KYSUCKÉ NOVÉ MESTO

Kysucké Nové Mesto
Lokalita: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, Región Kysuce.

Okresné mesto Kysucké Nové Mesto ( 358m n. m, 16.000 obyvateľov ). Významné hospodárske centrum regiónu Kysúce v údolí rieky Kysuca na rozhraní pohorí Javorníky a Kysucká vrchovina. Po oslobodení vybudovali podnik Závody Valivých Ložísk. Výstavba nových bytov a nové sídliská.

Historický vývoj Kysucké Nové Mesto
Najstaršia písomná zmienka o sídle je z r.1244. Roku 1325 sa stala osada poddanským trhovým mestečkom. Ďalšie rozšírenie mestských práv je z r.1384. Po stáročia sa obyvatelia zamestnávali okrem poľnohospodárstva a chovu oviec aj obchodom a remeselnou výrobou. Tento charakter sa zachoval až do 20. storočia.

Pamiatky Kysucké Nové Mesto
Renesančný objekt niekdajšieho pivovaru za 17. storočia so zvyškami renesančných sgrafít. Renesančný meštiansky dom na námestí s novou prestavanou arkádovou chodbou; v priechodovej chodbe dva renesančné portály. Barokový dom č. 195 pôvodne renesančný dom s barokovou prestavbou. Pôvodne gotický farský kostol obnovený v neorománskom slohu. V miestnej časti Radola renesančný kaštieľ z 1. polovice 16. storočia upravený v polovici 17. storočia.

Dovolenka a lyžovanie Kysucké Nové Mesto
Športový štadión. Mestská športová hala. Zimný štadión. Možnosti kúpania v Kysuci. Značené turistické trasy do pohoria Javorník ( smer Čadca ) a Kysucká vrchovina ( Ostré, Dubeň ). Prímestská rekreačná oblasť Ostré v Kysuckej vrchovine letná dovolenka, 4km na juhovýchod od mesta lyžovanie: lyžiarske stredisko, dva lyžiarske vleky, kúpalisko, športové ihriská, dve značené turistické trasy do Kysuckej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Kysucké Nové Mesto je sprístupnené cestnou aj železničnou dopravou - autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára