POPRAD

Poprad, zasnežené Vysoké Tatry
Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Spiš.

Okresné mesto Poprad ( 672m n. m, 52.100 obyvateľov ) v Podtatranskej kotline, v údolí rieky Poprad, administratívne a hospodárske centrum kraja pod Tatrami, východisko do Vysokých Tatier. Význam mesta výrazne stúpol rozvojom cestovného, ruchu po oslobodení ako hlavnej vstupnej brány do Vysokých Tatier a rozvojom priemyslu, predovšetkým podniku Vagónka Poprad. Mimoriadne sa rozrástlo vybudovaním nových sídlisk ( najväčšie s vyše 20.000 obyvateľmi ) a pripojením okolitých, kedysi samostatných stredovekých miest Spišskej Soboty, Veľkej, Stráží pod Tatrami a naposledy obce Spišské Matejovce.

Letisko Poprad
V Poprade je najvyššie položené medzinárodné letisko ( s nadmorskou výškou 710m ) s celoročnou pravidelnou prevádzkou v Európe, ktoré by v budúcnosti mohlo silne podporiť rozvoj turistického ruchu v oblasti Vysoké Tatry, kde by sa mohlo dariť zimným turisticko-rekreačným aktivitám ako lyžovanie, skialpinizmus, snowboarding, paragliding, horolezectvo, hokej ...

Vznik mesta Poprad história
Vznik mesta siaha do 13. storočia. Najstaršia zmienka je z r.1256. Patrí do zväzku 24 spišských miest. Poprad a jeho historické miestne časti boli od r.1412 do r.1772 v poľskom zálohu. Od r.1778 do r.1876 patrili k tzv. Provincii 16 spišských miest. Význam Popradu stúpol v druhej polovici 19. storočia napojením na železničnú, trať Bohumín - Košice. Vznikali menšie priemyselné podniky a Poprad postupne prevýšil významom Spišskú Sobotu, ktorá bola sídlom okresu do 30. rokov v Československej Republike. Tento vývoj sa ukončil vytvorením dnešného „veľkého" Popradu.

Mestská pamiatková rezervácia
Miestna časť Spišská Sobota je mestská pamiatková rezervácia. Chráni sa historické jadro pomerne zachovalého stredovekého remeselníckeho mestečka, ktorého vývoj v 19. storočí ustrnul. Po obvode vretenovitého námestia - až do konca 19. storočia jediné osídlenie mesta - sú meštianske dvojpodlažné renesančné remeselnícke domy zo 16. a 17. storočia ( 63 ), mnohé na gotických základoch, v 18. storočí barokovo prestavané. Pozoruhodné zoskupenie medzi nimi tvoria remeselnícke domy na severnej strane s mohutnou lomenicovou šindľovou strechou, ktorá vyčnieva nad chodník, alebo má na švíku sedlových striech dlhé chrliče vody.

Majster Pavol z Levoče
V strede námestia je pôvodne románsky kostol Svätého Juraja z polovice 13. storočia, r.1464 goticky prestavaný, r.1502 až r.1514 rozšírený o neskorogotickú kaplnku a v 18. storočí barokovo upravený. V umelecky mimoriadne hodnotnom interiéri sú najcennejšie neskorogotické bočné oltáre. Hlavný oltár z r.1516 ( aj mnohé plastiky z bočných ) je dielom, ktoré tu zanechal majster Pavol z Levoče. V interiéri sú niektoré časti barokové a renesančné ( epitafy, kazateľnica, zábradlie ). Osamote stojacu renesančnú zvonicu z r.1598 barokovo prestavali r.1728 a r.1956 obnovili.

Vysoké Tatry najstaršia maľba
Na historickom šošovkovitom námestí Popradu ( sú viaceré meštianske klasicistické a barok, domy, postavené na gotitckých parcelách. Renesančná zvonica z r.1658 so štítkovou atikou. Pôvodne ranogotický kostol Svätého Egídia z konca 13. storočia, v 15. storočí prestavaný. Nástenné maľby z 15. storočia, medzi nimi maľba na triumfálnom oblúku je doteraz najstaršou známou panorámou znázorňujúcou Vysoké Tatry. Interiér je rokokový. V miestnej časti Veľká barokové a klasicistické meštianske domy na pôvodne gotických parcelách.

Ďalšie pamiatky
Pomerne zachovalé sú aj pôvodné časti neskororománskeho kostola ( veža a múry lode ), prestavaného v 15. storočí s barokovým interiérom s pozoruhodnou bronzovou gotickou krstiteľnicou z r.1439. V miestnej časti Stráže pod Tatrami početné renesančné a barokové meštianske domy na gotických základoch, klasicisticky prestavané v 19. storočí. Gotický kostol zo 14. storočia, barokovo prestavaný. V miestnej časti Spišské Matejovce zvonica klasicisticky upravená.

Podtatranské múzeum - expozície: remeslá a cechovníctvo veľkého Popradu, rodopis, zoológia, Gánovce - unikátny objav - neandertálsky človek. Výstavné siene Tatranskej galérie v Poprade.

Dovolenka lyžovanie
Krytý zimný štadión. Zimný štadión. Ihrisko. Futbalový štadión. Strelnica, Lyžiarske strediská, Vysoké Tatry v zime v lete dovolenka, Štrbské pleso, Tatranská lomnica pre kvalitné lyžovanie. Jazdecký areál. Krytá plaváreň. Prímestská rekreačná zóna - lesopark v Kvetnici na juh mesta v pohorí Kozie chrbty. Značená turistická trasa vedie cez Gánovce do Kvetnice a na kótu Zámčisko ( Lyžiarsky vlek ).
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Popradu lietadlom, autobusom aj vlakom.

PÚCHOV

Púchov
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Stredné Považie.

Okresné mesto Púchov ( 265m n. m, 18.800 obyvateľov ) na oboch brehoch rieky Váh v Považskom podolí pod výbežkami Javorníkov, stredisko odevného, stavebného a gumárenského priemyslu, železničná križovatka. Mesto sa rozrástlo novou výstavbou mestských štvrtí a pripojením viacerých susedných obcí.

História a vývoj Púchova
Významné archeologické lokality sú dokladom osídlenia už od paleotitickej doby až po slovanské sídliská z 11. až 12. storočia. Najvýznamnejšia lokalita na Púchovskej skale ( vŕšok Skalka ). Od mladšej doby bronzovej až po dobu rímsku sa tam nachádzalo opevnené hradisko, jedno z centier kultúry ľudu pomenovaného ľudom púchovskej kultúry. Najstaršia písomná zmienka o Púchove je z r.1243. Od r.1471 získal niektoré mestské práva.

V 16. storočí sa v Pôchove usadili v osobitnej štvrti novokrstenci z Moravy, ktorí sa venovali hlavne remeslám. Po bitke na Bielej hore aj českí exulanti založili samostatnú obec, tzv. Moravskú ulicu. Z remesiel najrozšírenejšia bola výroba súkna. V meste Púchov sa začala prvá výroba odevov na Slovensku, predchodca dnešného odevného podniku Makyta.

Pamätihodnosti Púchova
Barokovo - klasicistický kaštieľ s menšou úpravou v 19. storočí. Barokovo - klasicistická budova bývalého soľného skladu. Hodnotný interiér v pôvodne renesančnom kostole postavenom na starších základoch, barokovo upravený v 18. storočí. Ďalšie pamätihodnosti - renesančný oltár v neogotickom kostole.

Dovolenky a lyžovanie
Všešportový areál. Viacúčelová športová hala. Ľahkoatletický štadión. Krytý zimný štadión. Hádzanársky štadión. Kúpalisko. Kryté kúpalisko. Kolkáreň. Motokrosová trať Lachovec. Prímestské rekreačné oblasti Púchova pre trávenie dovolenky: Nosice, Javorníky pri obci Ihrište a Čertov pod hlavným hrebeňom Javorníkov, lyžiarske strediská, rekreačné stredisko s ubytovňou a lyžiarske vleky, slalomové svahy a zjazdovka ( 2500 m ), večerné lyžovanie. Značená turistická trasa do Bielych Karpát k zrúcanine hradu Vršatec smerom k obci Lednica.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Púchova autobusom aj vlakom.

RIMAVSKÁ SOBOTA

Rimavská Sobota
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Gemer.

Okresné mesto Rimavská Sobota ( 208m n. m, 21.000 obyvateľov ) sa nachádza v Juhoslovenskej kotline v údolí rieky Rimava, administratívne a hospodárske stredisko západného Gemera. Po oslobodení vznik nových závodov hlavne potravinárskeho priemyslu ( cukrovar, pivovar, sladovňa ).

Dejiny mesta Rimavská Sobota
Územie mesta bolo osídlené už v praveku. Už v 12. storočí boba trhovým strediskom okolia. Najstaršia písomná zmienka je z r.1270. R.1335 získala mestské výsady, zostala však poddanským mestom. R.1554 až r.1593 a r.1596 až r.1686 hola Rimavská Sobota poplatná Turkom. V 18. a 19. storočí sa rozmohla cechová výroba a obchod. R.1784 až r.1790 sídlo Gemerskej a r. 1883 až r.1922 sídlo Gemersko - Malohontskej župy. Drobný potravinársky priemysel vznikol až v 20. storočí. Za prvej Československej Republiky sa mesto prakticky nerozvíjalo. R.1792 založili v meste Spoločnosť vzdelancov, ktorá rozvíjala v meste kultúrny život.

Pamiatky histórie
Bývalý župný klasicistický dom z r.1798, na námestí. Klasicistická budova mestského hotela Čierny Orol. Pôvodne klasicistická budova radnice z r.1801 na námestí. Klasicistický katolícky kostol. Barokovo - klasicistický kalvínsky kostol so sarkofágom sochára Ferenczyho. Pôvodne delostrelecké kasáme - teraz objekt Gemerského múzea. Bývalé neskorobarokové lýceum stavebne upravené v 19. storočí, internát na Bottovej ul., postavený r.1908 podľa projektu Michala Ybla. V mestskej štvrti Tomášová klasicistický kaštieľ a barokovo - klasicistická zvonica.

Známe osobnosti
V meste Rimavská Sobota sa narodili a pôsobili viacerí významní umelci, literáti a vedci: Štefan Marko Daxner, Peter Kellner, Záboj Hostinský, Ľudovít Kubáni, Jozef Škultéty, Janko Jesenský, Július Botto, Ján Uram - Horin, Ondrej Klokoč. Na tamojšorn lýceu študovali: Daniel Lichard, Štefan Marko Daxner, D. J. Lauček, Július Botto, Ján Čajak mladší, Kálmán Mikszáth, Jozef Škultéty, Janko Jesenský, Ján Botto, Ivan Krasko.

Gemerské múzeum - expozícia prírodovedná, umeleckohistorická, národopis a knižnica.

Podujatia, dovolenka, lyžovanie
Tradične rovinné dostihy v auguste, klusácke a steeple - chase. Dostihová dráha. Štadión, plážové kúpalisko na Rimave, amfiteáter. Prímestská rekreačná oblasť Zelená voda - Kurinec ( 35 hektárov, spojenie mestskou dopravou a po značenej turistickej trase) 6km na juh od mesta: 27 hektárové jazero s plážami; člnkovanie, rybolov, letná dovolenka pre rodiny pri vode. Časť lesa na ploche 5 hektárov je národná prírodná rezervácia, kde sa chránia hniezdiská vzácnej krakle belasej ( Coracias garrulus ), 5 až 7 párov v skupine 200 až 300 ročných dubov letných. Značené turistické trasy do Revúckej vrchoviny a Cerovej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Rimavská Sobota je dostupné autobusom aj vlakom.

REVÚCA

Revúca
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Gemer.

Okresné mesto Revúca ( 318 m n.m, 13.000 obyvateľov ) ležiace v Revúckej vrchovine v doline rieky Muráň, obklopené zo severu a západu Stolickými vrchmi, hlavnými výbežkami vrchu Kohút ( 1.409 m n.m. ), v minulosti stredisko slovenského národného života.

Vznik mesta história
Mesto Revúca vzniklo v 13. storočí, najstaršia zmienka je z r.1357. Od r.1616 obmedzené mestské práva. Od 18. storočia rozkvet remesiel. V 19. storočí zaniklo baníctvo a hutníctvo. Od 19. storočia remeselníci a roľníci z Revúcej boli na slovenské pomery mimoriadne národne uvedomelí. Stredisko slovenského národného kultúrneho a politického snaženia v Gemeri. Jedno z troch matičných slovenských gymnázií vzniklo tu r.1862. Slovenské gymnázium bolo v Revúcej až do zrušenia maďarskou vládou r.1874. R.1918 na okolí štrajky lesných a piliarskych robotníkov. Aktívna bola účasť obyvateľov aj za Slovenského Národného Povstania. Na okolí sa udržali partizánske jednotky až do oslobodenia.

Pamiatky kultúry
Múzeum - pamätný dom prvého slovenského gymnázia. Budova gymnázia na Muránskej ul. postavená v romanticky chápanom neskoroklasicistickom slohu r.1872. Na fasáde domu a v parku pamätné tabule a pomník významným žiakom a učiteľom gymnázia. Dom kultúry. Klasicistická radnica z r.1809. Rokoková kúria klasicisticky upravená. Neoklasicistický objekt bývalého mestského hostinca. Pôvodne neskorogotický katolícky kostol, s neskoršími renesančnými úpravami a vyhliadkovou vežou Klasicistický evanjelický tolerančný kostol s pristavenou vežou z r.1785.

Dovolenka, lyžovanie
Sídlo Chránenej Krajinnej Oblasti Muránska planina. Štadión. Kúpalisko. Lyžiarsky vlek Revúčka, lyžovanie. Prímestská rekreačná oblasť Revúcke kúpele, letná dovolenka, dolina Dolinského potoka a Zdychavská dolina. Značené turistické trasy troma smermi, do Stolických vrchov, na vrch Kohút a Stolicu ( 1476m n. m ), alebo pod vrchom Brezina ( 1018m n. m ) na Dielik nad Tisovcom. Tretia trasa Revúckou vrchovinou do Sirku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Revúca sa dá navštíviť autobusom aj vlakom.

ROŽŇAVA

Rožňava
Lokalita: Košický kraj, krajské mesto: Košice, región Gemer.

Okresné mesto Rožňava ( 314 m n.m, 18.800 obyvateľov ) leží v Rožňavskej kotline v údolí rieky Slaná, pod južnými výbežkami Volovských vrchov, administratívne a hospodárske stredisko gemerskej oblasti. Po oslobodení zaznamenalo mesto podstatný rozvoj. Dobudovala sa južná železničná magistrála nadviazaním Rožňavy na trasu Košice - Bratislava. K strojárskemu závodu Železnorudných baní pribudli podniky strojárenstva a stavebníctva.

Vznik mesta Rožňava
Rožňava vznikla ako banícke sídlisko. Najstarší písomný doklad je z r.1291. Prvé mestské výsady získala r.1340 a poddanským mestom sa stala r.1382. Slobodným kráľovským mestom sa stala r.1410. V 16. storočí nastal úpadok baníctva, najmä vplyvom tureckých nájazdov. V 17. storočí baníctvo zaniklo. Nasledujúce storočia sa rozvíjala remeselná výroba a manufaktúry. V 20. storočí sa obnovila ťažba v železnorudných baniach, ale mesto nemalo väčší priemyselný závod.

História Rožňavy
Historickým jadrom mesta je pravidelné štvorcové Námestie baníkov s bývalou mestskou vežou. Meštianske domy sú situované priamo na niekdajších štôlňach a kutacích jamách stredovekých zlatých baní. Pri veľkých požiaroch r.1566 a r.1711 zhoreli stredoveké domy. Zač. 18. storočia ich prestavali v slohu klasicizujúceho baroka a koncom 18. storočia v slohu baroka. Veľkú časť z nich koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia prefasádovali. Tieto poschodové domy ( celkove 24 ) tvoria jednotný celok a zachovali si pôvodnú dispozíciu i mnohé architektonické prvky. Neskorogotické detaily sa zachovalí len na dome č. 15, ktorý v 19. storočí pseudogoticky upravili.

Pamiatky Rožňavy
Baroková budova bývalej radnice vznikla spojením a adaptáciou dvoch starších budov po r.1711. V reprezentačných miestnostiach je výstavná sieň. Vo vedľajšej budove niekdajšej banskej komory bola r. 1706 až r.1707 mincovňa. Pivnice tohto domu sú spojené s bývalými šachtami a štôlňami na námestí. Pôvodne neskororenesančná veža na námestí vznikla r.1643 až r.1654, v 18. storočí ju stavebne podstatne upravili. V súčasnosti je zrenovovaná na vyhliadkovú vežu. Na Šafárikovej ulici sú viaceré domy z rozhrania 17. a 18. storočia, prefasádované v 19. storočí. Z nich v klasicistickom dome č. 53 z r.1782 bola prvá rožňavská manufaktúra na výrobu kože. Objekt sa adaptuje pre účely Baníckeho múzea.

Zaujímavosti Rožňava
Zvyšky mestských hradieb s prachárenskou vežou a pozostatky bývalej Jiskrovej pevnosti z 15. storočia na cintoríne. Barokovo - klasicistická biskupská rezidencia, ktorá vznikla r.1776 až r.1778 spojením niekdajšieho kláštora a susedného obytného domu. Klasicistické budovy premonštrátskeho kláštora r.1778 a teologického seminára r.1808. Pôvodne gotický farský kostol stavebne ukončený r.1304, prestavaný 15. až 16. storočí, od r.1776 biskupská katedrála Na renesančnom oltárnom obraze Metercie z r.1513 sú realisticky znázornené banícke scény z dolovania rudy. Barokový kostol, kalvária nad mestom a morový stĺp.

Banícke múzeum - štyri expozície v osobitných objektoch: ľudové umenie Gemera, expozícia baníctva a hutníctva, príroda Slovenskáho krasu. Hvezdáreň Urania.

Dovolenka lyžovanie Rožňava
Kúpalisko. Lyžiarsky areál Strelnica, lyžovanie, slalomový svah s umelou hmotou, lyžiarsky vlek patrí medzi známe lyžiarske strediská v tejto oblasti. Klzisko. Športový areál s 50m kúpaliskom. 25m krytým bazénom, zimným štadiónom. Prímestskou rekreačnou oblasťou mesta je Rožňavská dolina 2km na severovýchod vo Volovských vrchoch, tzv. Rožňavské kúpele s jazerom a lesoparkom. Deväť km ďalej na sever rekreačné stredisko s kúpaliskom s celoročnou prevádzkou, dovolenka pre rodiny. Z mesta vychádza šesť značených turistických trás do Volovských vrchov a k atraktívnym kultúrnohistorickým objektom okolia, ako sú Krásna Hôrka a Betliar. Jedna na Silickú planinu a jedna do Revúckej vrchoviny vrch Turecké ( 954m ).
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Rožňava spojené autobusom aj vlakom.

RUŽOMBEROK

Ružomberok
Lokalita: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Liptov.

Okresné mesto Ružomberok ( 494 m n.m, 30.200 obyvateľov ) pri sútoku rieky Revúca s riekou Váh v západnom cípe cípe Liptovskej kotliny, obklopené výbežkami Veľkej Fatry, Chočských vrchov a Nízkych Tatier. Bavlnárske závody, Severoslovenské celu1ózky a papierne, potravinársky a polygrafický priemysel.

Dejiny a vývoj na území Ružomberok
Mesto sa vyvinulo zo slovanskej hradištnej osady, písomne uvádzanej r. 1233. R.1318 získalo po príchode nemeckých kolonistov - baníkov obmedzené mestské práva. Od 13. storočia zostalo poddanským mestom majiteľov blízkeho hradu Likava. Od 17. storočia rozkvitala cechová remeselnícka výroba. Koncom 19. storočia vznikli prvé priemyselné závody - papiera, celulózy, zápaliek a spracovania bavlny.

Pamiatky a zaujímavosti
Bývalé remeselnícke domy z 18. storočia s hodnotnou ľudovou architektúrou. Neskorobarokový mestský dom z r. 1895. Pôvodne gotický kaštieľ - komplex budov, prestavaný v 16. a 18. storočí. Neskorobarokový objekt kláštora z r.1727 až r.1730. R.1806 pristavaný kostol. Hodnotný interiér pôvodne gotického farského kostola s renesančno -barokovým vzhľadom. V mestskej štvrti Vlkolínec pôvodné roľnícke a drevorubačské zruby vzácnej ľudovej architektúry, prírodný skanzen - pamiatková rezervácia ľudovej architektúry zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Na ceste do Ludrovej osamele stojaci kostol z 13. storočia s expozíciou Liptovského múzea v Ružomberku. Liptovské múzeum - oddelenie prírodopisné, historické, národopisné a umelecké z oblasti Liptova. Galéria Ľudovíta Fullu ( 80 obrazov a 400 grafík a kresieb ).

Dovolenka a lyžovanie Ružomberok
Športové štadióny, zimný štadión, plaváreň, krytý bazén, vodné športy pri jazere Hrabovo. Lyžiarske mostíky P-SS a P-20 s umelou hmotou, lyžiarske vleky Černová, Biely Potok, Smrekovica, Skalná Alpa, Malinô Brdo, výborné lyžiarske strediská, kvalitné lyžovanie pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov. Vynikajúce východisko do okolitých horstiev: Velkej Fatry, kam vedie najviac značených turistických trás, hlavne do rekreačného strediska Malinô Brdo s charakterom prímestskej rekreačnej oblasti ( priamo z mesta, z Hrabova, vedie na Malinô Brdo kabínková lanovka ), Chočských vrchov, kam vedú značené turistické trasy, medzi nimi jedna na vyhliadkový vrch nad mestom - Predný Čebrať ( 943m n. m ) a dve na Velký Choč ( 1611m n. m ) a nakoniec do Nízkych Tatier, kam vedú dve značené turistické trasy.

Národné prírodné rezervácie
V okolí Ružomberka sú zaujímavé národné prírodné rezervácie: Krkavá skala ( 0,26 hektárov ) - vápencový stĺpovitý útvar, Jazierce ( 2,90 hektárov ) - tufová terasa so vzácnymi travertínovými útvarmi, vyvieračkou, kaskádami a typickým rastlinným spoločenstvom, Doggerské skaly ( 0,189 hektárov ) - chránený prírodný výtvor, Vlčia skala ( 0,99 hektárov ) - bralovitý útvar s vápencomilnými spoločenstvami.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Ružomberok dosiahnete autobusom aj vlakom.

SENICA

Senica
Lokalita: Trnavský kraj, krajské mesto: Trnava, región Záhorie.

Okresné mesto Senica ( 208 m n.m, 20.900 obyvateľov ) leží vo Chvojnickej pahorkatine pod výbežkami Myjavskej pahorkatiny, administratívne a hospodárske centrum severnej časti Záhoria. Od oslobodenia rozvoj miestneho priemyslu, výrobných družstiev, stavebných závodov poľnohospodárstva. Najvýznamnejší podnik na výrobu umelých vlákien - Slovenský hodváb. Rozsiahla bytová výstavba.

Dejiny Senice
Územie mesta Senica bolo obývané už v mladšej dobe bronzovej. Kontinuita osídlenia pokračuje cez rímsko - barbarské až po veľkomoravské sídlisko. Najstaršia zmienka je z r.1217. R.1396 povýšená na mestečko. Od 16. storočia stredisko remeselnej výroby a obchodu. Malé priemyselné závody vznikli až v 19. storočí. V 19. storočí sa stala strediskom prebúdzajúceho sa kultúrneho a politického života. Premena mesta nastala až po oslobodení r.1945 výstavbou závodu Slovenský hodváb.

Pamiatky Senica
Neskorobarokový kaštieľ z r.1760. Klasicistický kaštieľ z r.1782, neskôr stavebne upravený. Neskoroklasicistický kaštieľ z 19. storočia, podstatne prefasádovaný. Zámoček, romanticky historizujúca stavba. Hodnotný, prevažne barokový interiér kostola, postaveného r.1631 na mieste gotického farského kostola. Z pôvodnej stavby gotického kostola stojí ešte kaplnka. Početné nástenné maľby zo 17. a 18. storočia.

Pomníky a zaujímavosti
Pomníky účastníkom slovenského povstania z r.1848 až r.1849, ktorých tu popravili. Pamätný dom Jána Bežu, v ktorom bola r.1888 až r.1905 slovenská tlačiareň. Pamätný dom Jozefa Viktorína, vydavateľa slovenskej literatúry. Rodné domy spisovateľa a básnika Viliama Paulíny - Tótha, akademického maliara Jána Mudrocha, spisovateľa a politika Ivana Horvátha.

Dovolenka oddych lyžovanie
Športový štadión. Zimný štadión. Kúpalisko. Dostihová dráha. Pre oddych prímestské rekreačné oblasti: priehrada Kunov a údolie Myjavy na juh od mesta ideálne miesta pre letná dovolenka. Nevhodné podmienky pre lyžovanie, za ktorým treba navštíviť v širšie okolie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Senica sa navštevuje autobusom aj vlakom.

SABINOV

Sabinov
Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Sabinov ( 324 m n.m, 12.500 obyvateľov ) sa nachádza v doline rieky Torysa v Spišsko - Šarišskom podolí, na západe s výbežkami pohoria Bachureň. Strojársky podnik železiarne Košice, nábytkársky podnik, podniky potravinárskeho priemyslu. Najstaršia zmienka je z r.1248. Od r.1299 získal mestské práva a r.1405 sa stal slobodným kráľovským mestom. Po stáročia bol remeselnícko - roľníckym mestečkom.

Dejiny Sabinova
Zachovalá časť mestského opevnenia z 15. a 16. storočia, na južnej strane mestské hradby a čiastočne bašty. Niekoľko desiatok meštianskych prevažne renesančných, sčasti barokových domov na historickom námestí, postavených na pôdorysoch starších gotických radových domov. Mnohé z nich majú upravené fasády, hlavne klasicistické. Renesančná budova bývalého lýcea z polovice 16. storočia, v 18. storočí prestavaná, teraz múzeum. Baroková kúria z polovice 18. storočia. Renesančná zvonica z r.1657 s barokovou úpravou. Pseudogotická budova pôôvodne gotický farský kostol zo začiatku 14. storočia s neskorogotickými stavebnými úpravami z r.1484 až r.1518.

Historické pamiatky v Sabinove
V r.1518 až r.1520 pristavali južnú predsieň s neskorogotickou - renesančnou nástennou maľbou, a vnútorným renesančným portálom, dielo sochára Vincenta z Dubrovníka, ktorý je tvorcom aj kamennej kazateľnice z r.1526. Veľmi hodnotné vnútorné zariadenie, najmä neskorogotické plastiky a bohoslužobné predmety. Kostol Panny Márie, pôvodne gotická kaplnka z r.1375, rozšírená r.1484, barokovo upravená r.1737.

Dovolenka, lyžovanie
Štadión. Kúpalisko. Značené turistické trasy do pohoria Bachureň a do pohoria Čergov. Prímestská rekreačná oblasť letnej a zimnej turistiky, dovolenka pre rodiny, v zime lyžovanie v pohorí Čergov: Drienica - Lysá ( 1.068 m n.m )- Lyžiarske vleky, lyžiarske stredisko, lyžovanie. Desať rybníkov v susednej obci Uzovský Šalgov s rozlohou 3,35 hektárov, z nich v štyroch športový rybolov. Miestne kúpele Švablovka.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Sabinov navštívite autobusom aj vlakom.