SABINOV

Sabinov
Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Šariš.

Okresné mesto Sabinov ( 324 m n.m, 12.500 obyvateľov ) sa nachádza v doline rieky Torysa v Spišsko - Šarišskom podolí, na západe s výbežkami pohoria Bachureň. Strojársky podnik železiarne Košice, nábytkársky podnik, podniky potravinárskeho priemyslu. Najstaršia zmienka je z r.1248. Od r.1299 získal mestské práva a r.1405 sa stal slobodným kráľovským mestom. Po stáročia bol remeselnícko - roľníckym mestečkom.

Dejiny Sabinova
Zachovalá časť mestského opevnenia z 15. a 16. storočia, na južnej strane mestské hradby a čiastočne bašty. Niekoľko desiatok meštianskych prevažne renesančných, sčasti barokových domov na historickom námestí, postavených na pôdorysoch starších gotických radových domov. Mnohé z nich majú upravené fasády, hlavne klasicistické. Renesančná budova bývalého lýcea z polovice 16. storočia, v 18. storočí prestavaná, teraz múzeum. Baroková kúria z polovice 18. storočia. Renesančná zvonica z r.1657 s barokovou úpravou. Pseudogotická budova pôôvodne gotický farský kostol zo začiatku 14. storočia s neskorogotickými stavebnými úpravami z r.1484 až r.1518.

Historické pamiatky v Sabinove
V r.1518 až r.1520 pristavali južnú predsieň s neskorogotickou - renesančnou nástennou maľbou, a vnútorným renesančným portálom, dielo sochára Vincenta z Dubrovníka, ktorý je tvorcom aj kamennej kazateľnice z r.1526. Veľmi hodnotné vnútorné zariadenie, najmä neskorogotické plastiky a bohoslužobné predmety. Kostol Panny Márie, pôvodne gotická kaplnka z r.1375, rozšírená r.1484, barokovo upravená r.1737.

Dovolenka, lyžovanie
Štadión. Kúpalisko. Značené turistické trasy do pohoria Bachureň a do pohoria Čergov. Prímestská rekreačná oblasť letnej a zimnej turistiky, dovolenka pre rodiny, v zime lyžovanie v pohorí Čergov: Drienica - Lysá ( 1.068 m n.m )- Lyžiarske vleky, lyžiarske stredisko, lyžovanie. Desať rybníkov v susednej obci Uzovský Šalgov s rozlohou 3,35 hektárov, z nich v štyroch športový rybolov. Miestne kúpele Švablovka.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Sabinov navštívite autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára