ZVOLEN

Zvolen
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Pohronie.

Okresné mesto Zvolen ( 292 m n.m., 43.800 obyvateľov ) leží vo Zvolenskej kotline pri sútoku riek Slatina a Hron, pod výbežkami pohoria Javorie. Vo Zvolene sa nachádza známy drevospracujúci podnik Bučina, Vysoká škola lesnícka a drevárska, Výskumný ústav lesného hospodárstva a Ústav pre hospodársku úpravu lesov s celoštátnou pôsobnosťou, činohra Divadla Jozefa Gregora Tajovského a expozičný a depozitný stánok Slovenskej národnej galérie vo Zvolenskom zámku.

Pustý hrad
Územie mesta bolo osídlené už od staršej doby kamennej sústavne až do trvalého slovanského osídlenia v 8. - 9. storočí. Prvá zmienka o meste ( Pustý hrad ) je z r.1135. Prvý Zvolenský hrad, tzv. Pustý hrad, situovaný na juhozápad od mesta pri sútoku Hrona a Slatiny bol podľa prebiehajúcich vykopávok pravdepodobne ešte väčší než doposiaľ najväčší hrad na našom území - Spišský hrad. Na mieste starého hradiska bol od 11. storočia sídlom novovzniknutej provinčnej správy kam spadal Hont až po Liptov a Orava a neskôr sa stal sídlom hlavného župana Zvolenskej župy. Mestské práva Zvolen získal už r.1235, a plné mestské výsady v 14. storočí.

V r.1370 - 1382 vybudovali gotický poľovnícky zámok typu talianskych mestských kastelov ako letné sídlo uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého. V zámku sídlil v r.1440 - 1462 Jan Jiskra. Od konca 15. storočia sa stal namiesto Pustého hradu sídlom zvolenského župana a kapitána banských miest. Do r.1638 bol kráľovským majetkom. Od konca 17. storočia jeho význam postupne upadal a v 19. storočí sa využíval ako vojenská kasáreň, dnes slúži Zvolenský zámok verejnosti napríklad ako divadelné exteriérové priestory (zámocke hry zvolenské), galéria či svadobná sieň.

Vývoj mesta Zvolen
Mesto Zvolen uchránili silné opevnenia pred útokom Turkov. Roku 1703 pri meste porazil František II. Rákóczi cisárske vojsko. V štyridsiatych rokoch 19. storočia panoval vo Zvolene čulý národný život a na uhorskom sneme v Bratislave r.1848 zastupoval mesto ako poslanec Ľudovít Štúr. Prvé drobné priemyselné závody vznikli v poslednej tretine 19. storočia. Najvýznamnejší bol hutnícko - železiarsky kombinát Union. Po vybudovaní železnice r.1871 sa stal Zvolen významným železničným uzlom. Revolučný národný výbor vznikol v meste r.1942. Počas Slovenského Národného Povstania Zvolen patril medzi najvýznamnejšie centrá Povstania. V dielňach postavili tri pancierové vlaky a nákladné vozy prerobili na pancierové vozy.

Zvolenské námestie
Zvolenský zámok
Národná kultúrna pamiatka Zvolenský zámok má zachovalú pôvodnú gotickú dispozíciu a renesančné časti vojenského protitureckého opevnenia. Od r.1969 je expozičným a depozitným stánkom Slovenskej Národnej Galérie. Sú tam stredoveké i moderné zbierky. V kráľovskej sieni bývajú komorné koncerty a preslávené divadelné podujatia letných zámockých hier. Na historickom námestí Zvolena s najväčšou rozlohou na Slovensku sa nachádzajú gotické, renesančné a barokové, domy s úpravami v Ďaľších storočiach. Gotický kostol Svätej Alžbety z r.1381 upravený okolo r.1500 a v 2. polovici 16. storočia s umelecky hodnotným, barokovým interiérom patrí k dominantám ktorých má Zvolenské námestie hneď niekoľko.

Pamiatky
Zrúcaniny Pustého hradu so zvyškami horného a dolného hradu z 13. a začiatku 14. storočia, ktorý zanikol koncom 16. storočia patrí k najvýznamnejším miestnym pamiatkam. Návštevníkov mesta zaujme aj zrekonštruovaný pancierový vlak z čias Slovenského Národného Povstania vystavený neďaleko Zvolenského zámku. Reliéf Ľudovíta Štúra od Jozefa Pospíšila na budove, kde bol zvolený za poslanca - objekt okresného múzea.

Podujatia
Slovenská národná galéria - stále expozície stredovekého a moderného výtvarného umenia a prvá súborná výstava gotického výtvarného umenia na Slovensku, tematické výstavy, okresné múzeum - expozície: národopisná, archeologická, Život a dielo Ľudovíta Štúra. Činohra Divadla Jozefa Gregora Tajovského. Akademický Zvolen, medzinárodný folklórny festival vysokoškolských súborov. Vodácky slalom o Pohár Slovenského Národného Povstania na Hrone. Zvolenské zámocké hry. Hudobné leto.

Dovolenka a lyžovanie
Všešportový areál. Všešportový štadión, športová hala. Krytý zimný štadión, lyžiarske stredisko. Kúpalisko Neresnica. Kryté kúpalisko. Vodná nádrž Môťová na riečke Slatina. Kúpanie, člnkovanie, lyžovanie, rybolov. Značené turistické trasy do okolia, najviac do pohoria Javorie. Medokýše. Botanická záhrada, bohaté možnosti dovolenky v lete aj zime.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava autobusom aj vlakom sa dostanete do Zvolena, mesto je považované za dopravný a železničný uzol.

ŽARNOVICA

Žarnovica
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Pohronie.

Okresné mesto Žarnovica ( 230m n. m, 6.400 obyvateľov ) s tradičným drevárskym priemyslom leží v údolí rieky Hron, v južnej časti Žiarskej kotliny obklopené výbežkami pohorí Vtáčnik a Štiavnické vrchy. Dôležitá križovatka cestných ťahov. Významný drevársky závod Preglejka.

Dejiny a vývoj mesta
Prvá písomne dôložená zmienka o meste je z r.1332 - 1337. Od roku 1563 sa formuje poddanské mestečko, hlavnou obživou je remeselná výroba. Do 19. storočia je v prevádzke huta na zlato a striebro, ktoré sa ťaží v neďalekom okolí Štiavnických vrchov.

Pamiatky
Zachovalé časti pôvodne neskorogotického zámku postaveného v 15. storočí, adaptovaného v 20. storočí. Pôvodne neskorobarokový objekt pivovaru, gotický kostol z konca 14. storočia, obnovený v 17. storočí, s hodnotným interiérom sú najznámejšie pamiatky Žarnovice.

Podujatia, dovolenka a lyžovanie
Medzi hlavné miestne podujatia sa radia pravidelné motocyklové preteky na plochej dráhe o Zlatú prilbu Slovenského Národného Povstania a medzinárodné majstrovstvá Slovenska jednotlivcov. Značené turistické trasy do Štiavnických vrchov a pohoria Vtáčnik, kde okrem turistiky nájdete aj možnosti pre rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: okresné mesto Žarnovica je dostupná autobusom aj vlakom.

VRANOV NAD TOPĽOU

Vranov nad Topľou
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Zemplín.

Okresné mesto Vranov nad Topľou ( 132m n. m, 23.200 obyvateľov ) v údolí rieky Topľa, ohraničené na severe Ondavskou vrchovinou a na juhu Východoslovenskou nížinou, pod výbežkami Beskydského predhoria. Vranov sa stal priemyselným mestom. Vybudoval sa podnik Bukóza, je najväčším výrobcom viskózovej celulózy na Slovensku.

História Vranova
Vranov nad Topľou sa vyvinul na mieste pôvodnej slovanskej osady, ktorú znova osídlili kolonisti r.1270. Od roku 1414 sa stal poddanským mestečkom s pomerne málo rozvinutou remeselnou výrobou. Za sedliackeho východoslovenského povstania r.1831 bol jedným z hlavných centier povstania. Po jeho potlačení štatariálny súd v meste odsúdil na smrť najviac povstalcov v histórii Vranova.

Pamiatky
Klasicistický kaštieľ z 18. storočia, postavený na mieste pôvodne gotickej pevnosti spomínanej r.1472. Bývalý kláštor paulínov z r.1763, s klasicistickou úpravou z 19. storočia, s nástropnou maľbou od Johana Lucasa Krackera z r.1765. Pôvodne gotický katolícky kostol z konca 15. storočia, v 18. storočí barokovo upravený, s regotizujúcou vežou a hodnotným interiérom - maľby od Johana Lucasa Krackera z r.1754, rezbárske a sochárske diela Jozefa Hartmanna a bohoslužobné predmety od zlatníka Jána Szilassyho z r.1759 - 1763.

Podujatia, dovolenka a lyžovanie
Tradičný Zemplínsky maratón z Vranova nad Topľou k brehom Domaše pri Slovenskej Kajni a spať. Športový areál. Štadión. Umelá ľadová plocha. Možnosti na lyžovanie sú slabšie. Kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť priehrada Domaša je azda najznámejším miestom, kde sa dá stráviť príjemná dovolenka pri vode s rodinou, alebo priateľmi. Lesopark.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: mesto Vranov nad Topľou je dostupné autobusom aj vlakom.

TVRDOŠÍN

Tvrdošín
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Orava.

Okresné mesto Tvrdošín ( 569 m n. m., 9.300 obyvateľov ) sa nachádza v Oravskej kotline pri ústí rieky Oravice do Oravy. Neďaleko sa nachádza vodné dielo miestneho významu - vyrovnávacia vodná nádrž na rieke Orava.

História rdošína
Mesto Tvrdošín sa spomína v kráľovskej listine z r.1265 ako colná stanica na niekdajších hraniciach s Poľskom. Po stáročiach získal niektoré mestské práva, ale pritom zostával poddanským mestečkom. Na cintoríne drevený gotický kostolík z 15. storočia. V interiéri figurálne a ornamentálne maľby prevažne zo 17. storočia, niektoré vybavenie a výzdoba gotická, renesančná a baroková. Po reštavrácii objektu zriadia v ňom expozíciu Oravskej galérie. Tri klasicistické plátenícke remeselnícke domy z 1. polovice 19. Storočia. Zemiansky dvojdom so spoločným vchodom z konca 17. storočia, prestavaný v 18. a 19. storočí. V miestnej Časti Medvedie zemianska kúria, ktorú adaptovali na galériu národnej umelkyne Márie Medveckej.

Dovolenka a lyžovanie
Dve značené turistické trasy: do pohoria Skorušinské vrchy a na Oravskú Maguru cez Oravskú vrchovinu - dovolenka na turistických chodníkoch. Lyžiarsky vlek pre rodiny s deťmi, ktoré majú radi lyžovanie a zimné aktivity na snehu.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Tvrdošína sa dá cestovať autobusom aj vlakom.

VELKÝ KRTÍŠ

Veľký Krtíš
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Novohrad.

Okresné mesto Veľký Krtíš ( 193m n. m, 13.300 obyvateľov ) sa nachádza pri riečke Krtíš v Juhoslovenskej kotline pod južnými výbežkami Krupinskej vrchoviny, administratívne a hospodárske stredisko Modrokamenskej uhoľnej panvy, banícka tradícia.

Vznik a rozvoj mesta
Archeologická lokalita - sídlisko a pohrebisko Pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej. Najstaršia písomná zmienka je z r.1245, osídlenie je však staršie. Až do zrušenia feudalizmu bol Veľký Krtíš poddanským mestom. Obyvateľstvo sa živilo len poľnohospodárstvom. Rozvoj sa začal až po oslobodení, keď v susedných Malých Stracinách otvorili baňu na hnedé uhlie.

Pamiatky a zaujímavosti
Pôvodne neskororenesančný kaštieľ zo 17. storočia, klasicisticky upravený a r.1955 prestavaný patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky. V kostole z r.1770 sa nachádzajú mnohé zaujímavosti napr. hodnotné rokokové a klasicistické vnútorné zariadenie.

Významné osobnosti
Rodisko Augusta Horislava Škultétyho, štúrovského spisovateľa a osvetového pracovníka; na jeho rodnom dome je pamätná tabuľa tejto významnej osobnosti.

Podujatia
Tradičné oblastné modrokamenské slávnosti vinobrania v októbri patria medzi najvýznamnejšie miestne podujatia.

Dovolenka a lyžovanie
Športový areál TJ Baník. Kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť v Koprovnickej doline s rekreačným strediskom Koprovnica - dovolenka pre rodiny, hotel, chatová osada, reštaurácia, športové ihriská, kúpalisko s dvoma bazénmi. Lyžovanie možné až v širšom okolí Veľkého Krtíša.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Veľkého Krtíša sa dostanete utobusom čiastočne aj vlakom.

ŽIAR NAD HRONOM

Žiar nad Hronom
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Sredné Pohronie.

Okresné mesto Žiar nad hronom ( 226m n. m, 19.200 obyvateľov ), leží v údolí Hrona v Žiarskej kotline. Terajšie mesto vzniklo r.1951 z bývalej obce Svätý Kríž nad Hronom, v súvislosti s výstavbou jedinej hliníkárne vo vtedajšom Československu.

Dejiny a vznik mesta
Mesto Žiar nad Hronom sa rozšírilo pripojením niekdajších samostatných obcí na okolí v pohorí Štiavnických vrchov, Ladomenskej Viesky a Šášovského Podhradia. Najstaršia zmienka o obci Svätý Kríž nad Hronom je z r.1075. R.1246 bola už poddanským mestečkom. Od 16. storočia bola sídlom arcibiskupského panstva, ktoré r.1776 pripadlo vtedy založenému banskobystrickému biskupstvu. V obci mal letné sídlo banskobystrický biskup.

Pamiatky v Žiari nad Hronom a blízkom okolí
Opevnený renesančno - barokový kaštieľ z r.1631, vybudovaný na stredovekom základe, klasicisticky prestavaný v rokoch 1782 - 1794 a s ďaľšími stavebnými zásahmi v 19. a 20. storočí. Bol letným sídlom banskobystrického biskupa, v súčasnosti stredná ekonomická škola. V budove je pamätná izba banskobystrického biskupa Štefana Moyzesa, prvého predsedu Matice slovenskej. Pochovaný je v krypte kostola. Pamätník je v záhrade kaštieľa.

Medzi najznámejšie pamiatky v Žiari nad Hronom a blízkom okolí patria zrúcaniny gotického hradu Šášov na skalnej terase nad Hronom v miestnej časti Šášovské Podhradie. Najstaršia zmienka je z r.1235. Keď koncom 17. storočia stratil vojenský význam, od 18. stororočia opustený a začal sa rozpadávať. Zachovali sa stavebné úpravy z r.1424, keď patril cisárovi Žigmundovi, a renesančné prestavby z konca 16. storočia a polovice 17. storočia. Konzervácia časti ruín.

V miestnej časti Ladomer pôvodne renesančný kaštieľ z pol. 17. storočia s neobarokovo upravenou fasádou. V miestnej časti Vieska hodnotný interiér v pôvodne gotickom kostole zo 14. storočia, renesančne prestavanom r.1552 a upravovanom r.1928.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Športová hala. Zimný štadión. Plážové kúpalisko. Rybársky dom pri Hrone. Prímestská rekreačná oblasť 12km na severozápad od mesta pri tzv. Dérerovom mlyne v katastri obce Janova Lehota, rodinná dovolenka. Značené turistické trasy do Štiavnických vrchov z miestnych častí mesta Ladomerskej Viesky a Šášovského Podhradia. Lesopark. V blízkom okolí sanachádzajú viaceré možnosti pre rekreačné lyžovanie v enších lyžiarskych strediskách.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Žiaru nad Hronom pricestujete autobusom aj vlakom.

TURČIANSKE TEPLICE

Turčianske Teplice
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Turiec.

Okresné mesto Turčianske Teplice (520m n. m, 7.000 obyvateľov). Kúpeľné mesto v juhozápadnej časti Turčianskej kotliny. V meste podnik Geologický prieskum, Drevina a Tatranábytok. Rozsiahla bytová výstavba.

Kúpele Turčianske Teplice
Známe kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších na Slovensku, sú doložené už r.1402. Špecializujú sa na choroby pohybového ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest so síranovo - hydrouhličitanovou, vápenato - horečnatou, slabo mineralizovanou vodou teploty 42°C. Liečebné domy s krytými bazénmi s termálnou vodou. Rozsiahly kúpeľný park so vzácnymi drevinami. Modrý bazén a hotel Alžbeta v historizujúcom slohu z r.1884 - 1885.

Podujatia
Medzi najnavštevovanejšie miestne podujatia patria každoročne kultúrno - spoločenské podujatia Hudobného kúpeľného leta, v rámci ktorého sa v meste objaví množstvo známych tvárí zo sveta umenia nielen z domova, ale aj zo zahraničia. Kultúrny dom s divadelnou sálou.

Dovolenka a lyžovanie
Prímestská rekreačná oblasť Lazy nad Čremošným. Dva lyžiarske vleky, rodinné a rekreačné lyžovanie v malom lyžiarskom stredisku. Značené turistické trasy Žarnovickou dolinou do Veľkej Fatry, ďalšia z Diviak na Drienok (1273m). Telovýchovné štadióny, termálne kúpaliská - príjemná letná dovolenka, najviac klientely v rámci miestneho cestovného ruchu zabezpečujú kúpele.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: Turčianske Teplice sú dostupné autobusom aj vlakom.

TREBIŠOV

Trebišov
Lokalizácia: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Dolný Zemplín.

Okresné mesto Trebišov ( 109m n. m, 22.400 obyvateľov ) sa nachádza vo Východoslovenskej rovine, mesto je centrum produktívneho poľnohospodárskeho okresu. Do oslobodenia priemysel mesta tvoril len cukrovar z r.1910 a pri ňom potravinársky závod z konca prvej Československej Republiky. V rámci socialistickej industrializácie prebudovali cukrovar na moderný Potravinársky kombinát s výrobou cukru, čokoládových a mliekárenských výrobkov. Ďalej tu vystavali: konzerváreň Frucona, podnik Vagónka Poprad, Prefa, družstevný podnik Agrostav.

História Trebišova
Na území Trebišova sa identifikovali početné sídliská z viacerých epôch, najstaršie eneolitického ľudu s kanelovanou keramikou. Slovanské sídliská z doby veľkomoravskej a z 10. a 11. Storočia. Najstaršia písomná správa o meste je z r.1254. Od 13. storočia je doložená existencia dvoch sídlisk - hradu Parič a obce Trebes, v ktorých boli začiatkom 14. storočia farnosti. R.1439 získal Trebišov obmedzené mestské práva a až do novoveku zostal poddanským mestečkom. R.1831 jedno zo stredísk sedliackeho povstania v Zemplíne. Prvý rozvoj Trebišova nastal koncom 19. storočia, keď ta stal okresným mestom. V decembri r.1920 v meste a na okolí masová účasť na štrajku poľnohospodárskych robotníkov.

Pamiatky Trebišova
Zrúcaniny, vodného bradu Parič z 13. storočia spomínaného r.1254 patria medzi najzaujímavejšie pamiatky Trebišova. V zrúcaninách hradu sa uskutočňuje archeologický prieskum. Hrad bol zničený r.1686. Pôvodne barokovo - klasicistický kaštieľ z r.1786, rozšírený a upravený koncom storočia v historizujúcom empírovo - neorenesančnom slohu. Po oslobodení kaštieľ prispôsobili na nemocnicu, v súčasnosti objekt okresného vlastivedného múzea. Medzi zaujímavosti patrí aj neogotické mauzóleum rodiny Andrássyovcov z r.1893. Zrúcaniny hradu Parič, kaštieľ, mauzóleum a hradná kamenná pivnica sa nachádzajú v 62 hektárovom chránenom parku.

Zaujímavosti z minulosti
Okolie mauzólea a kaštieľa je upravené na spôsob francúzskych parkov, s rybníkom pri mauzóleu, ostatná časť parku má podobu anglického parku. V pôvodne gotickom kostole z r.1400 s barokovou úpravou s neskoršími stavebnými zásahmi je hodnotný interiér, hlavne rokokové nástropné maľby a dva gotické epitafy s renesančnými vplyvmi. Objekt bývalého kláštora Paulínov z r.1594 s početnými stavebnými úpravami v 17. - 19. storočí. Barokovo - klasicistické mariánske súsošie. Okresné vlastivedné múzeum špecializované na dokumentáciu vývoja poľnohospodárstva, potravinárskeho priemyslu, lesníctva a rybárstva vo Východoslovenskom kraji.

Dovolenka a lyžovanie
Historický park mesta Trebišov má charakter mestskej oblasti so športovými zariadeniami ( atletická dráha, dve futbalové a jedno hádzanárske ihrisko, rybník - člnkovanie, klzisko ) v ňom cenné dreviny s gaštanovou alejou. Amfiteáter. Kúpalisko 50m, krytý bazén 25m. lyžovanie sa v okolí mesta Trebišov neprevádzkuje, potreba cestovať.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do mesta Trebišov sa dostanete autobusom aj vlakom.