Prievidza bola v časoch slovenského štátu strediskom protifašistického odboja na Hornej Nitre. Za Slovenského Národného Povstania boli v obvode mesta ťažké boje.

Pamiatky v Prievidzi
V meste Prievidza sa zachovalo v historickom jadre viacero meštianskych prevažne klasicistických domov s neskoršími úpravami. Niektoré vznikli prestavbou starších, najmä barokových a ojedinele renesančných domov, citeľne poškodených po vypálení mesta r.1678. Pôvodne neskororománsky kostol na cintoríne postavili okolo r.1260 na mieste románskeho hradiska, pod ktorým sa rozprestierala najstaršia osada spomínaná r.1113. Kostol bol viackrát prestavaný. Bašty pevnostného múru z 15. storočia prestavali na kaplnky. V kostole je umelecky hodnotný interiér rovnako aj v pôvodnom gotickom farskom kostole. Barokové sakrálne stĺpy a sochy.

Dovolenka a lyžovanie v Prievidzi
Zimný štadión. Viacúčelová športová hala. Plážové kúpalisko. Štadión s umelým osvetlením. Lesopark Necpalské háje na ploche 375 hektárov s rekreačnámi zariadeniami. Prímestská rekreačná oblasť Púšť vo výbežkoch pohoria Vtáčnik, dostupná aj značenou turistickou trasou. Ďalšia značená turistická trasa vedie na hlavný hrebeň Vtáčnika na vrch Veľký Grič ( 971m n. m ),
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Prievidza sa cestuje autobusom aj vlakom.