KRUPINA

Krupina a Krupinská planina
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Hont.

Okresné mesto Krupina ( 279m n. m, 8.000 obyvateľov ) v severozápadnom výbežku Krupinskej planiny v údolí riečky Krupinica. V rokoch po oslobodení sa stala Krupina priemyselným mestom. Rozšíril a zmodernizoval sa potravinársky priemysel a pribudol nový strojársky podnik ZŤS. Vybudovali sa nové sídliská.

Dejiny mesta Krupina
Územie mesta bolo osídlené od mladšej doby bronzovej. Slovanskú osadu kolonizovali baníci zo Saska v 12. a 13. storočí a vydobyli si mestské práva. R.1244 sa stala Krupina slobodným kráľovským mestom. Jej výsady a práva sa stali v nasledujúcom storočí vzorom pre iné slovenské mestá. Po vyčerpaní baní význam mesta upadal. Opäť vzrástol v 16. storočí, keď sa mesto stalo významnou protitureckou pevnosťou. Zo 17. storočia sú známe národnostné boje slovenských obyvateľov s nemeckým patriciátom. Mesto Krupina znovu hospodársky ožilo až za prvej Československej Republiky napojením na železnicu. Obyvatelia mesta a lazov na katastrálnom území veľmi aktívne bojovali za Slovenského Národného Povstania.

Pozoruhodnosti v Krupine
Vartovka, protiturecká pozorovacia veža nad mestom z r.1564. Po renovovaní slúži ako vyhliadková veža na mesto a okolie. Pozostatky mestských hradieb z r.1551 až r.1564, bastión nazývaný Husitská veža a súvislý múr, tzv. Hajdúsky rad. Renesančné domy na námestí, a na hlavných uliciach. Barokové domy na Sládkovičovej ulici, neskorobarokový rodný dom Andreja Sládkoviča. Novobarokový objekt pôvodne románska trojloďová bazilika s prístavbami a úpravami v ďaľších storočiach. Hodnotný interiér, gotické plastiky. Pri kostole gotická kaplnka. Opevnenie kostola v jadre gotických častí pochádza z obdobia Jiskrovej vlády a holo pojaté do mestského opevnenia pri fortifikačných stavbách r.1551 až r.1564. Neskorobarokové trojičné stĺpy.

Slávni rodáci
Krupina - rodisko Andreja Sládkoviča a Eleny Maróthy - Šoltésovej. Mestské múzeum Andreja Sládkoviča. Pamätné izby Andreja Sládkoviča a Eleny Maróthy Šoltésovej, expozícia histórie Krupiny a národopisu Hontu.

Dovolenka a lyžovačka v okolí
Prímestská rekreačná oblasť Tepličky príjemná dovolenka v lete, kúpalisko a laz Tanistravár s Vartovkou. Štadión. Amfiteáter. Lyžovanie sa nachádza ďalej z mesta.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Krupina autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára