SENEC

Senec, senecké jazerá
Lokalizácia: Bratislavský kraj, hlavné mesto: Bratislava, región Podunajsko.

Okresné mesto Senec ( 1.37m n. m, 16.300 obyvateľov ) je situované na rozhraní Podunajskej roviny a Podunajskej pahorkatiny. 25km na východ sa nachádza krajské mesto Bratislava. Mesto Senec je hlavne známe ako rekreačné stredisko pri Slnečných jazerách vhodné pre trávenie letnej dovolenky pri vode. V meste sa nachádzajú viaceré výrobne priemyslu stavebných hmôt, rozvinutý bol v minulosti aj potravinársky a nábytkársky priemysel.

Dejiny Senca
Najstaršia zmienka o Senci je v listine z roku 1.252, z ďalších zápisov z r.1.480 vyplýva, že mesto získalo niektoré trhové privilégiá a charakter mestečka. V 17. a 19. storočí zasadali v Senci zhromaždenia Bratislavskej župy. Obyvateľstvo sa živilo poľnohospodárstvom, chovom dobytka, obchodom s dobytkom a sčasti aj remeselnou výrobou a vinohradníctvom, ktorému sa darilo vďaka slnečnému počasiu.

Historické pamiatky
Medzi významné historické pamiatky, ktoré sa dochovali patrí bývalá renesančná kúria zo 17. storočia, tzv. Turecký dom na námestí s renesančnou atikou s kľúčovými strieľňami, stavebne upravený v 20. storočí. Renesančný pranier zo začiatku 17. storočia. Hodnotný interiér pôvodne gotického kostola, renesančne upraveného v 17. storočí a barokovo upraveného roku 1.740 v zachovalom stave. Renesančné a barokové domy. Ľudová architektúra.

Dovolenka a lyžovanie
Prímestská rekreačná oblasť Slnečné jazerá vznikla ako dôsledok rozsiahlej ťažby štrkov v minulých desaťročiach, lodenice, jachting, člnkovanie, kúpanie, minigolf, aquapark, amfiteáter sú magnety, ktoré priťahujú do Senca množstvo turistov hlavne v letných mesiacoch. Senec je držiteľom plakety tradične dobrá dovolenka na Slovensku. Komu sa zdá, že termíny lyžovanie a Senec sú nespojiteľné má pravdu len sčasti, pokiaľ sa nejedná o lyžovanie vodné.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: príjazd do Senca autobusom aj vlakom.

DUNAJSKÁ STREDA

Dunajská Streda
Lokalizácia: Trnavský kraj, krajské mesto: Trnava, región Podunajsko.

Okresné mesto Dunajská Streda ( 118m n. m, 23.000 obyvateľov ) je administratívne, hospodárske a kultúrne centrum Žitného ostrova. V meste a priľahlom okolí sa nachádzajú firmy prevažne z oblasti poľnohospodárskej a s tým súvisiaci potravinársky priemysel: najväčší cukrovar na Slovensku, hydinárske podniky, mäsový kombinát, veľkokapacitná chladiareň ovocia s výrobňou džúsov. Priemysel stavebných hmôt. V súvislosti s odkrytím termálnych vôd z hĺbky 2.500m s teplotou vody 85 až 90°C s výdatnosťou 16 litrov za sekundu, rozvíja sa rozsiahle skleníkové hospodárstvo.

Dejiny Dunajskej Stredy
Prvá doložená písomná správa o Dunajskej Strede je z r.1254. V 16. storočí mala trhové a jarmočné výsady. Od 17. storočia sa postupne stávala obchodným centrom Žitného ostrova.

Miestne pamiatky
Pôvodne barokový kaštieľ, tzv. Žltý zo začiatku 18. storočia, klasicisticky upravený začiatkom 19. storočia, teraz múzeum. Kostol zo 14. storočia, stavebne upravený v 16. až 18. storočí. V interiéri sú fragmenty stredovekých nástenných malieb, ktoré patria medzi najvýznamnejšie miestne pamiatky.

Dovolenka a lyžovanie
Žitnoostrovné múzeum expozícia regiónu Žitného ostrova. Rekreačný areál s kúpaliskom a štyrmi bazénmi s termálnou vodou. Jazdecký areál, motokárová dráha. Prímestská rekreačná oblasť pri Malom Dunaji na lokalite Jahodná ( 10km ). Balneologický pavilón. Dunajská Streda je tradične dobrá dovolenka na Slovensku. Lyžovanie a príležitosti pre túto zimnú rekreačnú aktivitu treba hľadať o niekoľko desiatok kilometrov severnejšie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Dunajskej Stredy autobusom aj vlakom.

LEVICE

Levice
Lokalizácia: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Tekov.

Okresné mesto Levice ( 163m n. m, 23.600 obyvateľov ) sa nachádza na Hronskej nive Podunajskej nížiny, významné administratívne a hospodárske stredisko regiónu Tekov. Po Druhej svetovej vojne tu vznikli podniky: Slovenský priemysel kameňa, hydinárne, sladovne, mliekárne, bavlnársky podnik. Nové sídliská poskytli bývanie pre nových prisťahovalcov a podstatne zmenili vzhľad mesta.

Archeologické nálezy, rozvoj mesta
Mnohé archeologické nálezy dokumentujú nepretržité osídlenie územia mesta od mladšej doby kamennej. Bohato sú doložené keltské a slovanské sídliská. Levice sa prvý raz spomínajú r.1156; vznikli pri Levickom hrade. V časoch bojov proti Turkom boli opevnené. Od 17. storočia nastal veľký rozvoj cechov. Mesto trpelo nájazdmi Turkov. Po ich vyhnaní obmedzovali mestské práva okolití zemepáni, r.1787 sa obyvatelia proti nim vzbúrili. V novembri r.1938 boli Levice na 6 rokov pripojené k Maďarsku.

Historické pamiatky
Areál Levického hradu so zrúcaninami gotického hradu z 13. storočia, premeneného v 16. storočí na protitureckú pevnosť, patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky. R.1663 Turci hrad dobyli a rok ho držali v rukách. R.1709 ho zničilo rákócziovské vojsko. Ruiny gotickej pevnosti tzv. horný hrad s tromi baštami zakonzervovali a sprístupnili až po vrchol hradnej skaly. V areáli sa zachovali časti opevnenia a funkčné historické budovy tzv. dolného hradu sa adaptujú na muzeálne účely. V pôvodne renesančnom kaštieli z r.1571 je Tekovské múzeum. Druhý kaštieľ z r.1734 je barokový a má zachovalé klenby. Tretí kaštieľ z r.1863 až r.1868 je neoklasicistický. Základy románskeho kostola na Baratke. Tri klasicistické kostoly s hodnotným interiérom.

Dovolenka lyžovanie
Tekovské múzeum - oddelenie farmaceutické, prírody, histórie, národopisu a malá galéria. Športový štadión. Športový areál. Kúpalisko. Umelá ľadová plocha. Prírodný amfiteáter. Prímestská rekreačná oblasť kúpele Margita - Ilona s bazénmi s termálnou vodou je tradične dobrá dovolenka na Slovensku. V blízkosti vrch Vápnik s vyhliadkovou vežou. Chránená študijná plocha. Levické rybníky 103ha pri potoku Perec - významná ornitologická lokalita. Lyžovanie v tejto nížinatej oblasti nemá žiadne príležitosti ani tradíciu. Najbližšie lyžiarske strediská a možnosti pre lyžovanie sa nachádzajú pri Banskej Štiavnici a sú vzdialené asi 40 km.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Levice je dostupné autobusom aj vlakom.

BYTČA


Bytča
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, Región: Horné Považie.

Okresné mesto Bytča ( 310m n. m, 11.600 obyvateľov ) sa nachádza uprostred Bytčianskej kotliny a Považského podolia v údolí rieky Váh. Mesto Bytča je rozložené prevažne na pravom brehu Váhu a obklopujú ho výbežky Súľovských vrchov a Javorníkov.

Dejiny Bytče
Najstaršia zmienka je z r.1250. R.1375 sa uvádza ako mestečko, ktoré za vyvinulo z poddanskej osady pri vodnom hrade. Veľký význam mala ako sídlo feudálneho panstva, najmä za života palatína Uhorska Juraja Thurzu koncom 16. storočia.

Mesto Bytča na mape
Každý, kto miluje cestovanie, potrebuje občas nazrieť do mapy, mesto Bytča na mape:
Vzdialenosti: Považská Bystrica 18 km, Žilina 18 km.

Architektúra
V historickom jadre mesta, na štvorcovom námestí je niekoľko dvojpodlažných klasicistických i renesančných domov. Pôvodne gotický kostol, renesančne prestavaný, s barokovým interiérom, renesančnou nástennou maľbou, maľovaným ornamentálnym grafitom a ornamentálnym pásom. V miestnej časti Mikšová sa nachádza klasicistický kaštieľ.

Pamiatky
Kaštieľ v Bytči je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi klenoty renesančného staviteľstva na Slovensku. Súčasný kaštieľ postavili r.1571 až r.1574 na mieste gotického vodného hradu. Je to monumentálny štvorkrídlový opevnený objekt s nárožnými vežami, strednou vežou nad vchodom a vnútorným arkádovým dvorom. Na stenách arkád druhého podlažia sú nástenné maľby vojvodcov. Pri kaštieli postavili r.1601 až r.1606 renesančnú účelovú budovu, tzv. Sobášny palác. Vyznačuje sa bohatou sgrafitovou ornamentikou s figurálnymi a rastlinnými motívmi okolo kamenných okien a portálu, ako aj slávnostnou sálou s renesančnou výmaľbou. Oba objekty sú zreštavrované pre kultúrne využitie.

Dovolenka lyžovanie
Športový štadión; kúpalisko; rybníky. Značené turistické trasy do Súľovských vrchov, do oblasti Súľovských skál z miestnej časti Hrabové a cez obec Hlboké nad Váhom. Na hlavný hrebeň Javorníkov zo susednej obce Petrovice, kde sa nachádzajú možnosti pre lyžovanie v nenáročných menších lyžiarskych strediskách. Tradícia lyžovania, odtiaľto pochádza názov pre lyže, ktoré kedysi preslávili Slovensko - známe súľovky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava príjazd do Bytče popri rieke Váh autobusom aj vlakom.

DETVA

Detva pod vrchom Poľana
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Podpoľanie.

Okresné mesto Detva ( 400m n. m, 15.000 obyvateľov ) leží vo východnom cípe Zvolenskej kotliny v údolí riečky Slatina, pod východnými výbežkami pohoria Poľana, 23km na východ od mesta Zvolen. Významná národopisná lokalita, bývalé stredisko strojárskeho priemyslu.

Dejiny Detvy
Pôvodná obec vznikla zemepanským osídlením r1636 až 1638, postupne sa rozšírila klčovaním lesa o mnohé samoty a osady nazývané lazmi. R.1811 sa Detva stala mestečkom s jarmočným právom. Obyvatelia pracovali v poľnohospodárstve a v lesoch. R.1787 tu vznikla prvá bryndziareň na Slovensku. Za predmníchovskej Československej Republiky trpela nezamestnanosťou a vysťahovalectvom. dedina detvou volaná sa počas Slovenského Národného Povstania stala partizánskym strediskom.

Živý folklór, detvianska fujara
Historickú Detvu charakterizuje ľudová architektúra a ešte živý folklór. Pri sviatočných a slávnostných príležitostiach a hlavne pri folkloristických podujatiach nosí sa svojrázny detviansky kroj. V obci sa hojne vyšíva, výšivky hýria farbami a sú vyšívané krivou ihlou tzv. háčikom. Výšivky možno kúpiť v miestnej predajni Detvianske ľudové umenie. Pozoruhodné sú diela detvianskych ľudových umelcov, predovšetkým vyrezávané a ornamentmi najrôznejších tvarov a farieb zdobené drevené kríže. Niekoľko desiatok je na cintoríne, zväčša sú dielom Jozefa Fekiača, ďaľšie sú na prícestiach a na lazoch. Výzdoba vstupných brán prírodného amfiteátra je dielom Jána Fekiača. Javisko aimfiteátra má podobu pôvodnej detvianskej dediny. Drevené solitéry v areáli vytvorili Ján Fekiač a Ján Môťovský. Pozoruhodná je i výzdoba brán - najstaršia je z r.1857 na dome č. 3. Ľudoví umelci vyrábajú aj svetový unikát - detviansku fujaru. Najznámejším výrobcom bol Jozef Rybár, ktorého dielom sa detvianska fujara preslávila po celom svete.

Detva súčasnosti
Nová Detva mestského vzhľadu nesie popri folklórnom mestečku druhú tvár. Detva súčasnosti je kompletné sídlisko s 1800 bytmi, ktoré vyrástlo južne od centra historickej Detvy v súvislosti s výstavbou najvýznamnejšieho podniku regiónu vyrábajúceho stavebné stroje, hydraulické nakldadače a za komanča tanky.

Podpolianske slávnosti v Detve
Celoslovenská súťaž výrobcov gájd a fujár počas folklórnych slávností. Podpolianske slávnosti piesní a tancov v Detve sa konajú každoročne v júli a patria k najvýznamnejším podujatiam pôvodnej kultúry na Slovensku. Podpolianske spievanky, staré ľudové piesne. Detský festival.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Kúpalisko. Zimný štadión. Lyžiarske stredisko Dolinky s dvoma vlekmi a umelým osvetlením slalomového svahu poskytuje výborné podmienky pre lyžovanie. Strelnica. Amfiteáter. Tri značené turistické trasy do pohoria Poľana, kde sa nachádza lyžiarske stredisko so zjazdovkami vhodnými pre zašínajúcich lyžiarov a rodinné lyžovanie. Cestičky vedú až do oblasti vrchu Predná Poľana ( 1368m n. m ).
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava autobusom aj vlakom sa dostanete na detvianske slávnosti.

KOMÁRNO

Komárno
Lokalizácia: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Podunajsko.

Okresné mesto Komárno ( 110m n. m, 35.800 obyvateľov ) sa nachádza v Podunajskej rovine pri sútoku riek Váh a Dunaj, stredisko slovenského lodiarskeho priemyslu významný prístav na Dunaji. Najdôležitejším priemyselným podnikom sú Slovenské lodenice Gábora Steinera - najväčší podnik na výrobu lodí na Slovensku. Vyrábajú sa v ňom riečne remorkéry, osobné, nákladné a chladiarenské lode, bagre a člny.

Dejiny Komárna
Prvá písomná zmienka o Komárne je v listine z r.1075, kedy sa začali písať dejiny Komárna. Vzniklo ako vojenská pevnosť. V r.1242 pevnosť odolala náporu Tatárov. R.1265 Komárno získalo mestské práva. Jeho stavebný rozkvet bol najvýraznejší za panovania kráľa Mateja v 15. storočí. Nasledujúce storočia sa Komárno stalo najvýznamnejšou pevnosťou proti tureckej expanzii. Turci po prvý raz obliehali Komárno r.1529. Mesto nakrátko obsadili, ale pevnosť sa im nepodarilo nikdy dobyť. Zničujúci bol útok Turkov najmä r.1594, keď im padli za obeť mnohé renesančné objekty, postavené za kráľa Mateja. R.1745 získalo práva slobodného kráľovského mesta.

Rozvoj mesta
V 17. a 18. storočí rozkvitala cechová výroba a od 18. storočia obchod s drevom a obilím pre celú oblasť Dunaja. R.1720 malo Komárno 10.420 obyvateľov a bolo druhé najväčšie mesto Slovenska. Potom viaceré silné zemetrasenia značne poškodili mesto - najmä v r.1763 a r.1783. Vtedy cisársky výnos zakázal stavať domy vyššie ako dvojposchodové. Od 18. storočia rozšírili pevnostný pás okolo mesta. Priemyselný rozvoj bol v 19. storočí pomerne malý. Až r.1898 vznikli lodenice. R.1938 Komárno pripadlo po mníchovskom diktáte Maďarsku. Za horthyovskej okupácie nastal hosp. úpadok a politické i národnostné prenasledovanie. Pri oslobodzovaní boli ťažké boje v oblasti mesta i na Dunaji.

Národná kultúrna pamiatka
Komárňanská pevnosť, národná kultúrna pamiatka, pozostáva z troch častí. Tzv. Stará pevnosť z 12. storočia bola v dnešnej podobe stavebne ukončená v 16. storočí. R.1663 až r.1673 pristavili k nej tzv. Novú pevnosť. Päťuholníkový pevnostný systém Novej pevnosti s kazematmi spojili mostom so Starou pevnosťou. Tretia časť, tzv. Palatiniálna línia - pevnostný systém bášt a múrov okolo celého mesta - vznikol za napoleonských vojen.

Historické pamiatky
Klasicistická Bratislavská brána, súčasť Palatiniálnej línie, vybudovaná r.1844 ako súčasť pevnostného systému mesta. Početné klasicistické domy na ulici Gábora Steinera. Pôvodne neskorobaroková budova bývalého župného domu, od r.1813 v klasicistickej úprave. Bývalá radnica postavená r.1875 v neoklasicistickom slohu na základoch pôvodného objektu z r.1725. Klasicistická budova bývalého kolégia. Baroková budova jezuitského kolégia. Neogotický objekt dôstojníckeho pavilónu z r.1863.

Pseudoromantický objekt terajšieho Podunajského múzea. Barokový pravoslávny kostol z r.1754, v interiéri ikonostas, ikony zo 17. až 18. storočia a dubové barokové stallá, stála expozícia sakrálneho umenia Podunajského múzea. Klasicistický kostol Svätej Rozálie, netypického slohu, napodobenina rímskych rotúnd. Barokový trojičný stĺp.
V Komárne sa narodili: významný, politik Gábor Steiner, maďarský romantický spisovateľ Mór Jókai, hudobný skladateľ Franz Lehár. Lehárov park s jeho sochou.

Udalosti expozície
Podunajské múzeum, expozícia archeoogická ( najmä obdobie rímske, najlepšie dokumentované na Slovensku ), histórie, etnografická, prírodovedecká, dejín umenia na juhozápadnom Slovensku. Samostatná expozícia sakrálneho umenia. Výtvarné a tématické výstavy vo výstavných sálach Podunajského múzea. Maďarské oblastné divadlo.

Príroda, dovolenka a lyžovanie
Ostrov Apáli pri sútoku Váhu a Nitry, národná prírodná rezervácia, v 167 hektárov veľkom lužnom lese sú chránené hniezdiská vodného vtáctva. Termálne kúpalisko, päť bazénov s termálnou vodou 40 až 50 °C. Krytá plaváreň, kúpalisko, letná dovolenka pre rodiny. Areál vodných športov na mŕtvom ramene Váhu. Lodenica, všešportový štadión, krytá športová hala. Rybársky dom. Nížinatý kraj neposkytuje možnosti na lyžovanie, iba ak vodné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava a dostupnosť okresného mesta Komárno autobusom, vlakom aj loďou.

DOLNÝ KUBÍN

Dolný Kubín
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Orava.

Okresné mesto Dolný Kubín ( 468m n. m, 20.000 obyvateľov ), administratívne, hospodárske a kultúrne stredisko regiónu Orava je situované pri rieke Orava v pohorí Oravská vrchovina, pri križovatke cestných ťahov. Medzi najväčšie podniky v meste patrili: Promet, Pletac. Veľmi významný je aj kultúrny rozvoj mesta, nadväzujúci na bohatú literárnu minulosť.

Archeologická lokalita
Najstaršia písomná zmienka o meste je z r.1314. R.1632 a r.1633 získalo mestské práva. Od r.1683 sídlo Oravskej stolice, neskôr župy. V 17. a 18. storočí zaznamenalo mesto významný rozvoj remesiel. Určitý rozvoj mesta priniesla aj výstavba železničnej trate r.1892 z Kraľovian. V 19. storočí sa Dolný Kubín stal jedným zo stredísk slovenského národného života. Za prvej Československej Republiky jediným priemyslom bola píla a mlyn. V období hospodárskej krízy obyvatelia trpeli nezamestnanosťou, v dôsledku čoho sa typickým javom stalo vysťahovalectvo. Viaceré obce na okolí sa aktívne zúčastnili Slovenského Národného Povstania.

Významné osobnosti kultúry
V Dolnom Kubíne sa narodili významní slovenskí kultúrni dejatelia: Janko Matúška, Peter Bohúň, Andrej Radlinský, Ladislav Nádaši-Jégé, Juraj Janoška. R.1839 Vavrinec Čaplovič venoval svoju zbierku 32.000 kníh Oravskej župe. R.1858 bola vytvorená pri Čaplovičovej knižnici Učená spoločnosť. Intenzívny národný život bol aj v časoch silnej maďarizácie. Pracovali tu slovenskí ochotníci, spevokol, uskutočňovali sa slovenské spoločenské podujatia. V týchto časoch tu pôsobili aj významní slovenskí literáti: Pavol Országh Hviezdoslav, Ladislav Nádaši-Jégé, Martin Kukučín. Pamätníky pripomínajú pôsobenie Pavla Országha Hviezdoslava a Janka Matúšku (autora textu slovenskej štátnej hymny Nad Tatrou sa blýska). Významné osobnosti kultúry v takom ppočte na takom malom území.

Pamiatky
Bývalý župný dom, teraz objekt Oravskej galérie postavili v renesančnom slohu r.1686. Súčasný vzhľad má po prestavbe r.1893. Pôvodne renesančné a barokové meštianske domy na námestí v 19. storočí stavebne upravili. Ľudová architektúra roľníckych domov dolnooravského typu na Bystereckej a Záskalickej ulici, zemianske kúrie na Medzihradskej ulici a tzv. farbiarsky dom, v ktorom žil spisovateľ Theo H. Florin, v Kohútovom sade. Baroková a klasicistická kúria. V neogotickom kostole, s ponechaním niektorých gotických častí je renesančný epitaf z r.1622. Baroková drevená zvonica na Záskalickej ulici.

Udalosti expozície
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava, literárna expozícia, osoba a dielo básnika a literárna história Oravy. V objekte Čaplovičovej knižnice je 45.000 zväzkov kníh. Oravská galéria, špecializovaná na slovenské tradičné ľudové umenie. Každoročne Oravský divadelný festival a Hviezdoslavov Kubín - celoslovenská prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión Bysterec, krytá plaváreň, prírodné kúpalisko na rieke Orava. Lyžiarske vleky Kuzmínovo a Medzihradné ponúkajú výborné možnosti pre športové a rekreačné lyžovanie. Umelá lyžiarska bežecká dráha s lyžiarňou. Vodácka slalomová trať. Amfiteáter. Prímestské rekreačné oblasti Gäceľ a bývalá obec Srňacie, miesta pre trávenie dovolenky. Dve značené turistické trasy do Oravskej Magury a k chate na Kubínskej holi.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Dolný Kubín autobusom aj vlakom.