BÁNOVCE NAD BEBRAVOU

Bánovce nad Bebravou
Lokalizácia: Trenčiansky kraj
Krajské mesto: Trenčín
Rregión: Horné Ponitrie.

Okresné mesto Bánovce nad Bebravou (216 m n.m, 11.400 obyvateľov) sa nachádza v severných výbežkoch Strednonitrianskej nížiny, obklopené výbežkami Nitrianskej pahorkatiny.

Zachovalé zmienky histórie
Najstaršia historická zmienka je z r.1234. Pred r.1378 získali Bánovce niektoré mestské práva, hlavne trhové právo. Po stáročia sa obyvatelia Bánoviec a okolia živili poľnohospodárstvom a remeselnou prácou - najpočetnejšie boli zastúpení kožušníci, krajčíri a kováči. Prvé malé priemyselné podniky v rajóne vznikli v 19. storočí.

Pamätihodnosti Bánoviec
Medzi významnejšie pamätihodnosti Bánoviec patrí pamätný dom ( budova Mestského Úradu ). Na cintoríne sa nachádza masový hrob partizánov z obdobia druhej svetovej vojny a v lese na Cibislavke oznamuje okoloidúcim partizánsky odboj pamätník tridsiatimdvom zavraždeným partizánom a antifašistom. Socha Ľudovíta Štúra stojí na námestí historického jadra mesta.

História
Pôvodne gotický kostol na cintoríne nad mestom, renesančne a barokovo upravený. V miestnej časti Dolné Ozorovce ponúka história klasicistický kaštieľ z r.1817.

Dovolenka a lyžovanie
V meste Bánovce nad Bebravou sa vyskytuje niekoľko športovo-oddychových zariadení, ktoré sú vhodné na trávenie dovolenky - športový štadión, kúpalisko, športová hala, umelá ľadová plocha. Oblasť nížiny však nevyhovuje pre lyžovanie, za ktorým treba niekoľko desiatok kilometrov cestovať.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Bánoviec nad Bebravou je možná autobusom aj vlakom.

Webstránky mesta - www.banovce.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára