STROPKOV

Stropkov
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Stropkov ( 202m n. m, 10.800 obyvateľov ) v údolí Ondavy v Ondavskej vrchovine. Podnik na výrobu telefónnych aparátov Tesla, hlavným priemyselným podnikom je Tatra Kopřivnice.

Dejiny Stropkova
Najstaršia písomná zmienka o meste Stropkov je z r.1245 v súvislosti s hradom rovnakého mena. Vyvinul sa v 14. storočí pri hrade. Hrad je písomne doložený r.1404. V priebehu stáročí bol poddanským mestečkom s niektorými mestskými právami. Veľký rozvoj nastal po oslobodení.

Pamiatky mesta Stropkov
Kaštieľ, pôvodne súčasť Stropkovského hradu (zbúraný r.1711 cisárskymi vojskami), viackrát prestavaný objekt s goticko - renesančným jadrom. Prestavaný po r.1711 a v 19. storočí. Barokový kostol ktorý vznikol r.1675 prestavbou gotickej hradnej kaplnky zo začiatku 14. storočia. Barokový kostol a kláštor františkánov; interiér rokokový. Pravoslávny kostol, historizujúca stavba napodobujúca staroruské kostoly.

Dovolenka lyžovanie
Futbalový štadión, kúpalisko, jazdecký areál; zimný štadión, lyžiarsky vlek, lyžiarsky svah s umelou hmotou. Značené turistické trasy do Ondavskej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Stropkov navštívte autom alebo autobusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára