BARDEJOV

Bardejov
Lokalizácia: Región Šariš, Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov.

Starobylé mesto Bardejov dnes sídlo okresu ( 277 m n.m., 33.300 obyvateľov ) leží v údolí Tople v Ondavskej vrchovine.

Dejiny Bardejova
Sídelným predchodcom Bardejova bola slovanská osada, do ktorej sa nasťahoval najskôr rád cisterciov z Poľska, neskôr nemeckí usadlíci. R.1320 získal Bardejov prvé mestské práva. R.1376 sa stal slobodným kráľovským mestom. Rozkvet mesta podmienil monopol na bielenie plátna a najmä výrobu plátna. Bardejov dosiahol svoj vrchol v 2. polovici 15. storočia. V 16. storočí zaznamenalo mesto kultúrny rozkvet, malo dve tlačiarne, mestské gymnázium. Od 17. storočia upadalo hlavne v dôsledku stavovských vojen. Od tých čias sa mesto stavebne nerozvíjalo, a tak sa jeho stredoveký vzhľad prekvapivo zachoval až do 20. storočia.

Pamiatky mesta Bardejov
Historické jadro mesta je mestskou pamiatkovou rezerváciou.  Zachovalo sa tu pôvodné mestské opevnenie z pol. 14. storočia, s úpravami zo začiatku 15. storočia, ktoré patrí medzi významné pamiatky mesta Bardejov. Vo veľkom množstve sa zachovali bašty ( pôvodne ich bolo 23, obnovených je 7 ), tri brány, dve s barbakánmi a hradobné múry. Tieto objekty sa stavebne upravili a ďalej upravujú a využívajú prevažne na kultúrne účely. Obdĺžnikové námestie lemujú z troch strán viacpodlažné meštianske domy na pôvodne gotických parcelách. Zo štyroch desiatok domov väčšina je renesančná a gotická s neskoršími stavebnými úpravami.

Národná kultúrna pamiatka
Na severnej strane námestia je gotický farský kostol Svätého Egídia - národná kultúrna pamiatka. Postavili ho okolo r.1448, ale stavebne sa upravoval v priebehu celého 15. storočia. Z mimoriadne hodnotného prevažne gotického, sčasti renesančného interiéru najcennejšie sú gotické krídlové oltáre. Je ich 11. Uprostred námestia je goticko - renesančná budova bývalej radnice z r.1505 - 1509, od r.1905 objekt Šarišského múzea. Budova tzv. humanistického gymnázia, neskorogotický objekt z r.1508, upravený a klasicisticky prestavaný, nakoniec pamiatkovo rekonštruovaný. Pôvodne gotický kostol a kláštor františkánov, prestavaný v 17. storočí.

Podujatia a expozície
Šarišské múzeum (radnica) - expozícia histórie, kultúry a umenia ( vyše 300 ikon zo 16. storočia, najväčší súbor na Slovensku ) a v Rhódyho dome prírodopisná expozícia.

Dovolenka a lyžovanie Bardejov
Športová hala, zimný štadión, futbalový štadión, hádzanárske ihrisko, kúpalisko, kolkáreň, lyžiarsky vlek s možnosťou rekreačného lyžovania, nenárošná rodinná zjazdovka, zimná dovolenka. Lesopark na Kalvárii, značené turistické trasy: „cesta Hrdinov SNP" vedie na sever do Bardejovských Kúpeľov, na Maguru ( 900m n. m ) a Zborov a na juhozápad do pohoria Čergov cez Hervartov, obľúbená letná rodinná dovolenka na turistických chodníkochh v lone malebnej krajiny patrí do kategórie dovolenka a lyžovanie Bardejov aj na fejzbuku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava autobusom aj vlakom sa dá dopraviť do Bardejova.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára