SOBRANCE

Sobrance
Lokalizácia: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Dolný Zemplín.

Okresné mesto Sobrance ( 122m n. m, počet obyvateľov 6.300 ) sa nachádza v severovýchodnom výbežku východoslovenskej roviny pri hlavnom cestnom dopravnom ťahu do Ukrajiny, oblasť okolo mesta je centrum zemplínskeho vinohradníctva. Od oslobodenia vznikli v Sobranciach viaceré priemyselné prevádzky, najväčšou je podnik Vihorlat.

Vývoj a história
Sobrance sa vyvíjali od 14. storočia ako zemepánske mestečko panstva Michalovce, - Tibava. Prvá písomná zmienka je z r.1344. Pramene Sobraneckých kúpeľov sa spomínali už r.1335. Význam Sobraniec stúpol v poslednej tretine 19. storočia, keď sa stali okresným sídlom. Nová vinohradnícka oblasť budovaná v posledných rokoch.

Pamiatky, podujatia v Sobranciach
Zvyšky stredovekého opátstva založeného v 13. storočí. Klasicistická kúria. Sobranecké kúpele so 4 minerálnymi prameňmi. Oblastné vinohradnícke slávnosti spojené s dožinkovými oslavami v septembri. Ružový park s fontánou.

Dovolenky, lyžovanie
Všešportový štadión. Prírodné kúpalisko, skromnejšie možnosti trávenia letnej dovolenky. Vhodné terény pre zjazdové lyžovanie treba hľadať vo vzdialenejších lokalitách, v prípade priaznivých snehových podmienok je v okolí možné pestovať bežecké lyžovanie na rovinatých lúkach.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Sobrance navštívite autobusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára