SNINA

Snina
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Horný Zemplín.

Okresné mesto Snina ( 216m n. m, 20.500 obyvateľov ) v údolí Cirochy, na rozhraní Laboreckej vrchoviny a Beskydského predhoria.

Dejiny a vývoj mesta Snina
Najstaršia zmienka o meste Snina  je z r.1364. Až do oslobodenia okresné mesto obcí s veľkou nezamestnanosťou a vysťahovalectvom. Premena na moderné mesto nastala po vybudovaní strojárskeho podniku Vihorlat a obuvníckeho podniku JAS Bardejov.

Pamiatky
Klasicistický kaštieľ z konca 18. storočia s zvyškami anglického parku. Na nádvorí studňa so železnou sochou Herkula, ktorú uliali r.1841 v bývalých sninských hámroch z Jozefskej doliny. Pôvodne barokový kostol z r.1751, klasicisticky upravený, s poslednými stavebnými zásahmi koncom 19. storočia.

Dovolenka, lyžovanie
V parku kúpalisko a športový štadión. Športová hala. Lyžiarsky vlek. Prímestská rekreačná oblasť Rybníky. Rekreačné stredisko v doline Trist pri susednej obci Dlhá nad Cirochou. Športové ihriská. Značená turistická trasa cez údolie Bystrá a rekreačnú oblasť Rybníky pod hlavným hrebeňom pohoria Vihorlat, na Sninský kameň ( 1005m n. m ) a k Morskému oku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Snina je dobre dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára