DUNAJSKÁ STREDA

Dunajská Streda
Lokalizácia: Trnavský kraj, krajské mesto: Trnava, región Podunajsko.

Okresné mesto Dunajská Streda ( 118m n. m, 23.000 obyvateľov ) je administratívne, hospodárske a kultúrne centrum Žitného ostrova. V meste a priľahlom okolí sa nachádzajú firmy prevažne z oblasti poľnohospodárskej a s tým súvisiaci potravinársky priemysel: najväčší cukrovar na Slovensku, hydinárske podniky, mäsový kombinát, veľkokapacitná chladiareň ovocia s výrobňou džúsov. Priemysel stavebných hmôt. V súvislosti s odkrytím termálnych vôd z hĺbky 2.500m s teplotou vody 85 až 90°C s výdatnosťou 16 litrov za sekundu, rozvíja sa rozsiahle skleníkové hospodárstvo.

Dejiny Dunajskej Stredy
Prvá doložená písomná správa o Dunajskej Strede je z r.1254. V 16. storočí mala trhové a jarmočné výsady. Od 17. storočia sa postupne stávala obchodným centrom Žitného ostrova.

Miestne pamiatky
Pôvodne barokový kaštieľ, tzv. Žltý zo začiatku 18. storočia, klasicisticky upravený začiatkom 19. storočia, teraz múzeum. Kostol zo 14. storočia, stavebne upravený v 16. až 18. storočí. V interiéri sú fragmenty stredovekých nástenných malieb, ktoré patria medzi najvýznamnejšie miestne pamiatky.

Dovolenka a lyžovanie
Žitnoostrovné múzeum expozícia regiónu Žitného ostrova. Rekreačný areál s kúpaliskom a štyrmi bazénmi s termálnou vodou. Jazdecký areál, motokárová dráha. Prímestská rekreačná oblasť pri Malom Dunaji na lokalite Jahodná ( 10km ). Balneologický pavilón. Dunajská Streda je tradične dobrá dovolenka na Slovensku. Lyžovanie a príležitosti pre túto zimnú rekreačnú aktivitu treba hľadať o niekoľko desiatok kilometrov severnejšie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Dunajskej Stredy autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára