ŽIAR NAD HRONOM

Žiar nad Hronom
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Sredné Pohronie.

Okresné mesto Žiar nad hronom ( 226m n. m, 19.200 obyvateľov ), leží v údolí Hrona v Žiarskej kotline. Terajšie mesto vzniklo r.1951 z bývalej obce Svätý Kríž nad Hronom, v súvislosti s výstavbou jedinej hliníkárne vo vtedajšom Československu.

Dejiny a vznik mesta
Mesto Žiar nad Hronom sa rozšírilo pripojením niekdajších samostatných obcí na okolí v pohorí Štiavnických vrchov, Ladomenskej Viesky a Šášovského Podhradia. Najstaršia zmienka o obci Svätý Kríž nad Hronom je z r.1075. R.1246 bola už poddanským mestečkom. Od 16. storočia bola sídlom arcibiskupského panstva, ktoré r.1776 pripadlo vtedy založenému banskobystrickému biskupstvu. V obci mal letné sídlo banskobystrický biskup.

Pamiatky v Žiari nad Hronom a blízkom okolí
Opevnený renesančno - barokový kaštieľ z r.1631, vybudovaný na stredovekom základe, klasicisticky prestavaný v rokoch 1782 - 1794 a s ďaľšími stavebnými zásahmi v 19. a 20. storočí. Bol letným sídlom banskobystrického biskupa, v súčasnosti stredná ekonomická škola. V budove je pamätná izba banskobystrického biskupa Štefana Moyzesa, prvého predsedu Matice slovenskej. Pochovaný je v krypte kostola. Pamätník je v záhrade kaštieľa.

Medzi najznámejšie pamiatky v Žiari nad Hronom a blízkom okolí patria zrúcaniny gotického hradu Šášov na skalnej terase nad Hronom v miestnej časti Šášovské Podhradie. Najstaršia zmienka je z r.1235. Keď koncom 17. storočia stratil vojenský význam, od 18. stororočia opustený a začal sa rozpadávať. Zachovali sa stavebné úpravy z r.1424, keď patril cisárovi Žigmundovi, a renesančné prestavby z konca 16. storočia a polovice 17. storočia. Konzervácia časti ruín.

V miestnej časti Ladomer pôvodne renesančný kaštieľ z pol. 17. storočia s neobarokovo upravenou fasádou. V miestnej časti Vieska hodnotný interiér v pôvodne gotickom kostole zo 14. storočia, renesančne prestavanom r.1552 a upravovanom r.1928.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Športová hala. Zimný štadión. Plážové kúpalisko. Rybársky dom pri Hrone. Prímestská rekreačná oblasť 12km na severozápad od mesta pri tzv. Dérerovom mlyne v katastri obce Janova Lehota, rodinná dovolenka. Značené turistické trasy do Štiavnických vrchov z miestnych častí mesta Ladomerskej Viesky a Šášovského Podhradia. Lesopark. V blízkom okolí sanachádzajú viaceré možnosti pre rekreačné lyžovanie v enších lyžiarskych strediskách.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Žiaru nad Hronom pricestujete autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára