TOPOĽČANY

Topoľčany
Lokalizácia: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Ponitrie.

Okresné mesto Topoľčany ( 174m n. m, 28.200 obyvateľov ) v Nitrianskej kotline, v blízkosti ústia Bebravy do Nitry. Od oslobodenia veľký rozmach priemyslu. Podnik Elektrokarbon je monopolným výrobcom umelého uhlíka na Slovensku, nábytkársky podnik Mier, pivovar ( vynikajúce pivo ) sladovňa, Rozsiahla bytová výstavba.

Dejiny Topoľčian
Topoľčany jestvovali už v 11. storočí. Písomne doložená zmienka je z r.1173. V 13. storočí boli mestečkom. Mestské výsady získali začiatkom 14. storočia, lebo r.1342 sa už spomínajú ako kráľovské mesto. R.1431 dobyli mesto husiti, ktorí tu mali posádku až do r.1434. R.1599 zničili mesto Turci. V nasledujúcich storočiach mestečko muselo bojovať o svoje výsady s okolitými zemepánmi.

Vývoj mesta
V 18. storočí nastal rozvoj remesiel. Od 19. storočí sa postupne rozvíjal potravinársky priemysel. Väčšina obyvateľov sa však venovala poľnohospodárstvu. Topoľčany boli za prvej Československej Republiky dôležitým strediskom robotníckeho hnutia. Pomníky, náhrobníky a pamätné tabule pripomínajú padlých účastníkov z radov antifašistov z Topoľčian a okolia.

Pamiatky v Topoľčanoch
V miestnej časti Tovarníky zrúcaniny pôvodne renesančného kaštieľa z r.1600, neskôr zbarokizovaného, ktorý r.1945 vyhorel. V súčasnosti sa reštavruje. Barokový kostol z r.1740, hodnotný interiér. Vlastivedné múzeum - expozícia antropologická, numizmatická a historická. Spoločenský dom s divadelnou sálou a estrádnou halou.

Podujatia, dovolenka, lyžovanie
Každoročne šermiarsky turnaj o pohár mestského úradu Topoľčany, Beh oslobodenia v apríli, Rallye Tríbeč. Športový štadión, krytý zimný štadión, kúpalisko, krytý bazén. Krytá športová hala zázemie mesta v pohorí Považský Inovec, lokality: Duchonka, Podhradie, Nemečky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Topoľčany je prístupné cestou i železnicou, autobusom aj vlakom.

ŠAĽA

Šaľa
Lokalizácia: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Dolné Považie.

Okresné mesto Šaľa ( 118m n. m, 24.100 obyvateľov ) na pravom brehu Váhu na Podunajskej rovine s rozvinutým chemickým priemyslom. Rozvoj mesta nastal v súvislosti s výstavbou chemického kombinátu Duslo. Od r.1962 je v prevádzke najväčší podnik na výrobu priemyselných hnojív na Slovensku.

Dejiny Šale
Na území mesta Šaľa sa vyskytujú viaceré významné, archeologické lokality. Medzi nimi nálezisko skamenenej čelnej kosti neandertálca. Pripisuje sa tzv. lovcom jaskynných medveďov. Početné sídliská najmä z doby bronzovej a rímskej. Slovanské sídlisko a pohrebisko z doby veľkomoravskej a 11. - 13. storočia. Územie mesta bolo sústavne obývané od príchodu Slovanov. Písomne doložená zmienka je z r.1002. Po stáročia poddanská obec.

Vývoj mesta
Obyvatelia sa zamestnávali poľnohospodárstvom. Častými zemepánmi boli rehole. Prvú výsadnú listinu dostala Šaľa r.1526. Od r.1661 mestečko. R.1692 pribudlo právo konať týždenné trhy a krajinský trh. Vykorisťovanie poľnohosp. robotníkov viedlo k štrajkom r.1920 a r.1929. Skutočný rozmach mesta Šaľa nastal po oslobodení, po dokončení významného chemického podniku Duslo.

Pamiatky a zaujímavosti v Šali
Pôvodne renesančný kaštieľ zo 16. storočia, barokovo, upravený v 18. storočí; aj po reštavrovaní sa dobre zachoval pôvodný vzhľad opevneného štvorkrídlového kaštieľa so šikmými nárožnými baštami. V miestnej časti Hetméň neoklasicistický kaštieľ; na hlavnej fasáde de rizality. Objekt bývalého okresného úradu z r.1931 - r.1933, postavený podľa projektu architekta Michala Milana Harminca.

Dovolenka lyžovanie
V miestnej časti Veča odchyt a komorovanie živej poľovnej zveri a vtáctva, najmä zajacov, jarabíc a bažantov. Na okolí poľovné revíry. Kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť v lužných lesoch meandrov Váhu. Nafukovacia hala. Lodenica. Športové areály. Kolkáreň. Dostihová dráha. Zimný štadión.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Šaľa navštívite autobusom aj vlakom.

SVIDNÍK

Svidník
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Svidník ( 220m n. m, 12.200 obyvateľov ) na sútoku Ladomírky a Svidníčanky s Ondavou v Ondavskej vrchovine, pri križovatke cestných ťahov. História súčasnosti mesta sa začala oslobodením 27. novembra r.1944 vojskami Sovietskej armády a 1. československého armádneho zboru v Sovietskom Zväze. Terajší Svidník vyrástol na pôde oboch bývalých obcí - štatút mesta má od r.1964. Časť obyvateľstva pracuje v Odevných podnikoch a v podniku Strojárne potravinárskeho priemyslu.

Dejiny Svidníka
Najstaršia zmienka o Vyšnom Svidníku je z 13. storočia. Nižný Svidník vznikol ako sídlisko obce Svidník, spomína sa r.1414. V súvislosti s Dukelským priesmykom ( 502m n. m, zvaným Svidnícke sedlo ) prechádzali cez Svidník vojská cárskeho Ruska počas vojnových ťažení centrálnej Európy r.1800 a r.1806. V zime r.1914 - r.1915 obsadilo Svidník cárske vojsko.

Boje o Dukelský priesmyk
Od 7. 9. do 27. 11. 1944 odohrala sa na severovýchod od Svidníka Karpatsko - dukelská vojenská operácia, jedna z najväčších bitiek v horskom teréne na území Československa, znamenajúca prechod osloboditeľských vojsk cez Karpaty na územie Československa. Pamätníky na tieto boje sa nachádzajú po celej bojovej ceste ( od mesta Dukla v Poľsku ) do Svidníka cez Dukelský priesmyk. Pamätník Sovietskej armády vo Svidníku je kultúrna pamiatka - na počesť 84.000 padlých a ranených sovietskych vojakov, z nich asi 9.000 odpočíva v priestore pamätníka v 12 spoločných hroboch. Pamätník je spoločným dielom viacerých architektov a sochárov.

Dukelské múzeum
Architektúra znázorňuje protitankovú mínu - dokumentuje Karpatsko - dukelskú vojenskú operáciu a bojovú družbu príslušníkov Sovietskej armády jednak klasickými muzeálnymi prostriedkami, jednak rozsiahlou a modernou diorámou bojiska. Múzeum ukrajinskej a rusínskej kultúry. Na Kochanovskom brehu Múzem ľudovej architektúry severovýchodného Slovenska.

Podujatia, dovolenka, lyžovanie
Tradičné slávnosti kultúry občanov ukrajinskej a rusínskej národnosti v amfiteátri. Vystavaný športový areál (ľadová plocha, kúpalisko, skokanský mostík). Športový štadión. Kúpalisko letná dovolenka. Lyžiarsky vlek lyžovanie. Značené turistické trasy do priestorov Vojenského prírodného múzea do Dukelského sedla a na hrebeň Makovice.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Svidník autobusom.

STROPKOV

Stropkov
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Stropkov ( 202m n. m, 10.800 obyvateľov ) v údolí Ondavy v Ondavskej vrchovine. Podnik na výrobu telefónnych aparátov Tesla, hlavným priemyselným podnikom je Tatra Kopřivnice.

Dejiny Stropkova
Najstaršia písomná zmienka o meste Stropkov je z r.1245 v súvislosti s hradom rovnakého mena. Vyvinul sa v 14. storočí pri hrade. Hrad je písomne doložený r.1404. V priebehu stáročí bol poddanským mestečkom s niektorými mestskými právami. Veľký rozvoj nastal po oslobodení.

Pamiatky mesta Stropkov
Kaštieľ, pôvodne súčasť Stropkovského hradu (zbúraný r.1711 cisárskymi vojskami), viackrát prestavaný objekt s goticko - renesančným jadrom. Prestavaný po r.1711 a v 19. storočí. Barokový kostol ktorý vznikol r.1675 prestavbou gotickej hradnej kaplnky zo začiatku 14. storočia. Barokový kostol a kláštor františkánov; interiér rokokový. Pravoslávny kostol, historizujúca stavba napodobujúca staroruské kostoly.

Dovolenka lyžovanie
Futbalový štadión, kúpalisko, jazdecký areál; zimný štadión, lyžiarsky vlek, lyžiarsky svah s umelou hmotou. Značené turistické trasy do Ondavskej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Stropkov navštívte autom alebo autobusom.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES

Spišská Nová Ves
Lokalizácia: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Spiš.

Okresné mesto Spišská Nová Ves (470m n. m, 32.500 obyvateľov) v Hornádskej kotline na brehoch rieky Hornád, hospodárske, priemyselné a administratívne centrum Spiša. Podniky hlavne spotrebného a potravinárskeho priemyslu: Nový domov ( nábytok ), Tatrasvit ( textil ), Mlyny a cestovinárne, škrobárne. Uránový priemysel, Železorudné bane a Geologický prieskum.

Archeologické nálezy
v okolí odkryli sídliská z doby laténskej a veľkomoravskej. Do pôvodne slovenskej osady prišli v 13. storočí kolonisti z Nemecka. Najstarší písomný údaj o meste je z r.1268. Bola baníckou osadou, ako to uvádza listina z r.1317. Patrila do zväzku 24. spišských miest. Mestské práva získala Spišská Nová Ves pred r.1407. Od r.1412 do r.1772 bola v poľskom zálohu a od r.1772 do r.1876 sídlom Provincie 16. spišských miest navrátených z Poľska. V 16. až 18. storočí nastal rozvoj remesiel. Drobné priemyselné závody vznikli koncom 19. storočia. Za prvej Československej Republiky malo mesto len menšie priemyselné prevádzky. Železnorudné bane v okrese Spišská Nová Ves zväčša stagnovali, ich rozvoj sa začal až po oslobodení.

Pamätihodnosti SNV
Na rozsiahlom šošovkovitom námestí historického jadra mesta sú početné meštianske a remeselnícke domy, zväčša poschodové. V jadre sú renesančné, prípadne renesančne prestavané gotické domy s barokovou a klasicistickou úpravou fasád. Väčšina z nich má zachovalé mnohé detaily pôvodného objektu. Obe strany námestia majú osobitné pomenovanie - Letná ulica a Zimná ulica. Dom číslo 58 bol sídlom Provincie 16. miest vrátených z poľského zálohu. Teraz je tam vlastivedné múzeum. Stredoveký objekt rokokovo upravili r.1763 až r.1765. Hlavná fasáda má bohatú štukovú ornamentiku a šesť alegorických reliéfov.

Ďalšie pamiatky
Klasicistický objekt radnice z r.1780 až r.1820. Secesná budova Reduty z r.1900 až r.1905 so štyrmi vežami na nárožiach. Gotický farský kostol zo 14. storočia, postavený na mieste starého kostola z 13. storočia, s kaplnkou z r.1395, reštavrovaný r.1742, r.1771 až r.1772 a v poslednej tretine storočia, keď 86m vysoká veža dostala dnešný tvar. Je to najvyššia veža na Slovensku. V interiéri neskorogotická skupina Kalvárie od majstra Pavla z Levoče - ( okolo r.1520 ), gotické tabuľové obrazy a renesančný epitaf.

Podujatia
Vlastivedné múzeum Spiša, oddelenie archeo1ógie, histórie a prírodovedné, galéria. Tradičná Spišská hudobná jar. Spišské divadlo. Každoročná divadelná Spišská Nová Ves celoslovenská prehliadka vyspelých ochotníckych divadelných súborov. Celoštátny letecký deň a medzinárodná súťaž v parašutizme v auguste. Každoročne Spišské výstavné trhy v júli.

