TVRDOŠÍN

Tvrdošín
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Orava.

Okresné mesto Tvrdošín ( 569 m n. m., 9.300 obyvateľov ) sa nachádza v Oravskej kotline pri ústí rieky Oravice do Oravy. Neďaleko sa nachádza vodné dielo miestneho významu - vyrovnávacia vodná nádrž na rieke Orava.

História rdošína
Mesto Tvrdošín sa spomína v kráľovskej listine z r.1265 ako colná stanica na niekdajších hraniciach s Poľskom. Po stáročiach získal niektoré mestské práva, ale pritom zostával poddanským mestečkom. Na cintoríne drevený gotický kostolík z 15. storočia. V interiéri figurálne a ornamentálne maľby prevažne zo 17. storočia, niektoré vybavenie a výzdoba gotická, renesančná a baroková. Po reštavrácii objektu zriadia v ňom expozíciu Oravskej galérie. Tri klasicistické plátenícke remeselnícke domy z 1. polovice 19. Storočia. Zemiansky dvojdom so spoločným vchodom z konca 17. storočia, prestavaný v 18. a 19. storočí. V miestnej Časti Medvedie zemianska kúria, ktorú adaptovali na galériu národnej umelkyne Márie Medveckej.

Dovolenka a lyžovanie
Dve značené turistické trasy: do pohoria Skorušinské vrchy a na Oravskú Maguru cez Oravskú vrchovinu - dovolenka na turistických chodníkoch. Lyžiarsky vlek pre rodiny s deťmi, ktoré majú radi lyžovanie a zimné aktivity na snehu.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Tvrdošína sa dá cestovať autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára