SVIDNÍK

Svidník
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Svidník ( 220m n. m, 12.200 obyvateľov ) na sútoku Ladomírky a Svidníčanky s Ondavou v Ondavskej vrchovine, pri križovatke cestných ťahov. História súčasnosti mesta sa začala oslobodením 27. novembra r.1944 vojskami Sovietskej armády a 1. československého armádneho zboru v Sovietskom Zväze. Terajší Svidník vyrástol na pôde oboch bývalých obcí - štatút mesta má od r.1964. Časť obyvateľstva pracuje v Odevných podnikoch a v podniku Strojárne potravinárskeho priemyslu.

Dejiny Svidníka
Najstaršia zmienka o Vyšnom Svidníku je z 13. storočia. Nižný Svidník vznikol ako sídlisko obce Svidník, spomína sa r.1414. V súvislosti s Dukelským priesmykom ( 502m n. m, zvaným Svidnícke sedlo ) prechádzali cez Svidník vojská cárskeho Ruska počas vojnových ťažení centrálnej Európy r.1800 a r.1806. V zime r.1914 - r.1915 obsadilo Svidník cárske vojsko.

Boje o Dukelský priesmyk
Od 7. 9. do 27. 11. 1944 odohrala sa na severovýchod od Svidníka Karpatsko - dukelská vojenská operácia, jedna z najväčších bitiek v horskom teréne na území Československa, znamenajúca prechod osloboditeľských vojsk cez Karpaty na územie Československa. Pamätníky na tieto boje sa nachádzajú po celej bojovej ceste ( od mesta Dukla v Poľsku ) do Svidníka cez Dukelský priesmyk. Pamätník Sovietskej armády vo Svidníku je kultúrna pamiatka - na počesť 84.000 padlých a ranených sovietskych vojakov, z nich asi 9.000 odpočíva v priestore pamätníka v 12 spoločných hroboch. Pamätník je spoločným dielom viacerých architektov a sochárov.

Dukelské múzeum
Architektúra znázorňuje protitankovú mínu - dokumentuje Karpatsko - dukelskú vojenskú operáciu a bojovú družbu príslušníkov Sovietskej armády jednak klasickými muzeálnymi prostriedkami, jednak rozsiahlou a modernou diorámou bojiska. Múzeum ukrajinskej a rusínskej kultúry. Na Kochanovskom brehu Múzem ľudovej architektúry severovýchodného Slovenska.

Podujatia, dovolenka, lyžovanie
Tradičné slávnosti kultúry občanov ukrajinskej a rusínskej národnosti v amfiteátri. Vystavaný športový areál (ľadová plocha, kúpalisko, skokanský mostík). Športový štadión. Kúpalisko letná dovolenka. Lyžiarsky vlek lyžovanie. Značené turistické trasy do priestorov Vojenského prírodného múzea do Dukelského sedla a na hrebeň Makovice.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Svidník autobusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára