PIEŠŤANY

Piešťany
Lokalita: Trnavský kraj, región Dolné Považie.

Okresné mesto Piešťany, svetoznáme kúpeľné mesto ( 162m n. m, 29.900 obyvateľov ) leží v údolí rieky Váh pod výbežkami pohoria Považský Inovec. Najvýznamnejšie kúpele na Slovensku na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva. Výskumný ústav reumatických chorôb, Výskumný ústav rastlinnej výroby a úUstav pre rozvoj strojárstva spotrebného tovaru. Od oslobodenia aj významné priemyselné stredisko. K niekdajším podnikom hlavne potravinárskeho priemyslu pribudli nové; z nich najvýznamnejšie sú: podnik zdravotníckej techniky Chirana a Tesla výroba polovodičov a mikroelektroniky.

Kúpele Piešťany
Na Kúpeľnom ostrove vyviera sírno - uhličitanová, vápenato - horečnatá mineralizovaná voda s teplotou 67 až 69,5 °C a výdatnosťou 45 litrov za sekundu a ťaží sa sírne bahno. Tam sa nachádzajú aj najväčšie a najmodernejšie liečebne: nové Balnea Palace, Splendid, Grand a Esplanade; staršie Thermia Palace a Pro Patria. Najstaršia historická zmienka o obci je z r.1113, mestské výsady z r.1642. Prvý opis liečivých prameňov je z r.1545, prvý predpis liečby z r.1571. Kúpele Piešťany nadobudli svetovú povesť už V 19. storočí.

História Piešťany
Zachovalé časti niekdajšieho gotického kostola a kláštora johanitov, postaveného na mieste pôvodne románskeho objektu z 11. až 12. storočia. Klasicistický kostol Svätého Štefana s hodnotným interiérom. Klasicistický objekt starých tzv. Napoleonských kúpeľov z r.1813 až r.1821. Klasicistický pranier. Socha barlolámača z r.1934 pri Kolonádovom moste. Alegorické sochy, plastiky, reliéfy, fontány v parku na Kúpeľnom Ostrove. V zimnej záhrade Balnea Palace. Záhradné plastiky v parku pred liečebným domom Thermia Palace. Známy Kolonádový most z r.1930 až r.1933; poškodený r.1945, potom obnovený. Sklá leptané podľa kartónov národného umelca Martina Benku.

Zaujímavosti v Piešťanoch
Balneologické múzeum - expozície prírodných liečivých zdrojov a minulostri kúpeľníctva na Slovensku, hlavne v Piešťanoch. Piešťanské hudobné leto v júli. Západoslovenské folklórne slávnosti v júni. Socha piešťanských parkov - tradičná výstava na Kúpeľnom Ostrove v júli. Veľká cena Slovenska, medzinárodné preteky v jachtárstve a vo vodnom lyžovaní v júli. Cena Slovenska, medzinárodné motocyklové a automobilové preteky v auguste. Dom urnenia Slovenskej filharmónie. Kultúrne a spoločenské stredisko. Hudobný pavilón. Amfiteáter. Malá scéna Ivana Krasku s výstavnou sálou.

Dovolenka Piešťany
Termálne kúpalisko Eva s krytým bazénom a priehradné jazero Sĺňava, Lido s plážou pri Váhu, lodenica, tri prístavištia, športový štadión, jazdecká dráha, športová strelnica sú príjemné miesta na trávenie letnej dovolenky. Zimný štadión. Prímestská rekreačná oblasť pri 500 hektárov veľkej nádrži Sĺňava - vodné lyžovanie, jachting, rekreačná plavba loďou začínajúca sa pri Kolonádovom moste.

Lyžovanie Bezovec
Lesopark nad mestom s vyhliadkovou vežou a reštauráciou Červená veža a výhliadkou od reštaurácie Bacchus vila. Tri značené turistické trasy do Považského Inovca v blízkosti mesta s cieľmi: sedlo Havran, rekreačné stredisko Čertova pec a Bacchus vila. Cez susedné Moravany nad Váhom o dolinu Striebornice trasy na hlavný hrebeň Považského Inovca a do rekreačnej oblasti Bezovec. Lyžiarske stredisko Bezovec, miestna časť Banka poskytuje ďalšie možnosti pre lyžovanie, dva lyžiarske vleky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava mesto Piešťany navštívte lietadlom, autobusom alebo vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára