POLTÁR

Poltár v juhoslovenskej kotline
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská bystrica, región Novohrad.

Okresné mesto Poltár ( 240m n. m, 22.900 obyvateľov ) sa nachádza na rozhraní výbežkov pohoria Revúcka vrchovina a Juhoslovenská kotlina,  približne 18km na severovýchod od mesta Lučenec. Mesto je známe aj vďaka závodu na výrobu úžitkového skla a priemyslu stavebných hmôt. Pre potreby rozvoja sklárskej výroby bolo vybudované aj nové panelákové sídlisko, kam sa prisťahovalo mnoho sklárskych rodín.

Dejiny Poltára
Archeologické nálezisko - slovanské sídlisko zo 7. až 8. storočia, na Cerinách základy stredovekého hrádku, na Kostolisku základy neskororománskeho kostola. Poltár sa vyvinul z podhradia hradu z 13. storočia, spomína sa r.1300. V 19. storočí v meste vznikol závod na keramiku a šamot, čím začal príval nových obyvateľov a mesto sa rozrástlo. Obyvateľstvo obce bolo aktívne v odboji počas SNP. Po roku 1952 sa v Poltári rozvinula výroba stavebných hmôt, otvorila sa baňa na kaolín. V roku 1966 sa k obci Poltár pripojili susedné menšie obce Zelené a Slaná Lehota, čím sa Poltár zväčšil a bol mu udelený štatút mesta. 

Pamiatky v Poltári
Klasicistická kúria. Romanticko - novogotický kaštieľ v Poltári. V blízkosti Poltára v lokalite zvanej Kúpna baňa sa nachádzajú chránené druhy vzácnych rastlín.

Dovolenka, cestovný  ruch v Poltári
Mesto Poltár spolu s okolím vyhovujú pre čerpanie energie počas letnej aj zimnej dovolenky. Turistika v meste je zameraná na kúpanie v modernom areáli kúpaliska s rozsiahlymi doplnkovými službami. Na svoje si v Poltári prídu vyznávači agroturistiky aj cykloturisti, jazda na koni, rybári a poľovníci. Mesto má pre turistov pripravené dostatok ubytovacích kapacít, stravovanie a ďalšie súvisiace služby pre cestovný ruch. Samospráva pripravuje každý rok pre miestnych obyvateľov, rovnako ako aj návštevníkov a turistov najrôznejšie kultúrne, spoločenské a športové akcie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Poltára autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára