GELNICA

Gelnica
Lokalita: Košický kraj, krajské mesto - Košice, región Spiš.

Okresné mesto Gelnica  ( 372m n. m, 6.500 obyvateľov ) sa nachádza v malebnom prostredí v údolí rieky Hnilec, obklopené pohorím Volovské vrchy.

História Gelnice
Prvá zmienka o Gelnici je z r.1246. K pôvodnému slovenskému obyvateľstvu sa v 13. storočí prisťahovali banícki kolonisti z Bavorska. Už v r.1327 dosiahla Gelnica mestské práva. Dolovalo sa zlato, striebro, meď, železná ruda a ortuť. Pozostatkom sú haldy hlušiny.

Pamiatky a história Gelnica
Zvyšky gotického hradu nad mestom, zničeného r.1527. Viaceré meštianske, prevažne klasicistické a barokové domy, niektoré s typickou mazardovou strechou. Ľudová architektúra niekoľkých ešte zachovalých baníckych domov spišského typu. Barokovo upravená radnica renesančného pôvodu. Klasicistická budova katolíckej fary z r.1774. Gotický kostol zo 14. storočia, prestavaný v 15. storočí s hodnotným interiérom. Horný krytý drevený most z r.1831.

Banícke múzeum - oddelenie histórie mesta a baníctva.

Dovolenka a lyžovanie Gelnica
Štadión Slovanu. Lyžovanie ponúkajú viacerých lyžiarske strediská v okolí, napr. lyžiarske stredisko na Šibeničnom vrchu ( 6km od mesta ). Dva lyžiarske vleky, slalomový svah pokrytý umelou hmotou. Lyžiarske stredisko Perlová dolina - Tokáreň s dvoma lyžiarskymi vlekmi. Chata Viktória. Značené turistické trasy do Volovských vrchov: tri na hlavný hrebeň ku Kojšovskej holi ( 1246m ) a k chate Erika na jej úpätí, dve na Krompašský vrch ( 1025m ). Prímestská rekreačná oblasť Turzovské kúpele ( 2km ) s kúpaliskom. Z miestnej časti Mária huta ( 2km ) vedie 11km dlhá asfaltová cesta až do vzdialenosti 3km ku chate Erika pod Kojšovskou hoľou.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Gelnica autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára