ČADCA

Čadca
Čadca
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, Región Kysuce

Okresné mesto Čadca ( 420m n. m, 27.000 obyvateľov ) pri rieke Kysuca na rozhraní Javorníkov, Turzovskej vrchoviny a Kysuckých Beskýd, administratívne, hospodárske a kultúrne stredisko Kysúc. Do oslobodenia mala Čadca 4.000 obyvateľov a bola bezvýznamným mestečkom. Prudký rozvoj mesta sa datuje do obdobia vzniku priemyselných podnikov.

Dejiny mesta Čadca
Čadca vznikla v 2. polovici 16. storočia ako poddanská obec panstva Strečno. Jej dejiny osídlenia sa uskutočnili kopaničiarskym spôsobom. Získala len niektoré trhové práva a nerozvinula sa vo väčšiu sídelnú jednotku. V 19. storočí bola sídlom valašského vojvodu a administratívnym strediskom horných Kysúc. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom a rozmanitým spracovaním dreva, salašníctvom a pltníctvom. Na prelome 19. a 20. storočia najmä drotárstvom a podomovým obchodovaním. Trvalým javom sa stali nezamestnanosť a vysťahovalectvo.

Mestské pamiatky
Medzi významné mestské pamiatky patrí neskorobaroková budova fary z r.1788, prestavaná v 19. a 20. storočí. Barokový kostol z r.1734 - 1735, s barokovým interiérom, v stĺpovej architektúre maľba od Jozefa Božetěcha Klemensa. Administratívne budovy niekdajšieho okresného úradu a daňového úradu postavené za prvej Československej Republiky.

Významné osobnosti
V Čadci učil v r.1925 - 1926 národný umelec Peter Jilemnický, ktorý v románe „Pole neorané" opísal biedu Kysučanov - pamätná tabuľa na budove gymnázia. (socha primeraná významné osobnosti pri kultúrnom dome). Kysucké regionálne múzeum. Palárikov dom: výstavný objekt.

Dovolenka a lyžovanie Čadca
Športový areál (atletická dráha, tenisové dvorce), športová hala, zimný štadión, kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť Husárik. Lyžiarske vleky a trate pre rekreačné lyžovanie, malebný kraja rovnako romantická zimná dovolenka. Značené turistické trasy do Javorníkov, na hlavný hrebeň a do Kysuckých Beskýd.

Turistika Čadca
Mesto Čadca sa nachádza v blízkosti CHKO Kysuce, kde je hlavným bohatstvo rozmanitá príroda. Návštevníci si vychutnajú zaujímavé horské scenérie a pokojnú atmosféru krásnych lesov. Turistika v okolí Čadce ponúka množstvo chodníkov, trás, prekrásnych zákutí. Malebné hory môžete využívať na turistiku, cyklo-turistiku a lyžovanie.

Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava na cestu do okresného mesta Čadca je vhodné použiť autobus alebo vlak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára