KYSUCKÉ NOVÉ MESTO

Kysucké Nové Mesto
Lokalita: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, Región Kysuce.

Okresné mesto Kysucké Nové Mesto ( 358m n. m, 16.000 obyvateľov ). Významné hospodárske centrum regiónu Kysúce v údolí rieky Kysuca na rozhraní pohorí Javorníky a Kysucká vrchovina. Po oslobodení vybudovali podnik Závody Valivých Ložísk. Výstavba nových bytov a nové sídliská.

Historický vývoj Kysucké Nové Mesto
Najstaršia písomná zmienka o sídle je z r.1244. Roku 1325 sa stala osada poddanským trhovým mestečkom. Ďalšie rozšírenie mestských práv je z r.1384. Po stáročia sa obyvatelia zamestnávali okrem poľnohospodárstva a chovu oviec aj obchodom a remeselnou výrobou. Tento charakter sa zachoval až do 20. storočia.

Pamiatky Kysucké Nové Mesto
Renesančný objekt niekdajšieho pivovaru za 17. storočia so zvyškami renesančných sgrafít. Renesančný meštiansky dom na námestí s novou prestavanou arkádovou chodbou; v priechodovej chodbe dva renesančné portály. Barokový dom č. 195 pôvodne renesančný dom s barokovou prestavbou. Pôvodne gotický farský kostol obnovený v neorománskom slohu. V miestnej časti Radola renesančný kaštieľ z 1. polovice 16. storočia upravený v polovici 17. storočia.

Dovolenka a lyžovanie Kysucké Nové Mesto
Športový štadión. Mestská športová hala. Zimný štadión. Možnosti kúpania v Kysuci. Značené turistické trasy do pohoria Javorník ( smer Čadca ) a Kysucká vrchovina ( Ostré, Dubeň ). Prímestská rekreačná oblasť Ostré v Kysuckej vrchovine letná dovolenka, 4km na juhovýchod od mesta lyžovanie: lyžiarske stredisko, dva lyžiarske vleky, kúpalisko, športové ihriská, dve značené turistické trasy do Kysuckej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Kysucké Nové Mesto je sprístupnené cestnou aj železničnou dopravou - autobusom aj vlakom.

GALANTA

Galanta Podunajská nížina
Lokalita: Trnavský kraj, krajské mesto - Trnava, región Dolné Považie.

Okresné mesto Galanta  ( 122m n. m, 15.300 obyvateľov ) na Vážskej nive v Podunajskej nížine, administratívne a hospodárske stredisko produkčnej poľnohospodárskej oblasti.

História Galanta
Najstaršia zmienka o meste je z r.l237. V 17. storočí získala Galanta trhové privilégiá a mala charakter poľnohospodárskeho mestečka. V 18. a 19. storočia nastal rozvoj cechovej remeselníckej výroby: najznámejšie cechy: čižmársky, obuvnícky a pivovarnícky.

Pamiatky Galanta
Monumentálny neogotický kaštieľ z r.1860, postavený na starších základoch. Romantická napodobenina tudorovskej gotiky. Okolo kaštieľa sa je park s exotickými drevinami a s mohutnými exemplármi duba letného. Neskororenesančný kaštieľ s barokovou fasádou, so zvyškami opevnenia. Hodnotný barokový a klasicistický interiér klasicisticko - barokového kostola. Klasicistický most. V miestnej časti Hody pôvodne barokovo - klasicistický kaštieľ, naposledy obnovený r.1945. V miestnej časti Nebojsa pôvodne renesančný kaštieľ pevnostného charakteru. Prícestné sochy sú diela ľudových umelcov.

Pozoruhodnosti aktivity dovolenka Galanta
Okresné vlastivedné múzeum. Celoslovenský festival maďarských speváckych zborov ( Kodályove dni ) v júni. Všešportový štadión. Prímestská rekreačná oblasť 5km na východ v lužných lesoch pri Váhu s možnosťou kúpania a dovolenka. Rekreačný areál Vincov les so supertermálnou vodou.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Galanta sa dosahuje autobusom aj vlakom.

GELNICA

Gelnica
Lokalita: Košický kraj, krajské mesto - Košice, región Spiš.

Okresné mesto Gelnica  ( 372m n. m, 6.500 obyvateľov ) sa nachádza v malebnom prostredí v údolí rieky Hnilec, obklopené pohorím Volovské vrchy.

História Gelnice
Prvá zmienka o Gelnici je z r.1246. K pôvodnému slovenskému obyvateľstvu sa v 13. storočí prisťahovali banícki kolonisti z Bavorska. Už v r.1327 dosiahla Gelnica mestské práva. Dolovalo sa zlato, striebro, meď, železná ruda a ortuť. Pozostatkom sú haldy hlušiny.

Pamiatky a história Gelnica
Zvyšky gotického hradu nad mestom, zničeného r.1527. Viaceré meštianske, prevažne klasicistické a barokové domy, niektoré s typickou mazardovou strechou. Ľudová architektúra niekoľkých ešte zachovalých baníckych domov spišského typu. Barokovo upravená radnica renesančného pôvodu. Klasicistická budova katolíckej fary z r.1774. Gotický kostol zo 14. storočia, prestavaný v 15. storočí s hodnotným interiérom. Horný krytý drevený most z r.1831.

Banícke múzeum - oddelenie histórie mesta a baníctva.

Dovolenka a lyžovanie Gelnica
Štadión Slovanu. Lyžovanie ponúkajú viacerých lyžiarske strediská v okolí, napr. lyžiarske stredisko na Šibeničnom vrchu ( 6km od mesta ). Dva lyžiarske vleky, slalomový svah pokrytý umelou hmotou. Lyžiarske stredisko Perlová dolina - Tokáreň s dvoma lyžiarskymi vlekmi. Chata Viktória. Značené turistické trasy do Volovských vrchov: tri na hlavný hrebeň ku Kojšovskej holi ( 1246m ) a k chate Erika na jej úpätí, dve na Krompašský vrch ( 1025m ). Prímestská rekreačná oblasť Turzovské kúpele ( 2km ) s kúpaliskom. Z miestnej časti Mária huta ( 2km ) vedie 11km dlhá asfaltová cesta až do vzdialenosti 3km ku chate Erika pod Kojšovskou hoľou.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Gelnica autobusom aj vlakom.

KRUPINA

Krupina a Krupinská planina
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Hont.

Okresné mesto Krupina ( 279m n. m, 8.000 obyvateľov ) v severozápadnom výbežku Krupinskej planiny v údolí riečky Krupinica. V rokoch po oslobodení sa stala Krupina priemyselným mestom. Rozšíril a zmodernizoval sa potravinársky priemysel a pribudol nový strojársky podnik ZŤS. Vybudovali sa nové sídliská.

Dejiny mesta Krupina
Územie mesta bolo osídlené od mladšej doby bronzovej. Slovanskú osadu kolonizovali baníci zo Saska v 12. a 13. storočí a vydobyli si mestské práva. R.1244 sa stala Krupina slobodným kráľovským mestom. Jej výsady a práva sa stali v nasledujúcom storočí vzorom pre iné slovenské mestá. Po vyčerpaní baní význam mesta upadal. Opäť vzrástol v 16. storočí, keď sa mesto stalo významnou protitureckou pevnosťou. Zo 17. storočia sú známe národnostné boje slovenských obyvateľov s nemeckým patriciátom. Mesto Krupina znovu hospodársky ožilo až za prvej Československej Republiky napojením na železnicu. Obyvatelia mesta a lazov na katastrálnom území veľmi aktívne bojovali za Slovenského Národného Povstania.

Pozoruhodnosti v Krupine
Vartovka, protiturecká pozorovacia veža nad mestom z r.1564. Po renovovaní slúži ako vyhliadková veža na mesto a okolie. Pozostatky mestských hradieb z r.1551 až r.1564, bastión nazývaný Husitská veža a súvislý múr, tzv. Hajdúsky rad. Renesančné domy na námestí, a na hlavných uliciach. Barokové domy na Sládkovičovej ulici, neskorobarokový rodný dom Andreja Sládkoviča. Novobarokový objekt pôvodne románska trojloďová bazilika s prístavbami a úpravami v ďaľších storočiach. Hodnotný interiér, gotické plastiky. Pri kostole gotická kaplnka. Opevnenie kostola v jadre gotických častí pochádza z obdobia Jiskrovej vlády a holo pojaté do mestského opevnenia pri fortifikačných stavbách r.1551 až r.1564. Neskorobarokové trojičné stĺpy.

Slávni rodáci
Krupina - rodisko Andreja Sládkoviča a Eleny Maróthy - Šoltésovej. Mestské múzeum Andreja Sládkoviča. Pamätné izby Andreja Sládkoviča a Eleny Maróthy Šoltésovej, expozícia histórie Krupiny a národopisu Hontu.

Dovolenka a lyžovačka v okolí
Prímestská rekreačná oblasť Tepličky príjemná dovolenka v lete, kúpalisko a laz Tanistravár s Vartovkou. Štadión. Amfiteáter. Lyžovanie sa nachádza ďalej z mesta.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Krupina autobusom aj vlakom.

KEŽMAROK

Kežmarok, Vysoké Tatry

Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, Región Spiš.

Okresné mesto Kežmarok( 630m n. m, 16.600 obyvateľov ) na rozhraní Popradskej kotliny a pohoria Levočské vrchy v údolí rieky Poprad. Mestská pamiatková rezervácia. Podnik na výrobu moderných horských osobných dopravných zariadení Tatralift, podnik na výrobu tkanín a textílií Tatraľan. Mesto sa rozrástlo mimo historického jadra.

Vývoj Kežmarku
Kežmarok sa vyvinul z pôvodne troch osád v 13. storočí. Najstaršia zmienka je z r.1251. Mestské práva získal r.1269. R.1380 získal práva slobodného kráľovského mesta. Od r.1358 do r.1570 bojoval bezúspešne so susednou Levočou o právo skladu, zdroj bohatstva stredovekých miest, tzv. dvojročná vojna Kežmarku s Levočou. R.1433 mesto ovládli husiti neskôr Jan Jiskra a r.1442 až r.1462 bolo v rukách bratríkov. Až r.1655 sa stal Kežmarok opäť slobodným kráľovským mestom. Po porážke kurucov r.1720 mesto získalo aj hrad a definitívne sa zbavilo feudálnej závislosti. V 18. storočí mimoriadne prosperovala cechová výroba, začiatkom 19. storočia vznikli prvé manufaktúry, prvá továreň na výrobu textilu r.1860. Jej pokračovateľom je podnik Tatraľan.

História Kežmarok 
Historické jadro Kežmarku je mestskou pamiatkovou rezerváciou. V najväčšom počte sa zachovali meštianske a remeselnícke domy s gotickými prvkami, ďalej renesančné, barokové a klasicistické domy. Zvyšky mestského opevnenia zo 14. až 16. storočia. Renesančná zvonica z r.1586 až r.1591 so sgrafitovou výzdobou a štítkovou atikou. Pôvodne renesančná radnica z r.1541 až r.1553, klasicisticky prestavaná r.1799, po vyhorení r.1922 obnovená, s poslednou prestavbou r.1968.
Kežmarský zámok, pôvodne gotický hrad vznikol r.1386 prebudovaním kláštora križiakov, bol v 16. až 17. storočí prestavaný na renesančný zámok a rozšírený neskoršími barokovými prístavbami. Najhodnotnejšia je baroková kaplnka z r.1658. R.1471 a r.1787 vyhorel. Od r.1930 v zachovalej časti hradu mestské múzeum. V súčasnosti pokračuje rozsiahla rekonštrukcia celého objektu pre kultúrne, hlavne muzeálne účely. Expozície Múzea Kežmarok: stredovekých a najnovšich dejín, archeológie zo zbernej oblasti mesta Kežmarok a okolia.

Pamiatky Kežmarok
Drevený artikulárny kostol z r.1717, postavený mimo mestských hradieb so základmi z tisového dreva. Steny sú z trámov, zvnútra obložené doskami a zvonka omietnuté hlinenou omietkou. Interiér je ranobarokový, krstiteľnica renesančná. V kostole je hodnotný interiér. Kostol je muzeálnym objektom. Nový evanjelický kostol z r.1879 až r.1892 postavený v novobyzantskom slohu s náhrobnou kaplnkou Imricha Thökölyho z r.1909, kežmarského feudála, vodcu protihabsburského povstania koncom 17. storočia. Neskorogotický kostol Svätého Kríža r.1444 až r.1498 postavený na mieste pôvodného gotického kostola z r.1320, renesančne upravený v 16. storočí s renesančnou zvonicou z r.1586 až r.1591. Je typom spišského halového kostola pozoruhodne veľkých rozmerov. V interiéri umelecky najhodnotnejšie sú dva gotické krídlové oltáre, neskorogotický hlavný oltár s plastikami a sochou Madony z okruhu majstra Pavla z Levoče zo 16. storočia, neskorogotické súsošie, neskororenesančný mramorový náhrobok, krstiteľnica a gotické i renesančné stallá.

Vysoké Tatry a ich objavovatelia
V Kežmarku sa narodili, respektíve pôsobili viacerí významní vedci, ktorí sa zaslúžili o poznanie a propagáciu Vysokých Tatier v prvých rokoch vedeckého objavovania Tatier. Už prvá známa vychádzka do Tatier sa viaže k menu kežmarskej hradnej panej Beaty Laski - Kosčielickej, ktorá r.1565 podnikla výlet do doliny Kežmarskej Bielej vody. Prvý opis túry na tatranský končiar pochádza od kežmarského rodáka, matematika a astronóma Dávida Frólicha, ktorý v júni r.1615 vystúpil s dvoma priateľmi pravdepodobne na Kežmarský štít. Z ostatných, ktorých okúzlili Vysoké Tatry je potrebné menovať: Augustíni ab Hortis, lekár, mineralóg, prvý upozornil na tatranské porasty kosodreviny a limby, Daniel Fischer, lekár, využíval porasty kosodreviny a limby v medicínskej praxi, Juraj Buchholtz starší, prírodovedec a jeho synovia Juraj Buchholtz mladší, prírodovedec a Jakub Buchholtz, mineralóg, botanik, zostavil plastickú mapu pohoria z tatranských nerastov, Tomáš Mauksch, prírodovedec, historik, vyše štvrťstoročia najvyhľadávanejší informátor a vodca zahraničných cestovateľov a bádateľov, Kristián Genersich, mineneralóg, jeho písomné práce boli najčastejšie citovaným prameňom neskorších autorov, Juraj Bohuš, botanik.

Kežmarok  a vzdelanie
V Kežmarku už r.1531 založili evanjelické lýceum. Od polovice 19. storočia nadobudlo celoslovenský význam. Vytvorila sa v ňom Slovenská študentská Jednota. Študovali tu mnohí významní slovenskí básnici, spisovatelia, národní a kultúrni dejatelia, medzi inými Pavol Országh Hviezdoslav, Samo Chalupka, Pavol Dobšinský, Gašpar Fejérpataky - Belopotocký, Janko Kráľ, Ľudovít Kubáni, Martin Kukučín, Daniel G. Lichard, Ladislav Nádaši - Jége, Pavol Jozef Šafárik, August H. Škultéty a iní.

Kežmarok  zaujímavosti
Múzeum Kežmarok - expozície na zámku a v objekte bývalého lýcea z r.1774 až r.1776: literárna expozícia, vývoj školstva a náčrt literárnych dejín Kežmarku. Knižnica lýcea s 10.000 zväzkami.

Dovolenka a lyžovanie v okolí Kežmarku
Mestský lesopark na Jeruzalemskom vrchu poskytuje možnosti pre lyžovanie: Lyžiarske stredisko, dva lyžiarske vleky, dva osvetlené slalomové svahy, športové ihriská, amfiteáter, park. Všešportový štadión. Kúpalisko s vyhrievanou vodou. Zimný štadión.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Kežmarok je dostupné autobusom aj vlakom.

HLOHOVEC

Hlohovec

Lokalita: Trnavský kraj, krajské mesto Trnava, región Dolné Považie.

Okresné mesto Hlohovec ( 156m n. m, 22.400 obyvateľov ) na ľavom brehu rieky Váh v Podunajskej pahorkatine pod výbežkami pohoria Považský Inovec. Významné podniky: Pletiva, Zentiva a. s., podnik na výrobu liečiv, odevný podnik a nábytkársky podnik.

Hlohovec história
Hlohovec sa vyvinul na mieste pôvodného slovanského sídliska z 10. až 12. storočia. Na starom slovanskom hradisku vznikol hrad. Po prvý raz sa spomína r.1113. Pod hradom sa vyvinula najskôr obec, tzv. Starý Hlohovec a neskôr v 14. storočí, mestečko Nový Hlohovec - Freistadt. R.1362 získal Hlohovec prvé mestské výsady. Od 16. storočia veľký rozvoj remesiel s množstvom cechov. Až do konca 19. storočia prevládalo poľnohospodárstvo, remeslá a čiastočne obchod. Koncom 19. storočia vznikli prvé priemyselné podniky.

Zaujímavosti a pamiatky Hlohovec
Renesančno - barokový zámok, vybudovaný r.1720 na mieste slovanského hradiska a stredovekého hradu. Zámok obklopuje rozsiahly anglický park s rokokovým záhradným pavilónom, jazdiarňou z 18. storočia a empírovým divadielkom z r.1802. Pôvodný kostol z 13. storočia s neskoršími úpravami. Pôvodne gotický kostol s kláštorom františkánov z r.1465, renesančne prestavaný a v 17. storočí upravený do dnešnej podoby ( objekt múzea ). Bývalý mestský špitál s kostolom z r.1349 až r.1365, klasicisticky upravený. Hotel Jeleň, pôvodne renesančná radnica, prestavaný r.1902.

Dovolenka lyžovanie
Mestské vlastivedné múzeum. Krajská hvezdáreň. Kúpalisko, športový areál a štadión. Športová hala. Dovolenka v Hlohovici, lyžovanie v širšom okolí, je potrebné cestovať niekoľko desiatok kilometrov.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Hlohvca je možná autobusom aj vlakom.

HUMENNÉ

Humenné centrum horného Zemplína

Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto Prešov, región Horný Zemplín.

Okresné mesto Humenné ( 156m n. m, 34.700 obyvateľov ) v údolí rieky Laborec na rozhraní pohoria Beskydské predhorie ( Humenské podolie ) a pohoria Ondavská vrchovina, administratívne a hospodárske stredisko horného Zemplína. Najvýznamnejšie podniky: Chemes - najväčší výrobca polyamidových vláken na slovensku a a. s. Chemkostav. Citeľne vzrástlo aj množstvo škôl, hlavne odborných.

História Humenné
Na území mesta bolo slovanské sídlisko v 7. a 8. storočí. Humenné sa po prvý raz spomína r.1332, keď ho kráľ Róbert daroval Filipovi Drugethovi. Potom bolo po stáročia vo feudálnej závislosti. Poddanským mestečkom sa stalo až r.1470. Nasledujúce storočia získalo len obmedzené mestské práva. Vývoj ustrnul a až do 20. storočia bolo len administratívnym strediskom bez priemyslu. V časoch Druhej svetovej vojny bolo Humenné jedným zo stredísk protifašistického boja na východnom Slovensku.

Zaujímavosti a pamiatky Humenné
Pôvodne renesančný kaštieľ z r.1610, postavený na mieste gotického vodného hradu, po požiari v 18. storočí obnovený a koncom 19. storočia prestavaný podľa vzoru francúzskych barokových kaštieľov. Poškodený pri oslobodzovaní mesta, r.1946 vyhorel a r.1972 po viacročnej renovácii sprístupnený ako okresné vlastivedné múzeum. Pôvodne gotický kláštorný františkánsky, neskôr farský kostol s barokovým interiérom a gotickým objektom bývalého kláštora.

Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia, upravovaný v 17. a 18. storočí, regotizovaný koncom 19. storočia. Pôvodne grécko katolícky barokovo - klasicistický kostol z r.1777. V záhrade pôvodne renesančného kaštieľa drevený kostolík, Národná kultúrna pamiatka z r.1754 s barokovým interiérom a ikonostasom, prenesený r.1972 z obce Nová Sedlica.

Okresné vlastivedné múzeum, expozícia kultúry bývania feudálov, starších a novších dejín horného Zemplína, národopis, archeológia. V Parku prírodné múzeum ľudovej architektúry a dendrologická rezervácia s viac ako 100 druhmi vzácnych drevín a krovín. Humenská hudobná jar.

Dovolenka a lyžovanie v okolí Humenné
Športový štadión. Zimný štadión. Atletická dráha. Amfiteáter. Značené turistické trasy do prímestských rekreačných oblastí. Dovolenka v Ondavskej vrchovine dolina Hubková ( 2km ) s turistickou chatou Slovenská koliba a rybníkom. Druhá oblasť 2km na sever od obce Brestov s rekreačným strediskom: kúpalisko, ihriská, lyžiarsky vlek, dve jazierka, rybolov, člnkovanie, letné dovolenky. Lyžovanie v širšom okolí, v Humenských vrchoch na Podskalke ( 4km, premáva miestna doprava ) chata Podskalka. Horské hrebene nad Podskalkou - Sokol a Humenská - sa vyznačujú vzácnou teplomilnou flórou. Značené turistické trasy z Humenného ku chate Brestov a cez Podskalku do Vinného.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Humenné autobusom aj vlakom.

ILAVA

Ilava centrum mesta

Lokalita, kraj: Trenčiansky
Krajské mesto: Trenčín
Región: Stredné Považie.

Okresné mesto Ilava ( 255m n. m, 5.500 obyvateľov ) sa nachádza v údolí rieky Váh v Ilavskej kotline pod výbežkami pohoria Strážovské vrchy. Známe podniky v meste -Preglejka, pivovar, obuvnícka prevádzka. Nové sídliská a mestské štvrte.

Historický vývoj Ilava
Viaceré archeologické náleziská. Ilava sa vyvinula pri hrade Ilava, ktorý sa spomína r.1318. Najstaršia zmienka o obci pod hradom je z r.1332. Ilava mala niektoré mestské práva. Od 16. storočia bola čulým remeselníckym mestečkom. V 19. storočí vznikli malé priemyselné podniky, za prvej Československej Republiky vybudovali hydroelektráreň.

Zaujímavosti Ilava
Pôvodne gotický hrad prebudovali v 16. storočí na renesančnú protitureckú pevnosť. Po r.1693 ju prestavali na kláštor a nemocnicu trinitárov a r.1701 až r.1722 pristavali barokový kostol. R.1856 bez veľkých stavebných zásahov premenili objekt na väznicu. R.1938 zriadili v areáli väznice povestný tábor, kde väznili stovky komunistov a protifašistických bojovníkov.

Pamiatky v Ilave
Pôvodne renesančný obytný dom, v 20. storočí upravený. Barokový prícestný hostinec. Pôvodne renesančný objekt pivovaru z r.1630 až r.1635, neskôr barokovo prebudovaný, prestavaný s novou fasádou v neorománskom slohu. Pôvodne gotická zvonica, barokovo upravená v 19. a 20. storočí. Veľmi hodnotné vnútorné zariadenie v sakristii barokového kostola. Barokové náhrobníky na mestskom cintoríne.

Dovolenka a lyžovanie Ilava
Športový štadión, kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť Na skale, dovolenka v doline Porubského potoka ponúkajú možnosti oddychu, relaxu a dovolenky. Značená turistická trasa vedie ponad údolie Podhradského potoka na vrch Vápeč ( 956m n. m ) pohorím Strážovské vrchy s monosťami lyžovania pre menej náročných lyžiarov. V dobrých zimách - priaznivých zimných podmienkach je k dispozícii neďaleké lyžiarske stredisko.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Ilava je dostupná autobusom aj vlakom.