DETVA

Detva pod vrchom Poľana
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Podpoľanie.

Okresné mesto Detva ( 400m n. m, 15.000 obyvateľov ) leží vo východnom cípe Zvolenskej kotliny v údolí riečky Slatina, pod východnými výbežkami pohoria Poľana, 23km na východ od mesta Zvolen. Významná národopisná lokalita, bývalé stredisko strojárskeho priemyslu.

Dejiny Detvy
Pôvodná obec vznikla zemepanským osídlením r1636 až 1638, postupne sa rozšírila klčovaním lesa o mnohé samoty a osady nazývané lazmi. R.1811 sa Detva stala mestečkom s jarmočným právom. Obyvatelia pracovali v poľnohospodárstve a v lesoch. R.1787 tu vznikla prvá bryndziareň na Slovensku. Za predmníchovskej Československej Republiky trpela nezamestnanosťou a vysťahovalectvom. dedina detvou volaná sa počas Slovenského Národného Povstania stala partizánskym strediskom.

Živý folklór, detvianska fujara
Historickú Detvu charakterizuje ľudová architektúra a ešte živý folklór. Pri sviatočných a slávnostných príležitostiach a hlavne pri folkloristických podujatiach nosí sa svojrázny detviansky kroj. V obci sa hojne vyšíva, výšivky hýria farbami a sú vyšívané krivou ihlou tzv. háčikom. Výšivky možno kúpiť v miestnej predajni Detvianske ľudové umenie. Pozoruhodné sú diela detvianskych ľudových umelcov, predovšetkým vyrezávané a ornamentmi najrôznejších tvarov a farieb zdobené drevené kríže. Niekoľko desiatok je na cintoríne, zväčša sú dielom Jozefa Fekiača, ďaľšie sú na prícestiach a na lazoch. Výzdoba vstupných brán prírodného amfiteátra je dielom Jána Fekiača. Javisko aimfiteátra má podobu pôvodnej detvianskej dediny. Drevené solitéry v areáli vytvorili Ján Fekiač a Ján Môťovský. Pozoruhodná je i výzdoba brán - najstaršia je z r.1857 na dome č. 3. Ľudoví umelci vyrábajú aj svetový unikát - detviansku fujaru. Najznámejším výrobcom bol Jozef Rybár, ktorého dielom sa detvianska fujara preslávila po celom svete.

Detva súčasnosti
Nová Detva mestského vzhľadu nesie popri folklórnom mestečku druhú tvár. Detva súčasnosti je kompletné sídlisko s 1800 bytmi, ktoré vyrástlo južne od centra historickej Detvy v súvislosti s výstavbou najvýznamnejšieho podniku regiónu vyrábajúceho stavebné stroje, hydraulické nakldadače a za komanča tanky.

Podpolianske slávnosti v Detve
Celoslovenská súťaž výrobcov gájd a fujár počas folklórnych slávností. Podpolianske slávnosti piesní a tancov v Detve sa konajú každoročne v júli a patria k najvýznamnejším podujatiam pôvodnej kultúry na Slovensku. Podpolianske spievanky, staré ľudové piesne. Detský festival.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Kúpalisko. Zimný štadión. Lyžiarske stredisko Dolinky s dvoma vlekmi a umelým osvetlením slalomového svahu poskytuje výborné podmienky pre lyžovanie. Strelnica. Amfiteáter. Tri značené turistické trasy do pohoria Poľana, kde sa nachádza lyžiarske stredisko so zjazdovkami vhodnými pre zašínajúcich lyžiarov a rodinné lyžovanie. Cestičky vedú až do oblasti vrchu Predná Poľana ( 1368m n. m ).
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava autobusom aj vlakom sa dostanete na detvianske slávnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára