SKALICA

Skalica
Lokalizácia: Trnavský kraj, krajské mesto: Trnava, región Záhorie.

Okresné mesto Skalica  (186m n. m, 15.000 obyvateľov) na Chvojnickej pahorkatine obklopené na západe a na severe Dolnomoravským úvalom, v blízkosti slovensko - moravských hraníc, v minulosti významné stredisko slovenského národného života. Z niekdajšieho mestečka vinohradníkov a remeselníkov sa po oslobodení stalo významné priemyselné mesto. Závody valivých ložísk, Odevné závody, Bratislavské automobilové závody.

Archeologická lokalita
Územie mesta je od 7. storočia sústavne obývané slovanským obyvateľmi. Slovanský mohylník z 8. až začiatku 10. storočia. Predchodca dnešného mesta sa po prvý raz spomína r.1217. V priebehu 14. storočia sa Skalica stala slobodnou trhovou obcou pri starej obchodnej Českej ceste. R.1372 získala práva slobodného kráľovského mesta. Čoskoro potom ju opevnili. V Skalici sa od 16. storočia usadilo mnoho českých rodín. Prílev českých utečencov nastal najmä po bitke na Bielej hore. V 1. polovici 17. storočia sa usadili v meste viaceré rehole (jezuiti, paulíni, karmelitáni), ktoré vybudovali niekoľko veľkých objektov. R.1662 sa začalo vyučovanie na gymnáziu. R.1762 vznikla kníhtlačiareň Jozefa Škarnicla, v ktorej sa v 19. storočí tlačili významné časopisy a publikácie štúrovcov. Od 19. storočia sa stala Skalica dôležitým miestom slovenského politického a národného života a miestom zbližovania Čechov a Slovákov.

Pamiatky Skalica
Románska rotunda Svätého Juraja - národná kultúrna pamiatka postavená v 12. storočí ako hradný kostolík. V 17. storočí nadstavali barokovú kupolu s laternou. Zachovalé časti gotických mestských hradieb, renesančno a barokovo prestavaných. Najzachovalejšie úseky sú pri bývalom františkánskom kláštore. Meštianske domy zo 17. storočia a menšie mestské paláce z 18. storočia, prevažne renesančne, barokovo a klasicisticky upravené na námestí a na ulici Viliama Paulíny - Tótha. Bývalá radnica na námestí, postavená v 17. storočí v neskororenesančnom slohu na starých základoch, prestavaná a upravená v 18. a 19. storočí.

Zaujímavosti
Slovenský kultúrny dom, postavený r.1905 podľa projektu národného umelca Dušana Jurkoviča. Maľby na stenách a na divadelnej opone od Antoša Frolku. Na fasáde nástenná maľba s figurálnou maľbou od Mikoláša Aleša. Bývalý mestský starobinec, postavený na gotických základoch, súčasný vzhľad má po obnove r.1646 a stavebnej úprave v 19. storočí. Pôvodne gotický farský kostol, po vyhorení renesančne upravený, s veľmi hodnotným interiérom, najmä s renesančne - barokovými oltármi. Pri ňom pôvodne gotický karner, barokovo prestavaný. Gotický kostol a kláštor rádu františkánov, jednotný komplex pri mestských hradbách s barokovou budovou kláštora. Hodnotný interiér majú aj ďalšie tri barokové rádové kostoly s kláštormi.

Významné osobnosti
V Skalici sa narodil básnik Augustín Doležal, spisovateľ Jozef Branecký, historik a publicista František V. Sasinek, politik a národovec Dr. Pavel Blaho. Pamätné tabule a reliéfy sú na ich rodných domoch. Pamätné tabule a pomníky pripomínajú pôsobenie aj ďaľších osobností: Jána Amosa Komenského, Dr. Jozefa Holubyho, Bohuslava Tablica, Martina Laučeka, Daniela G. Licharda. Záhorské múzeum - expozícia archeológie, histórie, prírodovedná, zbierky habánskej keramiky a holíčskej majoliky. Skalická hudobná jar.

Dovolenka, lyžovanie
Športový štadión, zimný štadión, kúpalisko. Priamo z mesta značená turistická trasa do Bielych Karpát, ďaľším smerom na Hodonín na Morave. Prímestská rekreačná oblasť Zlatnícka dolina v Bielych Karpatoch na juhovýchod od mesta, kúpalisko, letná dovolenka. Značené turistické trasy do Bielych Karpát. Nad Zlatníckou dolinou križovatka značených turistických trás - vrch Čupy ( 574m n. m, ). Pre lyžovanie sa v blízkom okolí nenachádzajú vhodné terény.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Skalica navštívite autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára