MICHALOVCE

Michalovce okresné mesto

Lokalita: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Dolný Zemplín.

Okresné mesto Michalovce ( 115m n. m, 33.400 obyvateľov ) v severnej časti Východoslovenskej roviny v blízkosti pohoria Vihorlat a vodného diela Zemplínska Šírava hospodárske a kultúrne stredisko dolného Zemplína.

Priemysel Michaloviec
V meste sa vybudovali Odevné podniky, Vihorlat Snina, Keramické závody, závod podniku Nafta Gbely, MEZ Michalovce, veľké výrobné družstvá a početné prevádzky okresného charakteru. Mesto je centrom produkčného poľnohospodárskeho okresu, rybárstva. Na obvode mesta je vybudovaná prímestská rekreačná oblasť pri Zemplínskej šírave Biela hora.

Michalovce história
Početné archeologické nálezy dokumentujú osídlenie územia mesta Michalovce a okolia súvisle od mladšej doby kamennej. Slovanské sídlisko je doložené z 10. až 12. storočia. R. 1977 odkryli základy rotundy z čias Veľkomoravskej ríše. Najstaršia písomná zmienka o Michalovciach je z r.1244. Od r.1418 sa vyvíjalo ako zemepánske mestečko, ktoré si udržiavalo poľnohospodársky charakter. Aj za Československej Republiky zostali len poľnohospodárskym centrom severovýchodného Zemplína.

Pamiatky Michalovce
Kaštieľ, klasicisticky prestavaný v 19. storočí, pôvodne strážny objekt zo 17. storočia postavený na základoch vodného hradu Laborci z 13. Storočia, teraz sídlo Zemplínskeho múzea. Pôvodne gotický katolícky kostol zo 14. storočia r.1684 vyhorel, barokovo upravený r.1749, ďaľšie úpravy v 20. storočí; interiér barokový a rokokový. Barokovo - klasicistický katolícky kostol z r.1772. Pravoslávny kostol v neobyzantskom slohu z r.1931 až r.1934. Pseudogotická kaplnka a mauzóleum na Hrádku.

Zaujímavosti Michaloviec
Zemplínske múzeum - oddelenie archeológie, živej a neživej prírody, histórie, dejín a národopisu. Zo zbernej oblasti Zemplína. Výstavné sály múzea. Pamätná izba národného umelca Pavla Horova zemplínskeho rodáka, pamätník pred budovou gymnázia. Hvezdáreň.

Dovolenka a lyžovanie v okolí Michaloviec
Tradičný folklórny festival Zemplínske slávnosti piesní a tancov. Futbalový a hádzanársky Štadión. Zimný štadión. Prímestská rekreačná oblasť mesta na brehu Zemplínskej Šíravy, pod vrchom Biela hora. Kúpanie s upravenými brehmi, lodenica, vodné Športy, športové ihriská.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Michalovce je dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára