VELKÝ KRTÍŠ

Veľký Krtíš
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Novohrad.

Okresné mesto Veľký Krtíš ( 193m n. m, 13.300 obyvateľov ) sa nachádza pri riečke Krtíš v Juhoslovenskej kotline pod južnými výbežkami Krupinskej vrchoviny, administratívne a hospodárske stredisko Modrokamenskej uhoľnej panvy, banícka tradícia.

Vznik a rozvoj mesta
Archeologická lokalita - sídlisko a pohrebisko Pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej. Najstaršia písomná zmienka je z r.1245, osídlenie je však staršie. Až do zrušenia feudalizmu bol Veľký Krtíš poddanským mestom. Obyvateľstvo sa živilo len poľnohospodárstvom. Rozvoj sa začal až po oslobodení, keď v susedných Malých Stracinách otvorili baňu na hnedé uhlie.

Pamiatky a zaujímavosti
Pôvodne neskororenesančný kaštieľ zo 17. storočia, klasicisticky upravený a r.1955 prestavaný patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky. V kostole z r.1770 sa nachádzajú mnohé zaujímavosti napr. hodnotné rokokové a klasicistické vnútorné zariadenie.

Významné osobnosti
Rodisko Augusta Horislava Škultétyho, štúrovského spisovateľa a osvetového pracovníka; na jeho rodnom dome je pamätná tabuľa tejto významnej osobnosti.

Podujatia
Tradičné oblastné modrokamenské slávnosti vinobrania v októbri patria medzi najvýznamnejšie miestne podujatia.

Dovolenka a lyžovanie
Športový areál TJ Baník. Kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť v Koprovnickej doline s rekreačným strediskom Koprovnica - dovolenka pre rodiny, hotel, chatová osada, reštaurácia, športové ihriská, kúpalisko s dvoma bazénmi. Lyžovanie možné až v širšom okolí Veľkého Krtíša.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Veľkého Krtíša sa dostanete utobusom čiastočne aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára