ŽARNOVICA

Žarnovica
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Pohronie.

Okresné mesto Žarnovica ( 230m n. m, 6.400 obyvateľov ) s tradičným drevárskym priemyslom leží v údolí rieky Hron, v južnej časti Žiarskej kotliny obklopené výbežkami pohorí Vtáčnik a Štiavnické vrchy. Dôležitá križovatka cestných ťahov. Významný drevársky závod Preglejka.

Dejiny a vývoj mesta
Prvá písomne dôložená zmienka o meste je z r.1332 - 1337. Od roku 1563 sa formuje poddanské mestečko, hlavnou obživou je remeselná výroba. Do 19. storočia je v prevádzke huta na zlato a striebro, ktoré sa ťaží v neďalekom okolí Štiavnických vrchov.

Pamiatky
Zachovalé časti pôvodne neskorogotického zámku postaveného v 15. storočí, adaptovaného v 20. storočí. Pôvodne neskorobarokový objekt pivovaru, gotický kostol z konca 14. storočia, obnovený v 17. storočí, s hodnotným interiérom sú najznámejšie pamiatky Žarnovice.

Podujatia, dovolenka a lyžovanie
Medzi hlavné miestne podujatia sa radia pravidelné motocyklové preteky na plochej dráhe o Zlatú prilbu Slovenského Národného Povstania a medzinárodné majstrovstvá Slovenska jednotlivcov. Značené turistické trasy do Štiavnických vrchov a pohoria Vtáčnik, kde okrem turistiky nájdete aj možnosti pre rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: okresné mesto Žarnovica je dostupná autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára