HUMENNÉ

Humenné centrum horného Zemplína

Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto Prešov, región Horný Zemplín.

Okresné mesto Humenné ( 156m n. m, 34.700 obyvateľov ) v údolí rieky Laborec na rozhraní pohoria Beskydské predhorie ( Humenské podolie ) a pohoria Ondavská vrchovina, administratívne a hospodárske stredisko horného Zemplína. Najvýznamnejšie podniky: Chemes - najväčší výrobca polyamidových vláken na slovensku a a. s. Chemkostav. Citeľne vzrástlo aj množstvo škôl, hlavne odborných.

História Humenné
Na území mesta bolo slovanské sídlisko v 7. a 8. storočí. Humenné sa po prvý raz spomína r.1332, keď ho kráľ Róbert daroval Filipovi Drugethovi. Potom bolo po stáročia vo feudálnej závislosti. Poddanským mestečkom sa stalo až r.1470. Nasledujúce storočia získalo len obmedzené mestské práva. Vývoj ustrnul a až do 20. storočia bolo len administratívnym strediskom bez priemyslu. V časoch Druhej svetovej vojny bolo Humenné jedným zo stredísk protifašistického boja na východnom Slovensku.

Zaujímavosti a pamiatky Humenné
Pôvodne renesančný kaštieľ z r.1610, postavený na mieste gotického vodného hradu, po požiari v 18. storočí obnovený a koncom 19. storočia prestavaný podľa vzoru francúzskych barokových kaštieľov. Poškodený pri oslobodzovaní mesta, r.1946 vyhorel a r.1972 po viacročnej renovácii sprístupnený ako okresné vlastivedné múzeum. Pôvodne gotický kláštorný františkánsky, neskôr farský kostol s barokovým interiérom a gotickým objektom bývalého kláštora.

Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia, upravovaný v 17. a 18. storočí, regotizovaný koncom 19. storočia. Pôvodne grécko katolícky barokovo - klasicistický kostol z r.1777. V záhrade pôvodne renesančného kaštieľa drevený kostolík, Národná kultúrna pamiatka z r.1754 s barokovým interiérom a ikonostasom, prenesený r.1972 z obce Nová Sedlica.

Okresné vlastivedné múzeum, expozícia kultúry bývania feudálov, starších a novších dejín horného Zemplína, národopis, archeológia. V Parku prírodné múzeum ľudovej architektúry a dendrologická rezervácia s viac ako 100 druhmi vzácnych drevín a krovín. Humenská hudobná jar.

Dovolenka a lyžovanie v okolí Humenné
Športový štadión. Zimný štadión. Atletická dráha. Amfiteáter. Značené turistické trasy do prímestských rekreačných oblastí. Dovolenka v Ondavskej vrchovine dolina Hubková ( 2km ) s turistickou chatou Slovenská koliba a rybníkom. Druhá oblasť 2km na sever od obce Brestov s rekreačným strediskom: kúpalisko, ihriská, lyžiarsky vlek, dve jazierka, rybolov, člnkovanie, letné dovolenky. Lyžovanie v širšom okolí, v Humenských vrchoch na Podskalke ( 4km, premáva miestna doprava ) chata Podskalka. Horské hrebene nad Podskalkou - Sokol a Humenská - sa vyznačujú vzácnou teplomilnou flórou. Značené turistické trasy z Humenného ku chate Brestov a cez Podskalku do Vinného.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Humenné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára