BREZNO

Brezno
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, Región Horehronie.

Okresné mesto Brezno ( 489m n. m, 21.000 obyvateľov ) Uprostred horehronského podolia pri dôležitej križovatke cestných ťahov medzi Nízkymi Tatrami a Spišsko - Gemerským Rudohorím. Významné stredisko partizánskeho hnutia v časoch druhej svetovej vojny.

Rozvoj mesta
Po r.1945 z malého mestečka s 5.800 obyvateľmi vyrástlo priemyselné stredisko so štyrmi strednými školami a s rozsiahlou bytovou a kultúrno - spoločensko - športovou výstavbou. Najvýznamnejším priemyselným podnikom je Mostáreň Brezno. Jeho výrobky - oceľové konštrukcie, železné mosty, stožiare, dopravné zariadenia a žeriavy sa exportovali v minulom režime do celého sveta.

Dejiny Brezna
Najstaršia zmienka o Brezne je z r.1265. V roku 1380 získalo Brezno mestské výsady niekdajšia banícka obec sa zmenila na mesto s pravidelným šachovnicovým pôdorysom, r.1655 bolo povýšené na slobodné kráľovské mesto. Po zániku baníctva v 18. storočí prevládala v meste remeselnícka výroba, najmä garbiarstvo a modrotlač.

Klasicistické námestie
Mnohé meštianske domy na námestí Milana Rastislava Štefánika, ako aj domy na Chalupkovej ul. sú prevažne klasicistické, ale postavené na starších základoch. Sú päťosé, priechodného typu. Priechod je zaklenutý renesančnou alebo barokovou, klenbou. Klasicistická budova bývalej radnice z rokov 1779 až 1780 je teraz objektom múzea. Oproti sa nachádza klasicistická mestská veža z r.1830.

Pamätný dom, významné osobnosti 
Na námestí M. R. Štefánika č 23 stojí pamätný dom, v ktorom žil a zomrel spisovateľ Ján Chalupka, narodil sa národný buditeľ a predstaviteľ Matice slovenskej Karol Kuzmány a pôsobili tu aj spisovateľ Martin Rázus a pedagóg Adolf Peter Záturecký.

Udalosti a akcie
Horehronské múzeum, ľudové kroje, výšivky, tkaniny a drevené výrobky z Horehronia od Lučatína po Telgárt. Dom kultúry. „Breznianska hudobná jar", každoročne v apríli,v máji. Chalupkovo Brezno, v máji, každoročná súťaž umeleckej tvorivosti učiteľov. Maratónsky beh „Veľká cena Brezna", atletické kritérium, mnohé lyžiarske akcie.

Dovolenka lyžovanie Brezno a okolie
Športový areál Mazorník s telocvičňou, krytou plavárňou, sauna s ihriskami na basketbal, hádzanú, volejbal. Futbalový a zimný štadión. Kúpalisko, lyžiarsky mostík P - 30. Lyžiarsky vlek a lyžiarsky areál „Jamy" nenáročné lyžovanie. Osvetlený lyžiarsky svah, možnosti rekreašnej lyžovačky. Prímestská rekreačná oblasť na vrchu Diele s lyžiarskym vlekom. Prístup z Brezna aj značenou turistickou trasou, ktorá pokračuje do Bystrej doliny. V okolí Nízke Tatry ponúkajú široké možnosti zimného vyžitia  ako lyžovanie, či letnej turistiky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Brezna autobusom aj vlakom, resp. na člnku po rieke Hron ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára