NÁMESTOVO

Námestovo
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Orava.

Okresné mesto Námestovo ( 614m n. m, 8.200 obyvateľov ) je situované v Oravskej kotline na brehu vodnej nádrže Orava ( ktorej výstavba si žiadala zatopiť aj časť mesta ). Odevný podnik Makyta, Závody ťažkého strojárstva a podnik Tesla Orava boli v minulosti ťahúňmi miestnej i celoštátnej socialistickej ekonomiky, ba i er-vé-há-pé sa mohla popýšiť takým hospodárstvom. Rozsiahla bytová výstavba napomohla príliv obyvateľstva.

Vývoj a história Námestova
Vznik mesta dokladá listina z r.1558. Od r.1776 dosiahlo mestečko trhové práva, avšak jeho poddanský charakter tým nezanikol. Námestovo je centrum slovenského kultúrneho a politického života na Orave koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia.

Pamiatky
Klasicistické objekty na námestí tvoria tunajšie pamiatky. Klasicistické plátennícke drevené i murované domy. Pôvodne renesančný kostol zo 17. storočia s neskoršími prestavbami a hodnotným interiérom. Pomník Pavla Országha Hviezdoslava a pamätná tabuľa na dome, kde býval r. 1879 až r.1899. Pomník Antona Bernoláka. Náhrobník nad hrobom slovenského kultúrneho dejateľa 19. storočia Martina Hamuljaka.

Dovolenka a lyžovanie
Športový areál s ihriskami. Prístav lodnej dopravy na vodnej nádrži Orava. Značená turistická trasa cez protiľahlý breh vodnej nádrže na hlavný hrebeň Oravskej Magury, na Magurku ( 1112m ) a ďalej do Tvrdošína. Priehrada plnila aj funkciu rekreácie a dovolenkovania. Dovolenka na Oravskej priehrade však ustupuje modernejším riešeniam. Lyžovanie na severe Slovenska má výborné podmienky, aj v okolí Námestova sa nachádza niekoľko menších aj stredne veľkých lyžiarskych stredísk, kde sa dá prevádzkovať rodinno - rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do mestečka Námestovo železnica nevedie, dostanete sa sem iba autobusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára