MALACKY

Malacky
Lokalita: Bratislavský kraj, krajské mesto: Bratislava, región Záhorie.

Okresné mesto Malacky ( 159m n. m, 18.000 ) na Borskej nížine, 40km na sever od Bratislavy. Od druhej polovice 19. storočia hospodárske centrum regiónu Záhoria. Rozvinutý potravinársky, kovospracujúci, chemický a nábytkársky priemysel. Na okolí ťažba zemného plynu. Viaceré moderné sídliská.

História Malacky
Na území mesta veľkomoravské sídliská z 11. a 12. storočia. História poprvý raz sa spomína mesto v záznamoch z r.1231, Od roku 1573 sa vyvinulo sídlo v zemepánske mestečko.

Pamiatky v Malackách
Renesančný kaštieľ z r.1624 s klasicistickou úpravou a rozsiahlym anglickým parkom so vzácnymi drevinami. Sakrálne pamiatky renesančno barokový kostol a kláštor františkánov, obklopený od r.1653 obranným štvorvežovým múrom s hodnotným interiérom. Pôvodne neskororenesančný kostol, barokovo prestavaný.

Kultúra Malacky
Rodisko spisovateľa Ľuda Zúbka. Mestské múzeum v bývalom mlyne, kultúra Záhorácka izba, národopis, keramika, olejomaľby.

Dovolenka Malacky
Športový štadión, strelnica. Prírodné kúpaliská letná dovolenka, rybolov vo viacerých jazerách na okolí.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do malaciek je možná autobusom aj vlakom.

1 komentár:

  1. Mestu Malacky hovoríme v kruhu priateľov dôverne "malacecky". Je to vzrušujúce, názov v takomto tvare je vznešený, akoby predznamenával nejaký veľký poklad.

    OdpovedaťOdstrániť