Dovolenka, lyžovanie
Štadión. Krytá hala. Zimný štadión. Športové ihriská. Jazdecký areál. Lyžiarsky areál na Rintenbergu s umelým slalomovým svahom, osvetlenými dvoma lyžiarskymi vlekmi. Kúpalisko. Pri aeroklube stredisko vrcholového parašutizmu. Lesopark Modrý vrch. Značené turistické trasy do Slovenského Raja, do Volovských vrchov a cez Modrý vrch k zrúcanine letohrádku Sans - souci. Dalšie z miestnej časti Novoveská Huta. Prímestská rekreačná oblasť Čingov v Slovenskom Raji.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Spišská Nová Ves je dobre sprístupnené autobusom aj vlakom.

SNINA

Snina
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Horný Zemplín.

Okresné mesto Snina ( 216m n. m, 20.500 obyvateľov ) v údolí Cirochy, na rozhraní Laboreckej vrchoviny a Beskydského predhoria.

Dejiny a vývoj mesta Snina
Najstaršia zmienka o meste Snina  je z r.1364. Až do oslobodenia okresné mesto obcí s veľkou nezamestnanosťou a vysťahovalectvom. Premena na moderné mesto nastala po vybudovaní strojárskeho podniku Vihorlat a obuvníckeho podniku JAS Bardejov.

Pamiatky
Klasicistický kaštieľ z konca 18. storočia s zvyškami anglického parku. Na nádvorí studňa so železnou sochou Herkula, ktorú uliali r.1841 v bývalých sninských hámroch z Jozefskej doliny. Pôvodne barokový kostol z r.1751, klasicisticky upravený, s poslednými stavebnými zásahmi koncom 19. storočia.

Dovolenka, lyžovanie
V parku kúpalisko a športový štadión. Športová hala. Lyžiarsky vlek. Prímestská rekreačná oblasť Rybníky. Rekreačné stredisko v doline Trist pri susednej obci Dlhá nad Cirochou. Športové ihriská. Značená turistická trasa cez údolie Bystrá a rekreačnú oblasť Rybníky pod hlavným hrebeňom pohoria Vihorlat, na Sninský kameň ( 1005m n. m ) a k Morskému oku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Snina je dobre dostupné autobusom aj vlakom.

SOBRANCE

Sobrance
Lokalizácia: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Dolný Zemplín.

Okresné mesto Sobrance ( 122m n. m, počet obyvateľov 6.300 ) sa nachádza v severovýchodnom výbežku východoslovenskej roviny pri hlavnom cestnom dopravnom ťahu do Ukrajiny, oblasť okolo mesta je centrum zemplínskeho vinohradníctva. Od oslobodenia vznikli v Sobranciach viaceré priemyselné prevádzky, najväčšou je podnik Vihorlat.

Vývoj a história
Sobrance sa vyvíjali od 14. storočia ako zemepánske mestečko panstva Michalovce, - Tibava. Prvá písomná zmienka je z r.1344. Pramene Sobraneckých kúpeľov sa spomínali už r.1335. Význam Sobraniec stúpol v poslednej tretine 19. storočia, keď sa stali okresným sídlom. Nová vinohradnícka oblasť budovaná v posledných rokoch.

Pamiatky, podujatia v Sobranciach
Zvyšky stredovekého opátstva založeného v 13. storočí. Klasicistická kúria. Sobranecké kúpele so 4 minerálnymi prameňmi. Oblastné vinohradnícke slávnosti spojené s dožinkovými oslavami v septembri. Ružový park s fontánou.

Dovolenky, lyžovanie
Všešportový štadión. Prírodné kúpalisko, skromnejšie možnosti trávenia letnej dovolenky. Vhodné terény pre zjazdové lyžovanie treba hľadať vo vzdialenejších lokalitách, v prípade priaznivých snehových podmienok je v okolí možné pestovať bežecké lyžovanie na rovinatých lúkach.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Sobrance navštívite autobusom.

SKALICA

Skalica
Lokalizácia: Trnavský kraj, krajské mesto: Trnava, región Záhorie.

Okresné mesto Skalica  (186m n. m, 15.000 obyvateľov) na Chvojnickej pahorkatine obklopené na západe a na severe Dolnomoravským úvalom, v blízkosti slovensko - moravských hraníc, v minulosti významné stredisko slovenského národného života. Z niekdajšieho mestečka vinohradníkov a remeselníkov sa po oslobodení stalo významné priemyselné mesto. Závody valivých ložísk, Odevné závody, Bratislavské automobilové závody.

Archeologická lokalita
Územie mesta je od 7. storočia sústavne obývané slovanským obyvateľmi. Slovanský mohylník z 8. až začiatku 10. storočia. Predchodca dnešného mesta sa po prvý raz spomína r.1217. V priebehu 14. storočia sa Skalica stala slobodnou trhovou obcou pri starej obchodnej Českej ceste. R.1372 získala práva slobodného kráľovského mesta. Čoskoro potom ju opevnili. V Skalici sa od 16. storočia usadilo mnoho českých rodín. Prílev českých utečencov nastal najmä po bitke na Bielej hore. V 1. polovici 17. storočia sa usadili v meste viaceré rehole (jezuiti, paulíni, karmelitáni), ktoré vybudovali niekoľko veľkých objektov. R.1662 sa začalo vyučovanie na gymnáziu. R.1762 vznikla kníhtlačiareň Jozefa Škarnicla, v ktorej sa v 19. storočí tlačili významné časopisy a publikácie štúrovcov. Od 19. storočia sa stala Skalica dôležitým miestom slovenského politického a národného života a miestom zbližovania Čechov a Slovákov.

Pamiatky Skalica
Románska rotunda Svätého Juraja - národná kultúrna pamiatka postavená v 12. storočí ako hradný kostolík. V 17. storočí nadstavali barokovú kupolu s laternou. Zachovalé časti gotických mestských hradieb, renesančno a barokovo prestavaných. Najzachovalejšie úseky sú pri bývalom františkánskom kláštore. Meštianske domy zo 17. storočia a menšie mestské paláce z 18. storočia, prevažne renesančne, barokovo a klasicisticky upravené na námestí a na ulici Viliama Paulíny - Tótha. Bývalá radnica na námestí, postavená v 17. storočí v neskororenesančnom slohu na starých základoch, prestavaná a upravená v 18. a 19. storočí.

Zaujímavosti
Slovenský kultúrny dom, postavený r.1905 podľa projektu národného umelca Dušana Jurkoviča. Maľby na stenách a na divadelnej opone od Antoša Frolku. Na fasáde nástenná maľba s figurálnou maľbou od Mikoláša Aleša. Bývalý mestský starobinec, postavený na gotických základoch, súčasný vzhľad má po obnove r.1646 a stavebnej úprave v 19. storočí. Pôvodne gotický farský kostol, po vyhorení renesančne upravený, s veľmi hodnotným interiérom, najmä s renesančne - barokovými oltármi. Pri ňom pôvodne gotický karner, barokovo prestavaný. Gotický kostol a kláštor rádu františkánov, jednotný komplex pri mestských hradbách s barokovou budovou kláštora. Hodnotný interiér majú aj ďalšie tri barokové rádové kostoly s kláštormi.

Významné osobnosti
V Skalici sa narodil básnik Augustín Doležal, spisovateľ Jozef Branecký, historik a publicista František V. Sasinek, politik a národovec Dr. Pavel Blaho. Pamätné tabule a reliéfy sú na ich rodných domoch. Pamätné tabule a pomníky pripomínajú pôsobenie aj ďaľších osobností: Jána Amosa Komenského, Dr. Jozefa Holubyho, Bohuslava Tablica, Martina Laučeka, Daniela G. Licharda. Záhorské múzeum - expozícia archeológie, histórie, prírodovedná, zbierky habánskej keramiky a holíčskej majoliky. Skalická hudobná jar.

Dovolenka, lyžovanie
Športový štadión, zimný štadión, kúpalisko. Priamo z mesta značená turistická trasa do Bielych Karpát, ďaľším smerom na Hodonín na Morave. Prímestská rekreačná oblasť Zlatnícka dolina v Bielych Karpatoch na juhovýchod od mesta, kúpalisko, letná dovolenka. Značené turistické trasy do Bielych Karpát. Nad Zlatníckou dolinou križovatka značených turistických trás - vrch Čupy ( 574m n. m, ). Pre lyžovanie sa v blízkom okolí nenachádzajú vhodné terény.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Skalica navštívite autobusom aj vlakom.