DOLNÝ KUBÍN

Dolný Kubín
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Orava.

Okresné mesto Dolný Kubín ( 468m n. m, 20.000 obyvateľov ), administratívne, hospodárske a kultúrne stredisko regiónu Orava je situované pri rieke Orava v pohorí Oravská vrchovina, pri križovatke cestných ťahov. Medzi najväčšie podniky v meste patrili: Promet, Pletac. Veľmi významný je aj kultúrny rozvoj mesta, nadväzujúci na bohatú literárnu minulosť.

Archeologická lokalita
Najstaršia písomná zmienka o meste je z r.1314. R.1632 a r.1633 získalo mestské práva. Od r.1683 sídlo Oravskej stolice, neskôr župy. V 17. a 18. storočí zaznamenalo mesto významný rozvoj remesiel. Určitý rozvoj mesta priniesla aj výstavba železničnej trate r.1892 z Kraľovian. V 19. storočí sa Dolný Kubín stal jedným zo stredísk slovenského národného života. Za prvej Československej Republiky jediným priemyslom bola píla a mlyn. V období hospodárskej krízy obyvatelia trpeli nezamestnanosťou, v dôsledku čoho sa typickým javom stalo vysťahovalectvo. Viaceré obce na okolí sa aktívne zúčastnili Slovenského Národného Povstania.

Významné osobnosti kultúry
V Dolnom Kubíne sa narodili významní slovenskí kultúrni dejatelia: Janko Matúška, Peter Bohúň, Andrej Radlinský, Ladislav Nádaši-Jégé, Juraj Janoška. R.1839 Vavrinec Čaplovič venoval svoju zbierku 32.000 kníh Oravskej župe. R.1858 bola vytvorená pri Čaplovičovej knižnici Učená spoločnosť. Intenzívny národný život bol aj v časoch silnej maďarizácie. Pracovali tu slovenskí ochotníci, spevokol, uskutočňovali sa slovenské spoločenské podujatia. V týchto časoch tu pôsobili aj významní slovenskí literáti: Pavol Országh Hviezdoslav, Ladislav Nádaši-Jégé, Martin Kukučín. Pamätníky pripomínajú pôsobenie Pavla Országha Hviezdoslava a Janka Matúšku (autora textu slovenskej štátnej hymny Nad Tatrou sa blýska). Významné osobnosti kultúry v takom ppočte na takom malom území.

Pamiatky
Bývalý župný dom, teraz objekt Oravskej galérie postavili v renesančnom slohu r.1686. Súčasný vzhľad má po prestavbe r.1893. Pôvodne renesančné a barokové meštianske domy na námestí v 19. storočí stavebne upravili. Ľudová architektúra roľníckych domov dolnooravského typu na Bystereckej a Záskalickej ulici, zemianske kúrie na Medzihradskej ulici a tzv. farbiarsky dom, v ktorom žil spisovateľ Theo H. Florin, v Kohútovom sade. Baroková a klasicistická kúria. V neogotickom kostole, s ponechaním niektorých gotických častí je renesančný epitaf z r.1622. Baroková drevená zvonica na Záskalickej ulici.

Udalosti expozície
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava, literárna expozícia, osoba a dielo básnika a literárna história Oravy. V objekte Čaplovičovej knižnice je 45.000 zväzkov kníh. Oravská galéria, špecializovaná na slovenské tradičné ľudové umenie. Každoročne Oravský divadelný festival a Hviezdoslavov Kubín - celoslovenská prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión Bysterec, krytá plaváreň, prírodné kúpalisko na rieke Orava. Lyžiarske vleky Kuzmínovo a Medzihradné ponúkajú výborné možnosti pre športové a rekreačné lyžovanie. Umelá lyžiarska bežecká dráha s lyžiarňou. Vodácka slalomová trať. Amfiteáter. Prímestské rekreačné oblasti Gäceľ a bývalá obec Srňacie, miesta pre trávenie dovolenky. Dve značené turistické trasy do Oravskej Magury a k chate na Kubínskej holi.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Dolný Kubín autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára